search
ΤΡΙΤΗ 01.07.2025 22:16
MENU CLOSE

Κουλουράκια, με τα αρώματα των πασχαλινών αναμνήσεων

16.04.2025 06:15
pasxalina_koulourakia-sintagi

Το παραδοσιακό ελληνικό αρτοσκεύασμα με βάση το βούτυρο, τη βανίλια και τα αρώματα των εσπεριδοειδών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις πασχαλινές ημέρες.

Φτιάξτε τα πασχαλινά κουλουράκια μαζί με τα παιδιά σας σε διάφορα σχήματα, π.χ. πλεξούδες, σαλιγκαράκια, βαρκούλες και κουνελάκια για να μυρίσει το σπίτι σας και να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις.

Υλικά για τη Συνταγή 

2 ¾ φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

½ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλιά της σούπας ούζο

1/3 φλιτζανιού φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού

½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Λίγο ξύσμα λεμονιού ή 2 μόνο σταγόνες εκχύλισμα λεμονιού (προαιρετικά)

Για επάλειψη

1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού κρύο νερό

Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και είτε κοσκινίστε τα ή ανακατέψτε τα με έναν αυγοδάρτη ώστε να πάρει αέρα το αλεύρι.

2. Βάλτε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα άλλο μπολ, τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο και χτυπήστε τα καλά μέχρι να ασπρίσουν.

3. Ρίξτε τα αυγά, ένα τη φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.

4. Προσθέστε το ούζο, τον χυμό του πορτοκαλιού και τα εκχυλίσματα και ανακατέψτε. Το μίγμα θα μοιάζει σαν να έχει “κόψει “, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας φοβίσει.

5. Σταδιακά, ρίξτε και το μίγμα του αλευριού και ενσωματώστε. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα.

6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C και στρώστε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.

7. Πάρτε με τα χέρια σας κομμάτια από την κρύα ζύμη, σε μέγεθος καρυδιού, πλάστε τα σε κορδόνια και σχηματίστε τα σχέδια που επιθυμείτε, παραδοσιακά ή μοντέρνα όπως πλεξούδες, σαλιγκαράκια, βαρκούλες και κρίκους.

8. Τοποθετήστε τα κουλουράκια στα προετοιμασμένα ταψιά, βουρτσίστε τα από πάνω με το μίγμα του αυγού και ψήστε τα για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.

Διαβάστε επίσης:

Μοναστηριακή φασολάδα με πορτοκάλι

Μυρωδάτα «Λαζαράκια» της παράδοσης

Γαριδομακαρονάδα, αρωματική και πικάντικη με τοματίνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 01.07.2025 22:16