search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.10.2025 12:46
MENU CLOSE

Παπαζάχος: Αυτά είναι τα 3 ρήγματα στην Ελλάδα που μπορούν να δώσουν σεισμό 7,7 Ρίχτερ όπως της Μιανμάρ

30.03.2025 09:12
seismos-3

Για τα τρία ρήγματα στον ελλαδικό χώρο που μπορούν να δώσουν έναν σεισμό της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ, σαν αυτό που συγκλόνισε τη Μιανμάρ, μίλησε ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στο Star, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε πως «ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά Ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιόμετρων πρέπει να γίνει σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει».

Ερωτηθείς στη συνέχεια αν υπάρχουν τέτοιες ζώνες στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Παπαζάχος ονομάτισε τρεις:

– είναι κυρίως το εξωτερικό ελληνικό τόξο που ξεκινά από Κεφαλονιά και συνεχίζεται νότια της Πελοποννήσου και κατά μήκος των νοτίων ακτών της Κρήτης

– η τάφρος του Βορείου Αιγαίου η οποία στο κομμάτι προς Κωνσταντινούπολη αλλά και στο κομμάτι προς το ρήγμα της Ανατολίας έχει μεγάλα μήκη

– οριακά υπάρχει μια τελευταία ζώνη που περνάει από την Αμοργό

«Εμείς, ωστόσο, δεν έχουμε καμία εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Στον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ του 1956 στην Αμοργό δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές όπως στη Μιανμάρ. Η θάλασσα, η απόσταση από τις ακτές και ότι δεν υπήρχαν τέτοια ψηλά κτήρια που είναι ευαίσθητα, μας προστάτεψε», επισήμανε ο κ. Παπαζάχος.

«Αυτοί οι σεισμοί όπως της Μιανμάρ προκαλούν αργές ταλαντώσεις που επηρεάζουν τα ψηλά κτίρια. Όταν έγινε ένας σεισμός το 365 μ.Χ. με μέγεθος 8,2 Ρίχτερ που διέρρηξε τη νότια Ελλάδα δεν υπήρχαν πολυκατοικίες και ψηλά κτήρια», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

Κηφισιά: Άγρια επίθεση από ομάδα 10 ατόμων σε δύο ανήλικους – Στο νοσοκομείο 17χρονος

Καιρός: Άστατος σε όλη τη χώρα – Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Νεκρός σε τροχαίο 70χρονος στα Χανιά – Έπεσε με το αυτοκίνητό του σε τοίχο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.10.2025 12:43