search
ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 10:29
MENU CLOSE

Το Ιράν υιοθέτησε το weekend την Παρασκευή και το Σάββατο

15.05.2024 13:01
iran-gynaika-agora

Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε νομοσχέδιο που έχει στόχο να παρατείνει σε δύο ημέρες το weekend, την Παρασκευή και το Σάββατο, αποκλείοντας την Πέμπτη, που είναι σήμερα ημιαργία.

Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη συνταγματικότητα των νόμων, η νόμιμη διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας θα μειωθεί από 44 σε 40 ώρες, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, υιοθετήθηκε από 136 βουλευτές, ενώ 66 το καταψήφισαν, έπειτα από μήνες συζήτησης σχετικά με την επιλογή των δύο ημερών του γουικέντ.

Η Παρασκευή είναι σήμερα η μόνη ημέρα αργίας την εβδομάδα, ενώ η Πέμπτη θεωρείται ημιαργία, καθώς συχνά την ημέρα αυτή οι Ιρανοί εργάζονται μόνο το πρωί.

Επιλέγοντας το Σάββατο αντί της Πέμπτης, το Ιράν προσεγγίζει τις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, των οποίων η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Τους τελευταίους μήνες, οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει να μην επιλεγεί ένα γουικέντ που να περιλαμβάνει την Πέμπτη, κάτι που θα επιβάρυνε τις ανταλλαγές ανάμεσα στις ιρανικές και τις ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα περιορίζονταν σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη).

Ορισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επιλογή του Σαββάτου επειδή δεν ήθελαν να μιμηθούν τις χώρες με χριστιανική ή εβραϊκή παράδοση.

Πάντως ένας βουλευτής υπογράμμισε σήμερα ότι ένας υψηλόβαθμος σιίτης ιερωμένος, ο αγιατολάχ Ζαβαντί Αμολί, δεν προέβαλε θρησκευτική αντίρρηση στην επιλογή του Σαββάτου.

Διαβάστε επίσης:

Σπάνια σιαμαία «αράχνη» γεννήθηκαν με τρία πόδια και τέσσερα χέρια – Η καθοριστική επέμβαση και τα στατιστικά (photos)

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την Boeing ότι παραβίασε τους όρους αποφυγής δίωξης μετά τη συντριβή του 737 Max

Γάζα: Δίχως τέλος οι βομβαρδισμοί στη Ράφα – Συνεχίζεται η έξοδος των αμάχων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 10:28