Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Οι βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάσθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Όπως υποστηρίζει ανακοίνωση της κυβέρνησης, έμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και αγορά εργασίας. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι ακόλουθες πρωτοβουλίες:
Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται μέτρα που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, είτε καλύπτοντας βασικές «ανάγκες» των επενδυτών (π.χ. απλές και γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, ενίσχυση νομικής βεβαιότητας) είτε με την παροχή κινήτρων. Επίσης περιλαμβάνει και μέτρα που σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εν γένει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είτε αυξάνοντας την παραγωγικότητα (δηλ. την αξία που κάθε εργαζόμενος παράγει σε συγκεκριμένο χρόνο), είτε μειώνοντας το κόστος παραγωγής, είτε αυξάνοντας το επίπεδο καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.
Επίσης περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά, υπό την έννοια ότι αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τον τρόπο που παράγουν προκειμένου να επιβιώσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μέτρα που ενισχύουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με τη στενή έννοια – δηλ. με δεδομένο το τι προϊόντα/υπηρεσίες παράγουν και πόσο αποτελεσματικά το κάνουν, ώστε να μπορούν να επεκταθούν ευκολότερα εκτός συνόρων. Η εξωστρέφεια, με την ευρύτερη έννοια, είναι προφανώς άμεσα συνδεδεμένη με τα μέτρα των προηγούμενων δυο κατηγοριών.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου της οικονομίας (λόγος του εργατικού δυναμικού προς τον πληθυσμό).
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Δεν έχει λογική η επιβολή τους σε προϊόντα που δεν παράγονται στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.