Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δεν ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την οικονομία της Γερμανίας και το 2025 δεν θα είναι πολύ καλύτερο, δήλωσε σήμερα η Deutsche Bundesbank.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη για το επόμενο έτος στο 0,2%, από το 1,1% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο. Ανέφερε επίσης ότι αναμένει τώρα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί ελαφρά φέτος – κατά 0,2% – όταν προηγουμένως ανέμενε ανάπτυξη 0,3%.
«Η γερμανική οικονομία δεν παλεύει μόνο με επίμονα οικονομικά προβλήματα, αλλά και με διαρθρωτικά προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος επίσης προειδοποίησε ότι η οικονομία της Γερμανίας που βασίζεται στις εξαγωγές είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον αυξανόμενο κίνδυνο προστατευτισμού σε όλο τον κόσμο.
Η Bundesbank επισήμανε ότι η αγορά εργασίας, την οποία ανέμενε προηγουμένως να διατηρήσει την ανάκαμψη μετά την πανδημία, τώρα αποδυναμώνεται επίσης εμφανώς. Η ανεργία βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, στο 6,1% του εργατικού δυναμικού, και ένα κύμα ανακοινώσεων απολύσεων στον μεταποιητικό τομέα -κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen– έχει ανησυχήσει την πολιτική τάξη και κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
«Μετά από πολλά χρόνια πολύ ευνοϊκών μεγεθών στην αγορά εργασίας, αυτή η επιδείνωση φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή», ανέφερε η Τράπεζα, προβλέποντας περαιτέρω μείωση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η Bundesbank αφιέρωσε ένα τμήμα της έκθεσής της στην απειλή εμπορικών δασμών από τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της, τις ΗΠΑ. Προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει με γενικούς δασμούς όπως είχε υποσχεθεί, η οικονομία της Γερμανίας «μάλλον θα υποφέρει σημαντικά». Προβλέπει μείωση μεταξύ 1,3 και 1,4% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως το 2027.
Διαβάστε επίσης:
WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει προληπτικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.