search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 06:30
MENU CLOSE

Final4 2024: Η εκτόξευση του Παναθηναϊκού, η στασιμότητα του Ολυμπιακού – Την Κυριακή ο τελικός της Euroleague

25.05.2024 07:35
panathinaikos-new

Ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει αύριο, ως η μεγάλη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης, τον έβδομο τίτλο του στην Euroleague κόντρα στο φαβορί, την «βασίλισσα» Ρεάλ, που μετρά ήδη 11 αστέρια.

Η χθεσινή μεγαλειώδης επικράτηση των Πρασίνων επί της Φενέρ (73-57) επιβεβαίωσε την εκτόξευση της ομάδας, που πέρσι είχε καταταγεί 17η στη διοργάνωση, προερχόταν από μία περίπου καταστροφική τριετία, ενώ είχε να εμφανιστεί σε Final4 από το 2012 και να κατακτήσει τίτλο από το 2011.

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός θα περιοριστεί στη διεκδίκηση της τρίτης θέσης, καθώς δεν κατάφερε ούτε στην τρίτη κατά σειρά παρουσία του σε Final4 να φτάσει στο τέλος του δρόμου, καταδεικνύοντας μία στασιμότητα. Ενώ διαθέτει εδώ και χρόνια μία ισχυρή ομάδα στην κορυφαία διοργάνωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ορισμένες φορές, όπως πέρσι κυρίως, υπήρξε και φαβορί, δεν μετουσίωσε αυτή την δυναμική σε τίτλους.

Η ήττα από τη Ρεάλ (76-87) ήταν με βάση τις προβλέψεις το πιο λογικό και αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν παύει να οδηγεί και πάλι στο παραπάνω συμπέρασμα.

Η μεγάλη επιστροφή του Παναθηναϊκού

Το Τριφύλλι έκανε φέτος πράγματα και θάματα. Και μάλλον δικαίως θα σταθεί αύριο (στις 9μμ) απέναντι στη Ρεάλ για να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες, στηριζόμενες σε ισχυρές, ηγετικές προσωπικότητες και το ατομικό ταλέντο πολλών μονάδων του.

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας Δημήτρης Γιαννακόπουλος γύρισε το «κουμπί» πέρσι το καλοκαίρι και με μία επένδυση που ανέβασε το μπάτζετ περίπου στα 35 εκατομμύρια ευρώ, πέτυχε την πιο θεαματική μεταστροφή ίσως στα σύγχρονα μπασκετικά πράγματα. Από ομάδα κομπάρσος τα τελευταία χρόνια, ο Παναθηναϊκός θα δώσει το παρών σε έναν τελικό, όταν περίπου δέκα ή και περισσότερες ανταγωνίστριες ομάδες ξεκινούσαν πριν μήνες από καλύτερη αφετηρία και με εξίσου ή σχεδόν παραπλήσια ποσά επένδυσης.

Όμως η επιλογή του Εργκίν Αταμάν για τον πάγκο της ομάδας, τη μεταγραφή του ηγέτη Σλούκα, την ένταξη στο σύνολο του σούπερ στάρ Ναν, την προσθήκη θηριώδους σέντερ Λεσόρ και συνολικά 11 προσθήκες συγκρότησε μία ασταμάτητη αρμάδα, που απέχει μόλις 40 αγωνιστικά λεπτά από την κορυφή.

Ακόμα κι αν δεν το πετύχει αύριο, το μέλλον είναι όλο δικό της:

Έχει πλέον ένα σταθερό και υπερταλαντούχο κορμό, πολλούς Έλληνες και μάλιστα ανερχόμενους, πέρα από φτασμένους παίκτες, ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ και μία ανυποχώρητη επιδίωξη να πιάσει ξανά το νήμα των επιτυχιών και των τίτλων στην Euroleague.

Η νίκη επί της Φενέρ, μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς στην Uber Arina στο Βερολίνο ήταν απλά μεθυστική. Και πανάξια και άνετη και δίκαιη.

Έδειξε από την αρχή ότι ήταν πνευματικά και αγωνιστικά έτοιμος να κάνει το βήμα, παρότι οι περισσότεροι των παικτών του δεν πάτησαν ποτέ σε γήπεδο Final4 Euroleague.

Επέβαλλε το ρυθμό του και έδειξε ότι μπορεί να παίξει σκληρή άμυνα- κάτι που μάλλον θα είναι υπερχρήσιμο στον αυριανό τελικό, κόντρα σε μία υπερηχητική επιθετικά ομάδα, όπως είναι η Ρεάλ.

