Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πάνω από το ήμισυ της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι πλέον προσβάσιμο στους Παλαιστίνιους, καθώς ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες περιοχές του εδάφους και τις απορροφά σε αυτό που αποκαλεί ζώνες ασφαλείας κατά μήκος όλων των συνόρων της επικράτειας.
Πουθενά αυτό δεν είναι πιο ορατό όσο στη νότια Γάζα, όπου ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ λέει ότι ο στρατός καταλαμβάνει μια περιοχή που κάποτε φιλοξενούσε ένα τέταρτο εκατομμυρίων ανθρώπων και τη μετατρέπει σε ζώνη ασφαλείας. Η κίνηση αποκόπτει την παλαιστινιακή συνοριακή πόλη Ράφα – και μάλιστα ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας – από τη γειτονική Αίγυπτο.
Το Ισραήλ λέει ότι ο πόλεμος του – στον οποίο οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας λένε ότι σκότωσε σχεδόν 51.000 Παλαιστίνιους – είναι να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους μεταξύ των 251 που συνελήφθησαν στη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Αυτή η επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσε σχεδόν 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Η κατάληψη της νότιας Γάζας αλλάζει τα σύνορά της και αλλάζει ριζικά τον χάρτη, καθώς το έδαφός της περικυκλώνεται από το Ισραήλ από όλες τις πλευρές. Πριν από τον πόλεμο, τα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο ήταν το μόνο πέρασμα που δεν ελεγχόταν αποκλειστικά από το Ισραήλ.
Η Ράφα ήταν επίσης καταφύγιο κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους και χρησίμευσε ως σωσίβιο για βοήθεια που ερχόταν από την Αίγυπτο. Είναι επίσης το σημείο όπου μερικοί άνθρωποι κατέφυγαν, κυρίως εκείνοι ν που χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική μεταφορά.
Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τον έλεγχό του στη Γάζα, ιδιαίτερα στο νότο, αφού πριν από μήνες δήλωσε ότι η Χαμάς ηττήθηκε εκεί. Η επιστροφή του Ισραήλ στον πόλεμο έχει προκαλέσει κριτική στο εσωτερικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εφέδρων που δεν επιθυμούν να παρουσιαστούν στο καθήκον.
Σε μια επίσκεψη στη Ράφα την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς είπε στους στρατιώτες ότι ολόκληρη η νότια περιοχή θα μετατραπεί σε ζώνη ασφαλείας.
«Όλη η Ράφα θα εκκενωθεί και θα υπάρχει ζώνη ασφαλείας», είπε ο Κατς σε δηλώσεις του. «Αυτό κάνουμε τώρα».
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι εκτός από την κατάληψη μιας περιοχής χιλιομέτρων στο νότο, εμβαθύνει και επεκτείνει επίσης την κατάληψη εδαφών κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Γάζας.
Στην τελευταία του δήλωση, που αναρτήθηκε την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κατς είπε ότι εάν η Χαμάς συνεχίσει να αρνείται τους όρους του Ισραήλ για μια συμφωνία ομήρων, «η Γάζα θα γίνει μικρότερη και πιο απομονωμένη και όλο και περισσότεροι από τους κατοίκους της θα αναγκαστούν να εκκενωθούν από τις ζώνες μάχης».
Το Ισραήλ λέει ότι για χρόνια μεταφέρονταν λαθραία όπλα στη Χαμάς σε σήραγγες που περνούσαν κάτω από τα σύνορα από την Αίγυπτο στη Γάζα. Η Αίγυπτος λέει ότι κατέστρεψε αυτές τις σήραγγες πριν από χρόνια.
Χάρτες που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός δείχνουν μια ουδέτερη ζώνη στη Ράφα που αποτελεί το ένα πέμπτο του εδάφους της Γάζας. Ο εκτοπισμός ανθρώπων από το νότο από το Ισραήλ είναι μια από τις μεγαλύτερες εδαφικές εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν από τον στρατό σε 18 μήνες πολέμου.
Η πολιτική άμυνα της Γάζας και οι παραϊατρικοί υπάλληλοι λένε ότι υπάρχουν 14 οικογένειες ακόμα παγιδευμένες στην πόλη Ράφα, που δεν μπορούν να διαφύγουν.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz σημειώνει ότι αυτή η επεκτατική ζώνη που χαράσσεται στη νότια Γάζα καλύπτει μια περιοχή που είναι περίπου 29 τετραγωνικά μίλια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν ολόκληρη η περιοχή θα χαρακτηριστεί ως ζώνη ασφαλείας απαγορευμένη για τους αμάχους, όπως σε άλλα μέρη της Γάζας, ή αν θα ισοπεδωθεί πλήρως με ολόκληρη την πόλη της Ράφα να αφανιστεί.
