search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:59
MENU CLOSE

Μίλτος Μιχαηλίδης: Ο μύθος του Οζ στην ψηφιακή εποχή

22.05.2024 16:05
Miltos-Michailidis_The-cowardly-lion_It-takes-courage-to-tear-down-your-own-house_45x80x135_Mixed-Media_2023-24-1

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη «ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» στην γκαλερί a.antonopoulou.art περιλαμβάνει  μια σειρά έργων, ζωγραφικής και γλυπτικής, που όλα μαζί δημιουργούν μία εγκατάσταση με αναφορές στον Μάγο του Οζ.

«Αλήθεια, ποια είναι η πραγματικότητα και ποιος ο ψηφιακός μας κόσμος;». Σ’ αυτήν την ερώτηση επιχειρεί να απαντήσει ο Μίλτος Μιχαηλίδης καθώς αφήνεται στην ιστορία του Μάγου του Οζ, και βρίσκεται αντιμέτωπος με την ασυμφωνία ανάμεσα σε αυτό που υπάρχει και σε αυτό που πράγματι βλέπουμε. Τον προβληματίζει το γεγονός ότι πάντα παρεμβάλλεται ένας φακός, συνήθως η οθόνη ενός κινητού, που διαμορφώνει – παραμορφώνει την αίσθηση που σχηματίζουμε από ένα φυσικό τοπίο έως ένα πολιτικό συμβάν γύρω μας και θυμάται αυτό που έγραψε ο συγγραφέας του Οζ, Λύμαν Φρανκ Μπάουμ: «Ο λαός μου φοράει πράσινα γυαλιά για τόσο πολύ καιρό, που οι περισσότεροι νομίζουν πως αυτή είναι πραγματικά η Σμαραγδένια Πολιτεία».

Οι ψηφιακές εικόνες έχουν γίνει τόσο οικείες, που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας, που, όχι μόνο ανταγωνίζεται την κανονικότητα, αλλά συχνά την αντικαθιστά, όπως η ιστορία από τον Μάγο του Οζ.

Ο καλλιτέχνης δεν εικονογραφεί σελίδες από την αγαπημένη σε όλους μας  ιστορία. Συλλέγει τοπία και εικόνες από βιντεοπαιχνίδια τα οποία επεξεργάζεται και ζωγραφίζοντάς τα, αποκαλύπτονται το παραμύθι και οι ποικίλες ερμηνείες του Μάγου του Οζ. Η περιπέτεια της Ντόροθι, του ορφανού κοριτσιού και της ιδιότυπης παρέας του προς τη Σμαραγδένια Πολιτεία, προβάλλεται στο βλέμμα του ως ένας κόσμος με ανατροπές, παγίδες, αβεβαιότητες και κινδύνους.

Έτσι ο καλλιτέχνης, μιλώντας με σύγχρονο τρόπο μέσα από τα έργα του, είναι σαν να μεταφέρει σκηνές από μια ταινία που δε βρήκε διανομή. Ακόμη και η ζωγραφική του δεν είναι αυτό που φαίνεται. Χρησιμοποιεί ξυλομπογιές, οι οποίες μέσα από μία διαδικασία, δημιουργούν ένα οπτικό αποτέλεσμα που περισσότερο παραπέμπει στη ματιέρα ακρυλικών παρά στο ταπεινό μέσο των χρωματιστών μολυβιών.

Με τον ίδιο τρόπο, οι εγκαταστάσεις του, περίτεχνες μακέτες από παιχνίδια, πλαστικά, αντικείμενα του μοντελισμού και κατασκευές από τσίγκο, του επιτρέπουν με τρόπο θαυμαστό να βγάζει τους πρωταγωνιστές του από το «κάδρο», τις διαστάσεις του τελάρου και να τους προσφέρει άλλη προοπτική, ενώ συγχρόνως μας παρασύρει μέσα στο χώρο που ο ίδιος οραματίζεται. Τα υλικά του, ξυλομπογιές και παιχνίδια, δεν απηχούν μόνο μια παιδικότητα, αλλά υποδεικνύουν τις πολλές και διαφορετικές εκδοχές του μύθου του Οζ στην ψηφιακή εποχή.

Έκθεση «ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο», του Μίλτου Μιχαηλίδου
a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαΐου – 21 Ιουνίου
Πληροφορίες: www.aaart.gr

Διαβάστε επίσης

Αssembling Memories: Οι μνήμες που γίνονται τέχνη

Η ενσυναίσθηση ως εικαστική δημιουργία

Τοπία βαθιά ριζωμένα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:47