Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ανεβάζει από το 84% στο 125% του δασμούς επί των αμερικανικών προϊόντων.
Η ανακοίνωση έγινε από το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ το μέτρο θα εφαρμοστεί από το Σάββατο, 12 Απριλίου.
Το ποσοστό του 125% είναι το ίδιο με τον τρέχοντα δασμό των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αφαίρεσε από το 145% δασμούς 20% που συνδέονται με την κινεζική παραγωγή φαιντανύλης.
Βουτιά καταγράφει το δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του ευρώ εδώ και πάνω από τρία χρόνια μετά τις εμπορικές και οικονομικές πολιτικές του Τραμπ, που υπονομεύουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ στις αγορές συναλλάγματος.
Γύρω στις 11:30 ώρα Ελλάδος το δολάριο ΗΠΑ κατέγραφε πτώση 1,6% έναντι του ευρώ στα 1,1383, αφού είχε υποχωρήσει στα 1,1416 δολάρια ανά ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει από τον Φεβρουάριο του 2022.
Πτώση κατέγραψαν επίσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ είχαν ανοίξει με άνοδο, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα ανεβάσει τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%.
Γύρω στις 11:30 ώρα Ελλάδος, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρούσε κατά 0,77%, του Παρισιού 0,57%, του Μιλάνου 1,06%, ενώ του Λονδίνου κατέγραφε πτώση 0,10%.
Ο εμπορικός πόλεμος που έχει προκαλέσει ο Τραμπ με την επιβολή υψηλών δασμών σε πολλούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και τα αντίμετρα που έχουν ανακοινωθεί μπορεί να έχουν «καταστροφικές» επιπτώσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζοντάς τες περισσότερο από την περικοπή της διεθνούς βοήθειας, εκτίμησε η διευθύντρια της υπηρεσίας εμπορίου του ΟΗΕ.
Το παγκόσμιο εμπόριο ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 3-7% και το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,7%, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να επηρεάζονται περισσότερο, σημείωσε το Κέντρο Διεθνούς Εμπορίου (ITC).
«Είναι τεράστιο», δήλωσε η Πάμελα Κόουκ- Χάμιλτον, εκτελεστική διευθύντρια του ITC. «Αν αυτή η κλιμάκωση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ συνεχιστεί, θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση 80% στο εμπόριο μεταξύ των χωρών και η αλυσιδωτή αντίδραση σε όλο τον κόσμο θα είναι καταστροφική», πρόσθεσε.
«Οι δασμοί ενδέχεται να έχουν πολύ πιο επιβλαβείς συνέπειες από την περικοπή της διεθνούς βοήθειας», τόνισε η Κόουκ-Χάμιλτον, ενώ προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες κινδυνεύουν να χάσουν τα οφέλη που έχουν αποκομίσει τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Λούσι Μάρκοβιτς: Πέθανε σε ηλικία 27 ετών το γνωστό μοντέλο του Armani και της Versace
Δασμοί Τραμπ: «Εύθραυστη» η παύση, βαρύ το τίμημα, λέει ο Μακρόν
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.