search
ΠΕΜΠΤΗ 26.03.2026 07:52
MENU CLOSE

Δέδες για Τέμπη: Δεν έκανα έρευνα για την πυρόσφαιρα – Άστοχο το συμπέρασμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

04.04.2025 19:18
tempi_trains_new

Διευκρινίσεις σχετικά με την έκθεση  που εκπόνησε για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών έδωσε ο ειδικός τεχνικός σύμβουλος Αναστάσιος Δέδες, με την οποία υποστήριξε οτι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Μιλώντας στο Mega, o πραγματογνώμονας επέμεινε στη θέση του ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη υπόπτου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ εξήγησε πώς έφτασε στα χέρια του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού η εν λόγω έκθεση.

«Την πραγματογνωμοσύνη ξεκίνησα να την κάνω δωρεάν για έναν μηχανοδηγό που πέθανε και το έκανα στη μνήμη της μητέρας μου. Στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί μου ο κ. Βερβεσός και με ρώτησε αν μπορώ να κάνω την έκθεση την οποία θα λάβει ο ίδιος και θα καταθέσει στη δικογραφία για λογαριασμό της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος», σημείωσε αρχικά ο Δέδες.

«Συνέταξα την έκθεση αυτή εντελώς δωρεάν και την κατέθεσα στον κ. Βερβεσό στις αρχές του Ιανουαρίου 2024, την οποία απέστειλε στον κ. Μπακαΐμη στην πρώτη επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Πώς έφτασε στο συμπέρασμα για μη ύπαρξη παράνομου φορτίου

«Η έκθεση που έκανα είναι η ανάλυση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, και όχι η έκθεση για την πυρόσφαιρα. Είναι η αναλυτική εξέλιξη του δυστυχήματος, από την αρχής έως το τέλος. Όσον αφορά την ανάφλεξη ήμουν υποχρεωμένος να αναλάβω τα στοιχεία της δικογραφίας και ιδίως από διαπιστευμένους φορείς, το Γενικό Χημείο του Κράτους σε αυτή την περίπτωση. Κατά την εξήγηση του Χημείου του Κράτους, τα έλαια σιλικόνης που εντοπίστηκαν, όταν βρεθούν σε υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 300 βαθμούς Κελσίου, διασπώνται και παράγουν εύφλεκτα αέρια. Δεν έκανα δική μου έκθεση, αλλά δέχθηκα τα στοιχεία που υπάρχουν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ως διαπιστευμένος φορέας. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει παράνομο φορτίο, καθώς δεν προκύπτει από τις αυτοψίες που έκανα», συμπλήρωσε ο κ. Δέδες.

Σε άλλο σημείο, ο μηχανολόγος μηχανικός ανέφερε ότι: «δεν προκύπτει ο αιτιασμός που επικαλείται ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Όταν συνθέτεις έκθεση χωρίς στοιχεία, αερολογείς. Υπάρχουν άλλες επτά εκθέσεις που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα με το δικό μου».

Ο Αναστάσιος Δέδες υπογράμμισε πως «τα στοιχεία του Χημείου του Κράτους που έλαβα -και αυτά είναι τα μόνα δεδομένα που μπορούν να ληφθούν υπόψη- λένε πως δεν υπάρχει άλλο υλικό. Από τις έρευνες που έκανα σε Κουλούρι και άλλα μέρη δεν προκύπτει κάποιο τέτοιο στοιχείο και δεν διαπίστωσα κανένα άλλο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία».

Αναφορικά με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, είπε πως έχει κάνει εκτίμηση στο πόρισμα για άλλο υλικό, κάτι το οποίο δεν προκύπτει από την έρευνα. «Από πού προκύπτει η ύπαρξη άλλου υλικού; Ελέγξαμε όλα τα βαγόνια και τις φορτάμαξες και τις μηχανές και δεν διαπιστώσαμε ίχνη».

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Σκηνικό χάους πριν την τραγωδία – « Σε λίγο θα φάμε ξύλο» – «Περιμένει εδώ και ο Θεός βοηθός» – Νέα ηχητικά ντοκουμέντα

Πατήσια: Απεγκλωβίστηκαν οι Γάλλοι τουρίστες από το ρέμα Προμπονά – Η «κινηματογραφική» διάσωση (Video)

Πλακιάς: Ο Λακαφώσης παραδέχτηκε ότι δεν έχει σφαγίδα μηχανικού – Να επέμβει άμεσα η δικαιοσύνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 26.03.2026 07:52