Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σήμερα στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία και θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι αυτή θα κυμανθεί κοντά στο 6% και ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από 1ης Απριλίου 2025 στα 880 ευρώ μεικτά, από 830 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα.
Οι πληροφορίες λένε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού εξετάστηκαν και άλλα δύο, πιο… μετριοπαθή, σενάρια (για αύξηση 3%, όσο δηλαδή ήταν ο πληθωρισμός το 2024 και για 5%), ωστόσο τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη ΝΔ σε καθοδική πορεία φαίνεται ότι θορύβησαν την κυβέρνηση, η οποία και φαίνεται ότι επιλέγει το πιο θετικό σενάριο για τη συγκεκριμένη αύξηση, καθώς αναζητά επειγόντως μια θετική ατζέντα, προκειμένου:
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται στην εισήγησή του να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που πήρε τον κατώτατο μισθό το 2019 στα 650 ευρώ και τον φθάνει σήμερα στα 880 ευρώ, με προοπτική το 2027 – χρονιά που θα διεξαχθούν οι εκλογές – να έχει επιτευχθεί ο στόχος για κατώτατο μισθό 950 ευρώ μηνιαίως και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Επίσης, αναμένεται να τονίσει ότι από φέτος ο κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει και τους μισθούς στο Δημόσιο, ενώ θα αυξηθούν και διάφορα επιδόματα (ανεργίας, γάμου, κ.λπ.).
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι η ΓΣΕΕ απείχε από την Επιτροπή Διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, καθώς πάγια θέση της είναι ότι αυτός θα πρέπει να αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να αποτυπώνεται σε μια ευρύτερη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης, πολιτική της ΕΕ αποτελεί πλέον και η αύξηση των συλλογικών συμβάσεων, με την κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις και για αυτό το ζήτημα, καθώς η Ελλάδα υπολείπεται δραματικά του στόχου της Κομισιόν για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα καλύπτουν το 80% του εργατικού δυναμικού (το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα είναι περίπου 30%).
Ταυτόχρονα, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αντιπολίτευση και συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό (που αφορούν περίπου 575.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα) ουσιαστικά εξανεμίζονται λόγω της διαρκούς ακρίβειας και του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει γύρω από το 3%, και ότι στην ουσία υπάρχει ασυδοσία των αγορών, ενώ «κόντρα» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προέκυψε και για τον φόρο εισοδήματος που θα πληρώνουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αυτός θα αυξηθεί σημαντικά.
Η ΝΔ απάντησε ότι «όσοι αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από το αφορολόγητο ή καταβάλλουν εξαιρετικά χαμηλό φόρο (της τάξεως των 140 ευρώ συνολικά τον χρόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη). Σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 830 που είναι σήμερα στα 880 ευρώ, η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση θα συνεχίσει να είναι από μηδενική (για όσους έχουν παιδιά) έως 9,5 ευρώ το μήνα για όσους δεν έχουν εξαρτώμενα μέλη», κάνοντας λόγο για «fake news», ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε αυτό το ζήτημα, το οποίο αφορά κυρίως άγαμους εργαζόμενους ή έγγαμους, αλλά χωρίς παιδιά.
Διαβάστε επίσης:
Νέα αύξηση κατώτατου μισθού – Στο αυριανό υπουργικό οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.