Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ολέθρια είναι για την καρδιομεταβολική υγεία η συχνή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι τα ροφήματα αυτά ευθύνονται κάθε χρόνο για εκατομμύρια κρούσματα διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειας. Κοστίζουν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.
Στα ροφήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται όλα όσα περιέχουν ζάχαρη και παρέχουν 50 ή περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα των 230 ml. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ροφήματα του εμπορίου και σπιτικά με ζάχαρη, όπως:
Αντιθέτως, δεν συμπεριλαμβάνονται:
Τη νέα ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για την κατανάλωσή τους, καθώς και για τη συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 και της καρδιοπάθειας, σε 184 χώρες του κόσμου.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως αναφέρουν, τα ροφήματα με ζάχαρη ευθύνονται παγκοσμίως για:
Τα κρούσματα και οι θάνατοι εξαιτίας τους δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι στον πλανήτη. Στην πραγματικότητα, πλήττονται περισσότερο ορισμένες περιοχές, όπως λ.χ. η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, όπου τα ροφήματα με ζάχαρη συμβάλλουν στο σχεδόν 24% των νέων κρουσμάτων διαβήτη κάθε χρόνο.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι στην χώρα μας, τα ροφήματα με ζάχαρη ευθύνονται για το σχεδόν 9% των ετήσιων κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2. Ευθύνονται επίσης για το σχεδόν 2% των νέων διαγνώσεων καρδιοπάθειας.
Σε αυτά, εξ άλλου, αποδίδεται επίσης το 2,2% των θανάτων από διαβήτη τύπου 2 ετησίως και το 1,4% εκείνων από καρδιαγγειακά αίτια.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, τα ροφήματα με ζάχαρη καταναλώνονται και απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, με συνέπεια:
Επιπλέον, οι υψηλές δόσεις της υγρής γλυκόζης ενεργοποιούν την ινσουλίνη και άλλους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που οδηγούν:
Αντίστοιχα, οι υψηλές δόσεις φρουκτόζης (π.χ. από τα φρουτοποτά) ενεργοποιούν την σύνθεση λίπους στο ήπαρ. Το επακόλουθο είναι συσσώρευση λίπους και μεταβολική δυσλειτουργία σε ήπαρ και μυς.
Τα ροφήματα με ζάχαρη μπορεί επίσης να αντικαταστήσουν άλλες, πιο υγιεινές επιλογές στην ημερήσια διατροφή, πλήττοντας περαιτέρω την υγεία. Το αυξημένο σωματικό λίπος και η μεταβολική δυσλειτουργία, εξ άλλου, ενεργοποιούν τη φλεγμονή στον οργανισμό και αυξάνουν τον κίνδυνο για:
Όλες αυτές οι δυσμενείς μεταβολές αποτελούν παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση και αστάθεια της αθηρωματικής πλάκας. Επομένως, μπορεί να οδηγήσουν σε ισχαιμικά καρδιαγγειακά επεισόδια (π.χ. έμφραγμα, ισχαιμικό εγκεφαλικό, στηθάγχη).
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Επτά τρόποι για να φροντίσετε έναν ασθενή με άνοια το χειμώνα
Κάθε χρόνο και πιο ακριβά τα φάρμακα: «Βαθιά» το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ασθενείς
Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στις αιματολογικές κακοήθειες;
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.