ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25.07.2025 09:22
MENU CLOSE

Πώς η Δύση χρηματοδοτεί τον στρατό του Πούτιν με αυξανόμενες αγορές ρωσικού πετρελαίου

17.09.2024 18:49

Η Δύση αγόρασε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε καύσιμα από ρωσικό πετρέλαιο το πρώτο εξάμηνο του 2024, χρησιμοποιώντας ένα κενό κυρώσεων που επιτρέπει στη Μόσχα να πληρώνει τους στρατιώτες της στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύει το POLITICO. 

Οι εισαγωγές είναι τεχνικά νόμιμες λόγω ενός γνωστού νομικού κενού στις κυρώσεις. Ενώ η ΕΕ και οι δυτικοί σύμμαχοί της απαγόρευσαν σχεδόν όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εδώ και πολύ καιρό, οι χώρες εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν καύσιμα ρωσικής προέλευσης εάν πρώτα υποβληθούν σε επεξεργασία σε άλλη χώρα, όπως η Τουρκία. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία —και οι δυτικές εταιρείες που αγοράζουν από αυτήν— εκμεταλλεύεται όλο και περισσότερο αυτό το λεγόμενο κενό διύλισης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουκρανίας να κλείσει.   

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι αγόρασαν καύσιμα αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρήχθησαν από ρωσικό πετρέλαιο από τις τρεις τουρκικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την έκθεση. Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, έχει εξαργυρώσει εκπτώσεις από 5 έως 20 δολάρια το βαρέλι από τη Μόσχα, ενισχύοντας τις αγορές της από τη Ρωσία ετησίως κατά 34% το 2023 και ένα κολοσσιαίο 70% φέτος.

«Όταν η ΕΕ εισάγει βενζίνη από την Τουρκία, είναι 10% φθηνότερη από ό,τι θα ήταν από τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Vaibhav Raghunandan, αναλυτής στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. «Αλλά αυτές οι τιμές δεν μεταβιβάζονται καθόλου στους καταναλωτές. Επωφελούνται μόνο οι εταιρείες και οι έμποροι. Κάποιος σκοτώνει από αυτό το εμπόριο, αλλά δεν είναι απλοί άνθρωποι».

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ υπερασπίστηκαν τη συμφωνία κυρώσεων, υποστηρίζοντας ότι στερεί από τη Μόσχα ένα «ασφάλιστρο διύλισης» στα καύσιμα της, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων παραμένει σανίδα σωτηρίας για την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ανάλυση, τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει η Μόσχα για τα καύσιμα που πωλούνται στις δυτικές χώρες θα επιτρέψουν στη Ρωσία να στρατολογεί επιπλέον 6.200 στρατιώτες το μήνα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ούτε οι δυτικές χώρες μπορούν να ισχυριστούν ότι αγνοούν την πραγματική προέλευση του καυσίμου.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, ένα από τα τουρκικά διυλιστήρια, το Star Aegean που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, εξαρτάται κατά 98% από το ρωσικό αργό, με περίπου το 73% των προμηθειών του να προέρχεται από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Lukoil, στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις. Ωστόσο, σχεδόν εννέα στα 10 βαρέλια από το διυλιστήριο πηγαίνουν σε δυτικούς συμμάχους που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Πέρυσι, ο Oleg Ustenko, τότε οικονομικός βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε στο POLITICO ότι η G7 θα πρέπει να επιβάλει «απαγόρευση για όλα τα εξευγενισμένα προϊόντα που πηγαίνουν στις χώρες της G7» ώστε να διακοπεί η χρηματοδότηση που μπορεί να κερδίσει το Κρεμλίνο μέσω μεσαζόντων όπως η Τουρκία, η Ινδία και η Κίνα.

«Αυτό που συμβαίνει είναι μια άμεση παραβίαση του πνεύματος του νόμου των κυρώσεων», δήλωσε ο Μάρτιν Βλαντιμίροφ, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας.

«Η σύστασή μας είναι η ΕΕ και οι χώρες της G7 να απαγορεύσουν την εισαγωγή προϊόντων πετρελαίου που διυλίζονται από ρωσικό πετρέλαιο — είναι τόσο απλό».

Διαβάστε επίσης:

Άρχισαν τις απελάσεις οι Γερμανοί: Έστειλαν στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία 40 μετανάστες – Στην ίδια γραμμή και η Ολλανδία

Συντονισμένη επίθεση στη Χεζμπολάχ: Εκατοντάδες μέλη της τραυματίστηκαν από εκρήξεις στους βομβητές τους (Videos)

Bloomberg: Πλάνο κατάπαυσης του πυρός εξετάζει η Δύση για την Ουκρανία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25.07.2025 09:22
Exit mobile version