search
ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 03:07
MENU CLOSE

Γαλλία: Απίστευτα σκηνικά στους σταθμούς των τρένων μετά τις επιθέσεις – Καλούν τους επιβάτες να μη μετακινηθούν

26.07.2024 12:12
gallia-trena-olumpiakoi

Στο χάος βυθίζουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας οι επιθέσεις που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στο κομμάτι εκείνο του δικτύου που αφορά στα τραίνα μεγάλης ταχύτητας (TGV), τα οποία συνδέουν το Παρίσι με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και με τη Βρετανία.

Μαζική επίθεση

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή “μαζική επίθεση μεγάλης κλίμακας για την παράλυση” του δικτύου της τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV), το οποίο “διαταράχθηκε πολύ“, ενημέρωσε η ίδια το AFP, μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες” έπληξαν τις γραμμές των TGV Atlantique, Nord και Est που συνδέουν το Παρίσι με το δυτικό, το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας: “έγιναν εμπρησμοί για να προκληθούν ζημιές” στις εγκαταστάσεις των γραμμών υψηλής ταχύτητας, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της.

Κατά συνέπεια, η κυκλοφορία τρένων υψηλής ταχύτητας σε αυτούς τους τρεις άξονες έχει “διαταραχθεί πολύ“. “Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό” δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.

Αυτό θα επηρεάσει 800.000 επιβάτες, διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της SNCF Ζαν-Πιερ Φαραντού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, δεν προβλέπεται κανένα πρόβλημα, ανακοίνωσε παράλληλα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Καταγγέλλοντας μια “σκανδαλώδη εγκληματική ενέργεια”, ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ “καταδίκασε σθεναρά αυτές τις εγκληματικές ενέργειες που θα υπονομεύσουν την αναχώρηση για διακοπές πολλών Γάλλων”.

“Είναι οι Αγώνες των αθλητών, που τους ονειρεύονται χρόνια και αγωνίζονται για το Άγιο Δισκοπότηρο, για να ανέβουν στο βάθρο, και αυτό πάνε να τους το σαμποτάρουνε”, δήλωσε η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντέα-Καστερά στο δίκτυο BFMTV.

Δολιοφθορά

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση αναφέρθηκε σε πράξεις “δολιοφθοράς”. Ωστόσο η γραμμή των TGV Sud-Est “δεν επλήγη“, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων. Ομάδες του SNCF Réseau “βρίσκονται ήδη στο σημείο για να κάνουν αποτίμηση και να αρχίσουν τις επισκευές“, αλλά “η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές“, σημείωσε η ίδια.

Πγή των σωμάτων ασφαλείας δήλωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολό τους οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μόνον μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού, καθώς πολλοί ταξιδιώτες προβλέπουν να μετακινηθούν προς την γαλλική πρωτεύουσα, ενώ σε μετακινήσεις βρίσκεται επίσης μεγάλος αριθμός παραθεριστών.

“Όλοι οι πελάτες θα ενημερωθούν με SMS για την κυκλοφορία των τρένων τους”, διευκρίνισε η εταιρεία στο AFP. Η SNCF συνιστά σε “όλους τους ταξιδιώτες να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μην πάνε στον σταθμό”, διευκρινίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι για όλα τα εισιτήρια υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής και επιστροφής χρημάτων.

Ταλαιπωρία για τους επιβάτες

“Ελπίζω να μπορέσω να φύγω. Αναχωρούν με το σταγονόμετρο”, δήλωσε στο AFP ο Αρνό, ένας 33χρονος ταξιδιώτης.

“Εγώ ελπίζω κυρίως να έχω μπορέσει να επιστρέψω την Κυριακή”, συμπληρώνει ο Βικτόρ, ο οποίος όπως και ο Αρνό δεν θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα το επώνυμό του, προσθέτοντας ότι τον περιμένουν σε οικογενειακή εκδήλωση.

Δύο τουρίστριες από την Ιαπωνία, μια μητέρα και η κόρη της που δεν μιλούν ούτε γαλλικά ούτε αγγλικά, δείχνουν χαμένες όσον αφορά τα εισιτήριά τους για τη Ρεν, στη βορειοδυτική Γαλλία. Εργαζόμενος της SNCF τις παροτρύνει να τα αλλάξουν.

Στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο Μπατίστ Λεντίκ, ένας 26χρονος αθλητικογράφος είπε ότι με μεγάλη λύπη “ειδοποίησε τους ανωτέρους του ότι μπορεί να τους αφήσει ξεκρέμαστους ανήμερα τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων”, διηγείται στο AFP.

Το τρένο του, που ανακοινώθηκε ότι θα έχει τρεις ώρες και είκοσι λεπτά καθυστέρηση, “είναι πολύ πιθανόν” να μην κάνει δρομολόγιο σήμερα.

Ωστόσο αναζητεί εναλλακτική λύση για τη μετακίνησή του, καθώς όπως είπε: “δημιουργήθηκε έξοδος προς τον σταθμό των λεωφορείων”.

Πρόβλημα και στη Eurostar

Παράλληλα, η εταιρεία Eurostar ανακοίνωσε ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έχουν επηρεαστεί από τους βανδαλισμούς που υπέστησαν στη διάρκεια της νύχτας τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ματαιώσεις ή καθυστερήσεις δρομολογίων.

Εξαιτίας των συντονισμένων κακόβουλων ενεργειών στη Γαλλία, που επηρέασαν τη γραμμή του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV ανάμεσα στο Παρίσι και στην Λιλ, όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας προερχόμενα από το Παρίσι και κατευθυνόμενα προς αυτό εκτρέπονται σήμερα 26 Ιουλίου μέσω της κλασικής γραμμής. Αυτό παρατείνει τη διάρκεια του ταξιδιού κατά περίπου μιάμιση ώρα. Πολλά δρομολόγια έχουν ματαιωθεί“, αναφέρει η ανακοίνωση της Eurostar.

Διαβάστε επίσης

Παρίσι 2024: «Μέσα» στο δείπνο του Μακρόν στο Λούβρο – Οι παρουσίες, οι απουσίες και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (photos/video)

DW: Ο ξαφνικός έρωτας Τραμπ – Μασκ

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Νετανιάχου να «οριστικοποιήσει» τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 01:52