Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών, μία εξέλιξη που αποδεικνύει την αυξανόμενη ψηφιακή εμπιστοσύνη των πολιτών, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Δ. Αναγνωστόπουλος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Όπως τόνισε, η αυξανόμενη υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων από τους πολίτες έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ψηφιακής εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν, κυρίως όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών.
Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την ψηφιακή αναβάθμιση των Περιφερειών, διευκολύνοντας τους πολίτες στην καθημερινότητά τους μέσω της κατάργησης πολλών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο στόχος είναι να καταργηθούν τα έγγραφα στον δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ελληνικά γλωσσικά μοντέλα για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Όλες αυτές οι εξελίξεις, τόνισε, απαιτούν στενή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και υποδομών, ενώ προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψηφιακών απάτων, οι οποίες συνεχώς εξελίσσονται.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτριος Πτωχός, σημείωσε την ανάγκη συντονισμένων και οργανωμένων δράσεων για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης. Ανέφερε ότι σε πολλούς δήμους της χώρας παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ομογενοποίηση. Ο Δ. Πτωχός επεσήμανε τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) στην υλοποίηση
μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό περισσότερων από 250 υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως η ψηφιακή μετάβαση είναι, πάνω απ’ όλα, μια κουλτούρα που πρέπει να ενισχυθεί, ιδίως στις περιφέρειες, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδοχή και υιοθέτηση των νέων εφαρμογών από τους πολίτες.
Στην ίδια συζήτηση, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ, Δημήτρης Γιάντσης, υπογράμμισε την αξία των συνεργασιών για την υλοποίηση μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, τα οποία είναι μέρος της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής. Σύμφωνα με τον Δ. Γιάντση, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαχειρίζεται περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προώθηση έργων ψηφιακής υποδομής, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα, ανέφερε την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας
όμως ότι η επιτυχία αυτών των έργων απαιτεί ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο, κατάλληλες
υποδομές και εξειδικευμένη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
Επιπλέον, ο κ. Δημήτρης Κοντινός, CTO & Head of Digital Public Sector στην εταιρεία INFORM (μέλος του AUSTRIACARD HOLDINGS), αναφέρθηκε στα έργα του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας την αξία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην παροχή λύσεων για τον δημόσιο τομέα. Επισήμανε ότι η τεχνολογία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης του κράτους με τους πολίτες, διευκολύνοντας τις διαδικασίες και προσφέροντας λύσεις που απλοποιούν τη δημόσια διοίκηση.
Από την πλευρά του, ο κ. Άγγελος Βλαχόπουλος, Διευθυντής στην IBM Technology για Ελλάδα και Κύπρο, ανέφερε πως με την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών, το ελληνικό δημόσιο έχει καταφέρει να μεταβεί σε παραγωγικές λειτουργίες, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στους πολίτες. Σημείωσε ότι το κράτος έχει εκμεταλλευτεί εξαιρετικά τα εργαλεία που παρέχονται μέσω του RRF, αναφέροντας παραδείγματα επιτυχημένων έργων στον τομέα της Υγείας και του Υπουργείου Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα του να προσαρμοστούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην τεχνολογία και στις ριζικές αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έφερε στην επιφάνεια τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η χώρα στον ψηφιακό τομέα, ενώ ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τη συνεχιζόμενη πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού στη δημόσια διοίκηση και την ευρύτερη κοινωνία.
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Έρχεται νέα μείωση των επιτοκίων τη Μεγάλη Πέμπτη λόγω των αμερικανικών δασμών | topontiki.gr
Ιωάννα Λιούτα: Η Ελληνική Οικονομία σήμερα σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.