search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 19:51
MENU CLOSE

Τεχνητή νοημοσύνη με γνώμονα την ευημερία των κοινωνιών

24.05.2024 06:15
nantia_salteri2

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο με σαφές πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο , το προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτό το πρόσημο, αποτελεί από τις πιο σημαντικές, αν όχι την πιο σημαντική πρόκληση για την Ενωμένη Ευρώπη. Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ υποστηρίζουν ακλόνητα, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει ναι μεν να αντιμετωπίζεται χωρίς φοβίες και αδικαιολόγητο σκεπτικισμό, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί με απόλυτη βεβαιότητα, ότι θα τεθεί στην υπηρεσία του Ανθρώπου και της Κοινωνίας και όχι του Κεφαλαίου.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη όπως όλα τα εργαλεία, ανάλογα με την χρήση του μπορεί να έχει από θετικό μέχρι και άκρως αρνητικό αποτύπωμα. Χαρακτηριστικό τέτοιο αρνητικό παράδειγμα, αποτελεί το πρόσφατο σκάνδαλο των Υποκλοπών στην χώρα μας, που μέχρι και σήμερα παραμένει θολό και ατιμώρητο παρά το γεγονός ότι παρακολουθήθηκαν παρανόμως ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ, πλήθος πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, απειλώντας στην ουσία τον πυρήνα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης ένα άλλο τέτοιο παράδειγμα προς αποφυγήν, χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, αποτελεί η διαρροή των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων Ελλήνων του Εξωτερικού σε Ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, μόλις ενεγράφησαν σε πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών (Υπόθεση Ασημακοπούλου).

Μέσα στα επόμενα χρόνια η Ευρώπη θα αλλάξει άρδην, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών στον τομέα της υγείας, της δικαιοσύνης , της εργασίας, της μηχανικής, της αρχιτεκτονικής, της πρόσληψης φυσικών φαινομένων και σε πολλούς άλλους τομείς. Είναι κρίσιμο στις προσεχείς Ευρωπαϊκές εκλογές να επικρατήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τεθεί στην υπηρεσία του Ανθρώπου, με σκοπό την σε μεγαλύτερο βαθμό ευημερία των Κοινωνιών.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πρέπει να θεωρούνται επουδενί αμελητέοι. Μια άκρως αρνητική εξέλιξη αποτελεί ο κίνδυνος δημιουργίας εργαζομένων δύο ταχυτήτων, μεταξύ τόσο διαφορετικών κοινωνικών ομάδων της ίδιας χώρας, αλλά και μεταξύ των εργαζομένων των χωρών της Ενωμένης Ευρώπης, για αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί η δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση των πολιτών στα νέα ψηφιακά εργαλεία, χωρίς διακρίσεις και διαχωριστικές γραμμές. Επίσης, σοβαρότατος κίνδυνος, αποτελεί ο κίνδυνος της παραβίασης της ιδιωτικότητας , όπως απέδειξαν και τα πρόσφατα σκάνδαλα στην χώρα μας . Επιπλέον η ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ακόμα και σε ζητήματα που άπτονται της πολιτικής, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται ευρέως στις εξατομικευμένες διαφημίσεις και προτάσεις περιεχομένου στους διαδικτυακούς τόπους και μέσα. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες έρχονται σε επαφή με περιεχόμενο που ήδη συμβαδίζει με τις κοινωνικές και πολιτικές τους αντιλήψεις. Η πρακτική αυτή έχει κατηγορηθεί για την πολιτική χειραγώγηση πολιτών σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και στο Brexit του 2020.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι οι σύγχρονες προκλήσεις επιβάλλουν οι δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και το ΠΑ.ΣΟ.Κ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να βγουν ενισχυμένες από τις Ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου, καθώς έχουν ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήρια σε αυτό τον τομέα, έχοντας ανάμεσα σε άλλα, συμβάλλει στον μέγιστο βαθμό να διασφαλιστεί τόσο το δικαίωμα «αποσύνδεσης» για αυτούς που δουλεύουν εξ αποστάσεως, όσο και τα δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούνται σε παγκόσμιες πλατφόρμες. Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον απαιτεί επαγρύπνηση και συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, ώστε να μην επικρατήσουν δυνάμεις που με τις πρακτικές που έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα (επί παραδείγματι στην Χώρα μας, σκάνδαλο Υποκλοπών), δεν θα διστάσουν να θέσουν σε κίνδυνο της ουσία της Ενωμένης Ευρώπης και τους Θεσμούς της.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε δημοσκοπήσεις προϊδεάζουν για εκπλήξεις στις ευρωεκλογές

Διεκδικούμε αθλητισμό πραγματικά κοινωνικά αγαθό, που να το χαίρονται όλοι

Τι συμβαίνει στο Ιράν; Αναδύονται νέες απειλές κατά της Τεχεράνης;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 19:50