Εκτός από την επέκταση των ουδέτερων ζωνών του, ο ισραηλινός στρατός διαιρεί τη Γάζα μέσω δύο διαδρόμων. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου είχε απομονώσει τη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας από την υπόλοιπη επικράτεια με τον διάδρομο Netzarim.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πρόσφατα μια δεύτερη διαχωριστική γραμμή, που ονομάζεται Διάδρομος Μοράγκ, που αποκόπτει τη Ράφα και τη νότια Γάζα από τη μέση της επικράτειας και τη μεγάλη πόλη Χαν Γιουνίς.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από μια ισραηλινή ομάδα που ονομάζεται Breaking the Silence, η οποία συλλέγει τις μαρτυρίες των Ισραηλινών στρατιωτικών βετεράνων, περιγράφει ζώνες προστασίας στη Γάζα που έγιναν ζώνες θανάτου των Παλαιστινίων «τεράστιων διαστάσεων». Η έκθεση αναφέρει «στρατιώτες και αξιωματικούς που συμμετείχαν στη δημιουργία της περιμέτρου» που λένε ότι αυτές οι συνοριακές ζώνες δεν είναι σαφώς σημαδεμένες ούτε καθορισμένες, «θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή οποιουδήποτε Παλαιστινίου που πέρασε αυτή τη φανταστική γραμμή».
Κτίρια και γεωργική γη καταστράφηκαν από τον στρατό, μετατρέποντας τις ουδέτερες ζώνες σε έρημο, όπως δείχνουν αεροφωτογραφίες.
Όταν ζητήθηκε να σχολιάσει τις μαρτυρίες των στρατιωτών, ο στρατός απάντησε ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Λέει ότι αυτές οι ζώνες προστασίας στοχεύουν «να εμποδίσουν τον εχθρό να πραγματοποιήσει επιθετικές τρομοκρατικές δραστηριότητες» εναντίον του Ισραήλ.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί πρόσφατα από τότε που το Ισραήλ επέστρεψε στον πόλεμο στις 18 Μαρτίου. Οι περισσότεροι ζουν σε πρόχειρες, σαθρές σκηνές, βομβαρδισμένα σχολεία ή σε κατεστραμμένα κτίρια. Υπάρχει επίσης πολιορκία στη Γάζα για σχεδόν έξι εβδομάδες, με το Ισραήλ να απαγορεύει την είσοδο όλων των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ιατρικών προμηθειών και των καυσίμων.
Την ίδια ώρα, η επιστροφή του Ισραήλ στον πόλεμο μήνες αφού είπε ότι οι ταξιαρχίες της Χαμάς ηττήθηκαν πυροδοτεί διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας.
Αρκετές χιλιάδες νυν και πρώην έφεδροι, πιλότοι, στρατιωτικοί γιατροί, αξιωματούχοι πληροφοριών και άλλοι στην ασφάλεια δημοσίευσαν ανοιχτές επιστολές την περασμένη εβδομάδα ζητώντας αλλαγή πορείας στον πόλεμο και άμεση επιστροφή των ομήρων. Οι επιστολές κατηγορούν την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ ότι προωθεί τα δικά της στενά πολιτικά συμφέροντα έναντι της ασφάλειας της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την επιστροφή στον πόλεμο, λέγοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων στη Γάζα.
Η πρώτη ομάδα εφέδρων στην Πολεμική Αεροπορία απολύθηκε από την υπηρεσία. Σε μια δήλωση, ο Νετανιάχου τους χαρακτήρισε ως «ριζοσπαστική περιθωριακή ομάδα», κατηγορώντας τους χωρίς αποδείξεις ότι λαμβάνουν ξένα κεφάλαια.
Είπε ότι οι επιστολές «γράφτηκαν από μια μικρή χούφτα αγριόχορτα, που λειτουργούσαν από οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και μοναδικός σκοπός τους είναι να ανατρέψουν τη δεξιά κυβέρνηση».
Το Ισραήλ εκτιμά ότι 24 όμηροι πιστεύεται ότι είναι ακόμα ζωντανοί στη Γάζα. Οι περισσότεροι από τους 251 ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς απελευθερώθηκαν μετά από διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια προσωρινών εκεχειριών. Η Χαμάς λέει ότι είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους εάν το Ισραήλ συμφωνήσει να τερματίσει οριστικά τον πόλεμο. Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνήθηκε, λέγοντας ότι θέλει την εξάλειψη και τον αφοπλισμό της Χαμάς.
Διαβάστε επίσης:
Foreign Policy: Γιατί η Κίνα αντιστέκεται στον Τραμπ – Ποια τα επόμενα βήματα του Πεκίνου
Να μπει τέλος στον εφιάλτη των αμάχων στη Γάζα ζήτησε ο Μακρόν από τον Νετανιάχου
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.