search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:04
MENU CLOSE

Γενικό Λογιστήριο Κράτους: Ολόκληρη η κοστολόγηση στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

24.05.2024 07:00
syriza new

Την έκθεσή του για το δημοσιονομικό κόστος που προκαλεί η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για μία νέα φορολογική πολιτική απέστειλε στη Βουλή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ολόκληρη την έκθεση παρουσιάζει σήμερα το topontiki.gr.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΓΛΚ το κόστος του προκαλείται από τις απαλλαγές και τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τους πιο αδύναμους και μεσαίους, φτάνει τα 5,8 δις ευρώ περίπου. Άρα, σε σχέση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, που μιλούσε για δυσθεώρητο ύψος και δεκάδες δις ευρώ, το πραγματικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο.

Παράλληλα, το ΓΛΚ προσδιορίζει την αύξηση των εσόδων, όπως την προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με επιβάρυνση των πιο ισχυρών οικονομικά στρωμάτων. Μία αύξηση που φτάνει περίπου τα 2,8 δις ευρώ.

Παρατηρείται δηλαδή μία απόκλιση ή «τρύπα», που κινείται κοντά στα 3 δις ευρώ, τα οποία όμως δεν αναιρούν τον ρεαλισμό των προτάσεων, ούτε εμποδίζουν την εφαρμογή ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ιδίως των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Και τούτο διότι, όπως επισήμανε και ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μπορούν να αξιοποιηθούν τα «υπερπλεονάσματα, που ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022, σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023 και με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα φτάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024».

Με απλά λόγια, το σημερινό φορολογικό σύστημα που εφαρμόζει η κυβέρνηση παράγει υπερπλεονάσματα, που καλώς παράγονται. Εάν μηδενιστούν αυτά και εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου πλούτου, τότε μπορεί να προκύψει το ποσό εκείνο που απαιτείται για τις φοροελαφρύνσεις των μικρομεσαίων εισοδημάτων και τη μείωση του ΦΠΑ, που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να διαμορφωθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στη Βουλή η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, ζήτησε από την κυβέρνηση «να δεσμευτεί και να δώσει ημερομηνία για την εισαγωγή προς συζήτηση και ψήφιση της διαρθρωμένης σε μέτρα και πλήρως κοστολογημένης, σαφούς και άμεσα εφαρμόσιμης πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ολιστική αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας και την πραγματική προστασία του συνόλου των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών, η οποία σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κοστολογείται στα 5,8 δις ευρώ και όχι στα 40 δις ευρώ που την κοστολόγησε η κυβέρνηση».

Αναλυτικά η έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ:

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο εφιάλτης του κ. Μητσοτάκη επιστρέφει – Σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη με την επαναλειτουργία της Βουλής

Κουτσούμπας: Τρολάρει τη ΔΑΠ με… παρθενική εμφάνιση στο TikTok – «Καλά από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;» (Video)

Στέφανος Κασσελάκης: Η περιοδεία στον Πειραιά, το τραγούδι – σύμβολο για τις γυναικοκτονίες και οι κουβέντες με τον κόσμο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 19:59