search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 10:22
MENU CLOSE

Ισραήλ και Χαμάς επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ερχόμενη εβδομάδα

25.05.2024 18:37
rafah

Οι διαπραγματεύσεις με διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.

Η απόφαση για την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε η πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί ή να αναφερθεί η εθνικότητά της λόγω της ευαισθησίας του θέματος, ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ με τον επικεφαλής της αμερικανικής CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος είναι διαμεσολαβητής.

«Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τις νέες προτάσεις υπό τους διαμεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ και με ενεργό αμερικανική ανάμειξη», είπε η πηγή.

Οι προσπάθειες να επιτευχθεί η απελευθέρωση περισσοτέρων από 120 ομήρων που απήχθησαν στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εντός του πλαισίου μιας συμφωνίας εκεχειρίας, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να δεχτεί το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να απελευθερώσει το Ισραήλ τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η απόφαση του ΔΠΔ διχάζει τις κυβερνήσεις

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Νετανιάχου, οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς αρκετές έχουν χαιρετήσει την απόφαση, αλλά οι ισχυρές δυνάμεις την καταδικάζουν, στο πλαίσιο της στήριξής τους στο Ισραήλ.

Τελευταία ήταν η βρετανική κυβέρνηση. «Ο λόγος που δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός είναι επειδή η Χαμάς απέρριψε μια πολύ γενναιόδωρη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από το Ισραήλ. Η παρέμβαση αυτών των δικαστηρίων- περιλαμβανομένης της σημερινής (χθες, Παρασκευή) από το ΔΠΔ– θα ενισχύσει την άποψη της Χαμάς ότι μπορεί να συνεχίσει να κρατάει τους ομήρους και να παραμένει στη Γάζα. Κι αν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξει ούτε ειρήνη, ούτε λύση των δύο κρατών», δήλωσε αργά χθες το βράδυ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, δείχνοντας πως η Βρετανία επέλεξε να στηρίξει την επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα.

Το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει τις εντολές του, αλλά η απόφασή του αυτή υπογραμμίζει την παγκόσμια απομόνωση του Ισραήλ για τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα την οποία ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: 35.903 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία ελέγχει το σημείο που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο» – Διαψεύδουν οι Ρώσοι

Βραζιλία: 16χρονος σκότωσε με σφυρί και έκαψε τους θετούς γονείς του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 10:22