search
ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 01:52
MENU CLOSE

Νόμος περί ευθύνης υπουργών: Τρέχει να προλάβει για την παραγραφή η κυβέρνηση

13.02.2025 17:39
pavlos-marinakis

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που η κυβέρνηση αναθεώρησε τη συνταγματική διάταξη περί ευθύνης υπουργών αλλά δεν προχώρησε και στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, στο παραπέντε της προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, φαίνεται ότι το… βιολί αλλάζει.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στο briefing ότι για την αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας.

Βέβαια ο Π. Μαρινάκης επανέλαβε ότι η αποσβεστική προθεσμία που ίσχυε στο παρελθόν έχει αλλάξει και η προηγούμενη διάταξη έχει καταστεί ανενεργή. «Το Σύνταγμα είναι ανώτερο από την κείμενη νομοθεσία, έχει καταστεί ανενεργή η προηγούμενη διάταξη. Άλλαξε η αποσβεστική προθεσμία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής» είπε, πριν ανακοινώσει ότι έρχεται και σχετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση, αλλά και έγκριτοι συνταγματολόγοι, εξαρχής είχαν επισημάνει το νομοθετικό αυτό κενό, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος η παραγραφή αδικημάτων πολιτικών προσώπων να γίνεται σύμφωνα με την προηγούμενη συνταγματική πρόβλεψη και όχι βάσει του αναθεωρημένου άρθρου

Εν πάση περιπτώσει, το Κίνημα Δημοκρατίας που έχει καταθέσει και σχετική τροπολογία στη Βουλή επισήμανε μετά τις δηλώσεις Μαρινάκη ότι «με συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, καταφέραμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να παραδεχθεί το πρόβλημα και να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες για την αποσόβηση του κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων Υπουργών στην υπόθεση των Τεμπών.

Αναδείξαμε έγκαιρα τον κίνδυνο παραγραφής, καθώς και τη σημασία της νομοθετικής παρέμβασης, καταθέτοντας, δύο μάλιστα φορές εντός μιας εβδομάδας, τροπολογία για την αυθεντική ερμηνεία του άρθρου 86 Συντάγματος σχετικά με την προθεσμία παραγραφής των αδικημάτων των Υπουργών». 

Σύμφωνα με το ΚΙΔΗ, «η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο παρά να αποδεχθεί αυτούσια την τροπολογία μας, που εισήχθη προς συζήτηση και σήμερα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.  Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι ο νόμος θα ισχύει και θα εφαρμόζεται για όλους ισότιμα και χωρίς εξαιρέσεις. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για διαφάνεια και δικαιοσύνη, ώστε οι πολίτες να επανακτήσουν την χαμένη εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς».

Διαβάστε επίσης:

Σ. Φάμελλος: «Δεν μπορεί η κερδοσκοπία των τραπεζών να μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας» (video)

Ανάπλαση ΔΕΘ: Υπέρ του πρασίνου ο Κασσελάκη και η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο

ΚΚΕ-Κωνσταντοπούλου: Μία βεντέτα γεννιέται – Η Ζωή απάντησε με video ταυτίζοντας Λαμπρούλη με… ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 01:12