search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 19:40
MENU CLOSE

Βασίλης Χατζηϊακώβου στο topontiki.gr: «Θα παλέψω χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και ανούσιες δεσμεύσεις για προσωπικούς και συλλογικούς στόχους»

22.05.2024 09:00
xatzi-new

Ο Βασίλης Χατζηϊακώβου, ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί όσο λίγοι με τον χώρο του Βιβλίου και του Πολιτισμού μπαίνει στον «στίβο» της πολιτικής, καθώς είναι υποψήφιος με τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο Βασίλης Χατζηϊακώβου πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση μετά από πρόσκληση του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς πιστεύει ότι μέσα από τον Πολιτισμό μπορούν να αλλάξουν πολλά, ακόμη σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε.

Με κεντρικό σύνθημά του «Στην Ευρώπη για τις αξίες, με την αξία μας», πρεσβεύει κάτι που λείπει στις μέρες μας από την πολιτική. Διαφορετική αισθητική, ειλικρίνεια και αξιοκρατία.

Οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργίας αποτελούν ζωτικό πλεονέκτημα για την περιφερειακή οικονομική ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί βασικό στοιχείο της εικόνας και της ταυτότητας των πόλεων. «Γιατί να μην το καταφέρουμε και στον τόπο μας! Γιατί να μην κάνουμε υπερβάσεις και να μεγαλουργήσουμε στην Ευρώπη μέσα από την δική μας πνευματική κληρονομιά!», τονίζει ο ίδιος.

Αναλυτικά όσα είπε στο topontiki.gr:

1) Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε το «ναι» στην πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για κάθοδο στις Ευρωεκλογές; Υπήρχαν και άλλες προτάσεις στο παρελθόν;

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, για μένα έναν άνθρωπο της δράσης και της αγοράς, που αρκετές δεκαετίες ζω προβάλλοντας την δημιουργία και τους δημιουργούς να περάσω σε μια άλλη κατάσταση, αλλά και εύκολη, γιατί ήταν τιμητική η πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου και οπωσδήποτε μια δικαίωση για όλη αυτή την σαραντάχρονη πορεία! Ναι όλα αυτά τα χρόνια λόγω της συνύπαρξης μου με τους ανθρώπους των ιδεών, που δόθηκα ανιδιοτελώς και των σχέσεων με πολλά πρόσωπα της πολιτικής και της κοινωνίας, υπήρξαν και στο παρελθόν κρούσεις αλλά ποτέ δεν ενέδωσα, όπως και σε «σειρήνες» τον τελευταίο καιρό χωρίς ευτυχώς να καταφέρω να βγάλω το κερί από τα αυτιά μου

Προτίμησα να συνεισφέρω στο σπουδαίο αγώνα τών ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ γιατί πρωτίστως για μένα είναι θέμα ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ! Έχω πει και έχω γράψει ότι από την πολιτική λείπει η έμπνευση, θεωρώ αυτή την κίνηση εμπνευσμένη! Είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την παράταξη θα παραμείνω ίδιος και ασφαλής, θα κρατήσω τις αξίες και τα ιδανικά μου – μία λέξη και έννοια που τείνει να ξεχαστεί-και θα παλέψω απερίσπαστος χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και ανούσιες δεσμεύσεις για προσωπικούς και συλλογικούς στόχους».

2) Γιατί ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ; Υπάρχει έλλειμμα στον χώρο του κέντρου;

«Γιατί ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ; Ακριβώς γιατί εμείς εκφράζουμε την έννοια της Δημοκρατικής Παράταξης με το «αρχαίον κάλλος» του όρου. Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου, είμαστε μια αρτιγενής παράταξη, ένα νεογνό κόμμα που κομίζουμε κάτι καινούργιο και θα καταστούμε κόμμα άρχων! Επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε με σοβαρότητα και ποιότητα στο πολιτικό γίγνεσθαι και τον δημόσιο λόγο, τον ουσιαστικό πολιτικό λόγο, μακριά από τον εκχυδαϊσμό και την καταρράκωση.

Εμείς θα αποδείξουμε ότι έχουμε ιδεολογικό υπόβαθρο σε μια άσκοπη αντιπαράθεση χωρίς προτάγματα. Διαχρονικά το Κέντρο ήταν κατακερματισμένο, αλλά αυτό ακριβώς το Κέντρο έχει να επιδείξει επιτεύγματα στην πορεία του τόπου. Το ανομοιόμορφο αυτό Κέντρο από την εποχή του Χ.Τρικούπη, του Ελ. Βενιζέλου του Γεωργίου Παπανδρέου, συνέβαλε σε μεταρρυθμίσεις και τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές ως προς το βιοτικό επίπεδο. Το Κέντρο είναι ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με αφορμή την ΠΑΙΔΕΙΑ και όσα κατάφερε για αυτή ο Γ. Παπανδρέου που είχε μαζί του τον Κακριδή, τον Παπανούτσο, τον Λ. Ακρίτα αλλά και από το απέναντι ιδεολογικό στρατόπεδο τους Κ. Τσάτσο και Π. Κανελλόπουλο, πιστεύω στην κινητοποίηση των δημιουργικών ανθρώπων και την συνύπαρξη και βροντοφωνάζω: ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, χωρίς πρόσημα και συνοδευτικά, με ρόλο ενεργό και όχι διακοσμητικό, με λύσεις μέσω ρεαλισμού και πραγματισμού».

