search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 21:16
MENU CLOSE

HIG Capital: Σε εξέλιξη project 600 εκατ. ευρώ – Πώς αναπτύσσονται ξενοδοχεία και logistics

27.05.2024 09:53
01_Ella_Rhodes_Elissa_Aerial

Παράταση επιπλέον 5 ετών για επενδύσεις στην Ελλάδα έλαβε από την HIG Capital η  Inventio η οποία λειτουργεί ως project developer του επενδυτικού fund στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την διοίκηση, η HIG άντλησε επιπλέον 3,5 δισ. για επενδύσεις, και μέρος αυτών των κεφαλαίων  μπορεί να κατευθυνθεί αν και όποτε χρειαστεί  προς την Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία «τρέχει» κατασκευαστικά έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο στο project του κέντρου logistics στο πρώην εργοστάσιο της Χαλυβουργίας. Σχετικά με την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αδειοδοτική διαδικασία, και τα στελέχη της inventio ευελπιστούν ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του στα τέλη του έτους ώστε  σταδιακά να αρχίσουν να παραδίδονται οι πρώτες αποθήκες.

Γενικότερα η HIG Capital θα συνεχίσει να επενδύει στις μεταφορές-logistics και τα ξενοδοχεία μέσω των δύο αντίστοιχων επενδυτικών οχημάτων της, Streem Global και ELLA Resorts που έχει δημιουργήσει.

Σε ότι αφορά τις εταιρείες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Streem Global βρίσκονται εδώ και 8 μήνες σε φάση ενοποίησης και θα χρειαστούν συνολικά 18 μήνες για να γίνουν μία ενιαία εταιρία με νέο όνομα.

Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της εταιρίας ανέφεραν ότι η συγχώνευση με τον Μακιό θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο φέτος και θα ακολουθήσει η συγχώνευση με Βεϊνόγλου.

Συνολικά το μερίδιο αγοράς της Streem Global στην Ελλάδα φτάνει το 18%

ELLA Resorts

Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία δύο στη Ρόδο που είναι 100% ELLA Resorts και τρία στην Κέρκυρα

Το χαρτοφυλάκιο σε πλήρη ανάπτυξη όταν δηλαδή θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κάποια φάση υλοποίησης θα έχει αξία της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2023 έφτασε στα 55 εκ, θα διατηρηθεί και φέτος στα ίδια επίπεδα αλλά με ένα ξενοδοχείο λιγότερο ενώ το CAPEX συνολικά για όλες τις επενδύσεις για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι άνω των 200 εκατ.

Στόχος της HIG Capital είναι να φτάσει συνολικά 10.000 δωμάτια, εκ των οποίων τα 6.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε χώρες της Μεσογείου, και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό σε χώρες της Μεσογείου σε ορίζοντα τριετίας.

Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί το πρώην La Grotta Verde στην Κέρκυρα, το οποίο ανακαινίζεται και θα μετονομαστεί σε Alkyna Lifestyle Beach Resort. Επιπλέον θα ανακαινιστούν 2 ξενοδοχεία, το Capo Di Cordu και το Pelekas Monastery, συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2024.

Έτσι, την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τους επιτελείς της Ella Resorts, θα λειτουργήσουν και πάλι 5 ξενοδοχεία, τα 2 της Ρόδου, το ανακαινισμένο Alkyna Lifestyle Beach Resort στην Κέρκυρα, το Mon Repos Palace, ενώ θα προστεθεί και το πρώην Aldiana Club, στην περιοχή του Μόχλου στην Κρήτη, το οποίο, μετά από την ανακαίνιση και την αναβάθμισή του σε 5άστερο θα λειτουργήσει ως Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητα 360 δωμάτια. Στο portfolio των ξενοδοχείων θα προστεθεί και η λειτουργία του Althea στην Αγία Μαρίνα Αττικής , μέχρι το 2027 με κόστος επένδυσης περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Inventio τα επενδυτικά κριτήρια για τα ξενοδοχεία είναι:

–            Κοντά σε διεθνές αεροδρόμιο

–            Πάνω από 200 δωμάτια

–            Πάνω στην παραλία

–            Εξετάζονται επενδύσεις και σε γη για εκ βάθρων ανάπτυξη νέων projects

–            Εκτός Ελλάδος εστίαση σε Ιταλία και Ισπανία, δεν αποκλείονται και άλλες χώρες

Γενικότερα H «H.I.G. Capital Advisors LLC», ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από €1,5 δις, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των €400+ εκ. Συνεχίζει δε να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές αυτής, έχοντας εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων.

Μέσω των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και της Streem Global στον κλάδο των logistics, η H.I.G συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Απασχολεί, συνολικά, περίπου 5.000 εργαζομένους, δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Σε όρους απόδοσης η HIG κοιτάζει επενδύσεις που μπορούν να φτάσουν το 20% έτσι ώστε λόγω ρίσκου η απόδοση να μην πέφτει κάτω από 15%.

Διαβάστε επίσης

Η ΗΛΕΚΤΩΡ στην κορυφαία έκθεση IFAT Munich 2024

Ασύμφορα για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιών τα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» με το net billing

Εταιρίες – Μέλη της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) συμμετέχουν δυναμικά στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του EDF 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 21:13