Πίκρα μα και περηφάνεια στο κόκκινο στρατόπεδο

Αυτό που έχει πετύχει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια στην Euroleague, μόνο αμελητέο δεν το λέει κανείς.

Τρεις συνεχόμενες παρουσίες σε Final4 την τελευταία τριετία και πέντε συνολικά την τελευταία δεκαετία. Έστω και χωρίς τίτλους μετά από εκείνους του 2012 και 2013 – ο πρώτος ήταν το 1997.

Εντυπωσιακές χρονιές που δεν ολοκληρώθηκαν με τίτλο, έστω κι αν ο περσινός χάθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο ουσιαστικά.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η καλοδουλεμένη μπασκετική μηχανή του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι από τα καλύτερα σύνολα αυτή την ώρα, ανεξαρτήτως που η φετινή Ρεάλ δείχνει μία απίστευτη πληρότητα και μία αδιανόητη συγκέντρωση ταλέντου και εμπειρίας στις τάξεις της.

Αλλά με τον ανταγωνισμό να ανεβαίνει, ο Ολυμπιακός δείχνει ότι έχει παραμείνει στάσιμος τρόπον τινά.

Το στοίχημα της υπέρβασης ήταν δύσκολο να κερδηθεί φέτος μετά την απώλεια παικτών όπως ο Βεζένκοφ, όμως δεν λείπουν οι πολύ καλές μονάδες από το συγκρότημα, ενώ όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για τον ορισμό της «ομάδας» και του σκληροτράχηλου συνόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες, παρότι βρέθηκε πίσω με 25 πόντους από τη Ρεάλ, κατάφερε να διεκδικήσει στο τέλος το παιχνίδι και την πρόκριση στον τελικό.

Όμως η τρίτη θέση που θα διεκδικήσει αύριο από τη Φενέρ (στις 6μμ) δεν είναι καν βάλσαμο στην πληγή.  Η μαχητικότητα δίνει περηφάνεια στο σύλλογο, ωστόσο είναι φανερή η ανάγκη για ένα βήμα παραπάνω, για μία υπέρβαση που θα τον καταστήσει και πάλι ικανό να επιστρέψει στους τίτλους. Ήδη και για τον Ολυμπιακό είναι πολλά τα χρόνια που έμεινε χωρίς αστέρι. Ο κορμός υπάρχει, η ομοιογένεια δεν συζητείται, το ταλέντο ξεχειλίζει, ο Μπαρτζώκας είναι εκ των κορυφαίων προπονητών της λίγκας και ο κόσμος παραμένει δίπλα στην ομάδα. Πιθανόν να χρειάζεται τα λιγότερα χρήματα απ’ όλες τις άλλες του υψηλού επιπέδου για να κάνει την αγωνιστική υπέρβαση, αλλά σίγουρα χρειάζεται γενναίες και ουσιαστικές κινήσεις.

Πρώτη φορά τελικός Παναθηναϊκού με Ρεάλ

O Παναθηναϊκός AKTOR και η Ρεάλ Μαδρίτης θα διεκδικήσουν τον τίτλο της Euroleague την Κυριακή (26/05, 21:00) σε έναν ιστορικό τελικό: Παρότι πρόκειται για δύο ομάδες που συνολικά μετρούν 25 συμμετοχές σε Final Four και έχουν πάρει 17 τίτλους, δεν έχουν βρεθεί ποτέ αντίπαλοι στον κορυφαίο και καθοριστικό αγώνα της διοργάνωσης! Αλλά ούτε σε άλλο αγώνα.

Οι Πράσινοι έχουν βρεθεί στο ίδιο Final Four με τη «βασίλισσα» το 1995, το 1996 και το 2011, αλλά δεν συναντήθηκαν σε κανένα από αυτά, ούτε σε ημιτελικό, ούτε σε τελικό, ούτε σε ματς τρίτης θέσης.

Διαβάστε επίσης:

Final Four 2024: Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τα λάθη του, ηττήθηκε με 87-76 από τη Ρεάλ και έμεινε εκτός τελικού

Αγκαλιές και κους κους Αταμάν με Μπαρτζώκα και ο Σάρας με το «νόμιζα ότι ήσουν στη φυλακή»

Final Four 2024: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε… ρεπόρτερ και πήρε συνέντευξη από τον Κώστα μετά την πρόκριση του ΠΑΟ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 02:01