3) Υπηρετείτε τον χώρο του Πολιτισμού εδώ και 40 χρόνια. Ποια θα είναι η βασική σας μέριμνα εάν εκλεγείτε;

«Όντως εδώ και σαράντα χρόνια που υπηρετώ και διακονώ τον χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας υπερασπιζόμενος την πολιτιστική μας κληρονομιά,την ιδιομορφία μας και την πνευματικότητά μας, πιστεύω στον ρόλο των Ελλήνων μέσα στην Ευρώπη των πνευματικών αξιών! Ξεχνάμε ότι η Ε. Ένωση ξεκίνησε ως Κοινότητα… εμείς διδάξαμε τον κοινοτισμό! Ο κοινοτισμός ήταν ο τρόπος μας. Θελω λοιπόν να συνεισφέρω κυρίως σε αυτό, απέναντι στον «ίλιγγο απαιδευσίας» που διαπερνά την ελληνική κοινωνία και που είναι η τροφή του επικίνδυνου αντισυστημισμού να υπερασπιστώ τα θέματα που γνωρίζω και έχω αφιερωθεί. Την ώρα που “ημείς άδομεν” και ασχολούμαστε με την “μονταζιέρα” τα επικοινωνιακά παίγνια και τους εντυπωσιασμούς στην Ευρώπη ασχολούνται με σημαντικά νομοσχέδια για την ψηφιοποίηση και άλλα τέτοιου είδους εξαιρετικά ζητήματα για το μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη που η Ε.Ε. προσπαθεί να είναι πρωτοπόρος σε πολλές ρυθμίσεις για να ισχυροποιήσει την αυτονομία της και να μετριάσει την επιρροή και το μονοπώλιο μεγάλων εταιρειών εκτός Ευρώπης».

4) Ως Βασίλης Χατζηϊακώβου ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος;

«Ο πρώτιστος στόχος μου είναι να καταφέρω μέσα από την γνώση, την εμπειρία και τα βιώματά μου να υπηρετήσω έναν διαφορετικό και ξεχωριστό πολιτικό λόγο ή αν θέλετε να βουτήξω στα βαθειά νερά της διδαχής και της παρακαταθήκης σπουδαίων προσώπων και μορφών της ιστορίας, της πνευματικής μας παράδοσης που κόσμησαν την κοινωνική και πολιτική μας ζωή γράφοντας και ξαναγράφοντας ιστορία! Για έναν πράγμα όμως θέλω να παλέψω σίγουρα: ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΑΣ».

5) «Στην εποχή μας και στην πολιτική ζωή πάσχουμε από την έλλειψη έμπνευσης και προταγμάτων», έχετε δηλώσει πρόσφατα. Υπάρχει ελπίδα για αναστροφή του κλίματος; 

«Το μέγιστο πρόβλημα είναι η “διαχειριστική λογική” και ο διαγκωνισμός μέσα στο πολιτικό σύστημα, ποιός θα την υπηρετήσει καλύτερα! Μετά έπονται η ανέμπνευστη πολιτική ή πολιτικές και οι ανέμπνευστοι πολιτικοί. Όλο αυτό μου θυμίζει την υπουργό Παιδείας που σε κάθε της “κατόρθωμα” η μόνιμη επωδός ήταν ότι ακολουθεί ενωσιακές επιταγές δηλαδή καμία ιδέα, καμία άποψη καμία συνεισφορά από την ίδια ή τους περίφημους συμβούλους της.

Τα προτάγματα παλαιότερα ήταν αποκύημα των συνθηκών και είχαν βαρύνουσα σημασία στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό στο πεδίο των διεκδικήσεων. Θυμόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, την Κοινή Νομισματική Πολιτική, το Παραγωγικό Μοντέλο και τις αλλαγές στον Παραγωγικό Ιστό… τώρα υπάρχουν θέσεις; Μάλλον ούτε ως σκέψεις! Αφήνουμε την έλλειψη στρατηγικής, σχεδιασμού, την κακή διαχείριση, τις οικονομικές παλινωδίες, τις αγκυλώσεις που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας!

Δεν θα έβλαπτε και μια κριτική ματιά σε κάποια κακώς κείμενα σε σχέση με την Ευρώπη! Στην αναστροφή του κλίματος για να ξεφύγουμε από την παθογένεια και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία πρός το μέλλον, θεωρώ ότι μπορούμε να συμβάλουμε εμείς οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ με το υπό διαμόρφωσιν πρόγραμμά μας και έχοντας ανοιχτά τα μάτια, τα αυτιά και την αγκαλιά προς την κοινωνία!

Η σύνδεση της Παιδείας και του Πολιτισμού με τον Αγροτουριστικό Τομέα είναι η πραγματική και ουσιαστική Ανάπτυξη και φυγή προς το μέλλον! Τεράστιο ζήτημα που θέλει σε βάθος ανάλυση και άμεσες προτάσεις/λύσεις είναι το Δημογραφικό και ο εφιάλτης της υπογεννητικότητας με συνέπειες για τον Πολιτισμό μας!

Εντάχθηκα στους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ γιατί είναι αδήριτη η ανάγκη ύπαρξης του Κέντρου γιατί έχω μάθει πάντα να κοιτάζω ευθεία και υψηλά. Γιατί πιστεύω στις αξίες μας και στο μέλλον των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών»!

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος, όσο αμφισβητείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κουτσούμπας: «Δεν πρέπει να υπάρχει αποχή – Ο Κασσελάκης έχει στοιχεία Τραμπισμού και ψευτοπατριωτισμού»

Κασσελάκης: Θα προσκαλέσω στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές – Θετικός στο να στηρίξει Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Κομισιόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 19:40