search
ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 00:59
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι 3 όροι για «βιώσιμη ειρήνη» – Σχέδιο εκεχειρίας ετοιμάζουν Στάρμερ και Μακρόν

02.03.2025 14:01
macron starmer

Τους 3 όρους που πρέπει να πληρούνται, κατά την άποψή του, προκειμένου να επιτευχθεί «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία αποκάλυψε σε σημερινή του συνέντευξη στο BBc ο Κιρ Στάρμερ.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι απαιτούνται τα εξής 3 στοιχεία: Αρχικά μια Ουκρανία «σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί», στη συνέχεια «ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας» καθώς και η «αμερικανική κάλυψη».

Υπενθυμίζεται πως ο Στάρμερ ανακοίνωσε σήμερα, στην ίδια συνέντευξη, ότι Λονδίνο και Παρίσι θα εργαστούν από κοινού «πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των μαχών» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας το οποίο θα παρουσιάσουν στις ΗΠΑ.

Μετά από συνομιλίες που είχε ο βρετανός πρωθυπουργός με τους αμερικανό πρόεδρο, τον ουκρανό πρόεδρο και τον γάλλο πρόεδρο «συμφωνήσαμε η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία και ίσως μία ή δύο άλλες χώρες να συνεργαστούν με την Ουκρανία πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε το σχέδιο αυτό με τις ΗΠΑ», ανέφερε.

Ο Στάρμερ επέμεινε στη συνέντευξή του, στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθεί «ο κίνδυνος» η Ρωσία να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, σε περίπτωση που ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν «έχει την ευκαιρία». «Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα και για τον λόγο αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις. Πώς θα υπερασπιστούμε τη γραμμή (διαχωρισμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας), αν οριστεί μια τέτοια γραμμή» σε τυχόν μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, επισήμανε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει εδώ και καιρό ότι μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την εφαρμογή τυχόν ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θα χρειαστεί να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

«Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι θα χρειαστούμε την αμερικανική κάλυψη, διότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις (σ.σ. για την ειρήνη) χωρίς αυτή», εκτίμησε μιλώντας στο BBC ο Στάρμερ, ο οποίος υποδέχεται σήμερα στο Λονδίνο περίπου 15 ηγέτες συμμαχικών χωρών του Κιέβου.

«Ένιωσα άβολα βλέποντας τη σκηνή στο Οβάλ Γραφείο»

Ο Στάρμερ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην εκρηκτική συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο, την Παρασκευή, τονίζοντας πως ένιωσε άβολα βλέποντας την αντιπαράθεση. «Κανείς δεν θέλει να δει» μια τέτοια σκηνή, αλλά «το σημαντικό είναι (…) πώς θα αντιδράσουμε… Ο πρώτος τρόπος είναι να σκληρύνουμε τη ρητορική (…) ο άλλος να κάνουμε αυτό που έκανα: δηλαδή σήκωσα τα μανίκια, σήκωσα το τηλέφωνό μου» για να επικοινωνήσω με τον Ζελένσκι και τον Τραμπ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως ο Τραμπ θέλει να επιτευχθεί ειρήνη που θα διαρκέσει στην Ουκρανία, παρά τη σύγκρουση της περασμένης Παρασκευής.

«Πρέπει να το πω: μίλησα με τον πρόεδρο Τραμπ αρκετές φορές. Τον έχω συναντήσει δύο φορές (…) Στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρο ότι όντως επιθυμεί ειρήνη που θα διαρκέσει. Θέλει όντως να τερματιστούν οι μάχες στην Ουκρανία», τόνισε ο Στάρμερ.

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία λίγο πριν τη σύνοδο στο Λονδίνο

«Ψέμα» χαρακτήρισε ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, τις καταγγελιες του ΟΗΕ για κίνδυνο λιμού στη Γάζα

Ντόναλντ Τουσκ: Η Πολωνία υποστηρίζει την πρόταση για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής ΗΠΑ – Ευρώπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 00:54