search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 15:59
MENU CLOSE

2o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου – Απόηχος

17.05.2024 15:20
unnamed

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις και δράσεις του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου «Κόρινθος, μητρόπολη και αποικίες», που διοργανώνει ο Δήμος Κορινθίων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Εκατοντάδες παιδιά και νέοι, για τρεις ημέρες χρωμάτισαν με τα πιο δυνατά χρώματα την πόλη της Κορίνθου, παρουσιάζοντας παραστάσεις και δρώμενα υψηλού επιπέδου.
Έχοντας σαν κοινή τους «γλώσσα» το Αρχαίο Δράμα, οι νέοι από την Ιταλία, την Αλβανία, την Κόρινθο, την Λευκάδα, την Άρτα, τη Νέα Προποντίδα, την Κέρκυρα, Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, δημιούργησαν μια μεγάλη γιορτή, στην οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό οι πολίτες της Κορίνθου, αλλά και πολλοί επισκέπτες.

Το ΄Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στηρίζει αποφασιστικά το Φεστιβάλ, τόσο με τις διεθνείς επαφές του, όσο και με την τεχνογνωσία του.

Το 2ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, ο οποίος τόνισε την παιδαγωγική αξία, την πολιτιστική ταυτότητα και την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του εγχειρήματος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Εύη Κοκκίνου, δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Συντονίστρια Δικτύου Πόλεων «Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της», που ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ άνοιξαν το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου και το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου, τα οποία παρουσίασαν την «Ελένη» του Ευριπίδη.
Στη συνέχεια, τα σχολεία
 Jakov Xoxa School και Flatrat E Dijes School από το Φιέρι της Αλβανίας παρουσίασαν χορογραφημένη εκδοχή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή.

Το Big Bang School από τη Νέα Προποντίδα παρουσίασε μια σύνθεση με τίτλο «Την άμμο του αιγιαλού, Γυναίκα» και το 1ο και 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου συνέπραξαν στην παράσταση «Συνάντηση τραγικών ηρωίδων».

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνέδριο-συζήτηση με θέμα «Δίκτυο Πόλεων “Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της”: Οι αναπτυξιακές προοπτικές της συνύπαρξης και της συναντίληψης». Την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η επιστημονική συνεργάτης του Φεστιβάλ Αναστασία Μερκούρη (καθηγήτρια – φιλόλογος & θεατρολόγος). Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, η Συντονίστρια της Πρωτοβουλίας για την Ίδρυση του Δικτύου Πόλεων, Εύη Κοκκίνου και η πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα.

Στην κύρια ομιλία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χρίστος Δήμας παρουσίασε τα οφέλη από την πολιτιστική διπλωματία και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνουν τα δίκτυα, αλλά και τις σταθερές βάσεις συνεργασίας που θα δημιουργήσουν.

Τέλος, εγκρίθηκε από τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δημοτικών αρχών το ψήφισμα για τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων, που θα κινηθεί στους άξονες του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της ανάπτυξης.

Η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το 4ο ΓΕΛ Κορίνθου και συνεχίστηκε με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη από την Ομάδα της Λευκάδας με μαθητές του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Λευκάδας.

Στην συνέχεια το Istituto d’ Istruzione Superiore di Papazzolo Acreide (Σικελία Ιταλίας) παρουσίασε τους «Αχαρνείς του Αριστοφάνη και οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν με τις «Μοίρες του Αγαμέμνονα» από το Liceo Tommaso Gargallo, από τις Συρακούσες (Σικελία Ιταλίας).

Το πρωινό τμήμα της δεύτερης ημέρας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του χορευτικού δρωμένου «Dances by Isadora Duncan» από την Ομάδα Χορού της Έλενας Μιχαηλίδου.

Η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μουσικό και παραδοσιακό τρόπο, στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου,όπου το διεθνούς φήμης συγκρότημα ENCARDIA ξεσήκωσε τους θεατές και τα μέλη των αποστολών με ρυθμούς από την Μεσόγειο και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού για το 2025!
Φωτογραφική Έκθεση «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη
Στον χώρο του θεάτρου πραγματοποιήθηκε έκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες από την κινηματογραφική «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη (Ηλέκτρα, Τρωάδες, Ιφιγένεια), από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου δημιουργού, σε νέες εκτυπώσεις και επιμέλεια του βραβευμένου με 1ο Παγκόσμιο Βραβείο φωτογραφίας, Ιταλού καλλιτέχνη Antonio Manta, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Urbino ISIA
.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 15:58