Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η κυβέρνηση επανεξετάζει τα σχέδιά της για μειώσεις φόρων ενόψει ΔΕΘ σε εισοδήματα, ενοίκια και ακίνητα, λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη από 2,5% σε 2,3% και αύξησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό από 2,5% σε 2,9%.
Αυτό έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο να φοβάται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν θα επαρκούν για τις εξαγγελίες που είχαν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ή τη ΔΕΘ. Προτεραιότητα παραμένει η αναθεώρηση των εισοδηματικών κλιμακίων και των συντελεστών φόρου επ’ ωφελεία κυρίως των μεσαίων και των μεγαλομεσαίων εισοδημάτων.
• Το αφορολόγητο θα παραμείνει αμετάβλητο, παρά τις συστάσεις του ΔΝΤ για μείωσή του.
• Θα αλλάξουν όμως τα κλιμάκια και οι συντελεστές για τα εισοδήματα από 15.000 έως 40.000 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται κατά μεγάλο μέρος και η αποκαλούμενη «μεσαία τάξη».
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η αναθεώρηση των σχεδίων για αλλαγές στις κλίμακες και τους συντελεστές φορολόγησης εισοδημάτων, στη φορολόγηση των ενοικίων και για μείωση ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Άλλωστε στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι η μείωση των συντελεστών θα φέρει στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα.
Οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα ξεκινούν με συντελεστή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, από 12.001 μέχρι και 35.000 ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 35% και πάνω από το ποσόν αυτό διαμορφώνεται στο 45%.
Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, σε 1,55 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις τα δηλωθέντα εισοδήματα ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ. Από εκεί και πάνω πέφτουν τα εισοδήματα και μειώνεται και ο αριθμός των φορολογουμένων.
Και αυτό, καθώς ο δεύτερος συντελεστής ανέρχεται στο 35%. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο υψηλός συντελεστής 35%, που επιβάλλεται, «αναγκάζει» πολλούς ιδιοκτήτες να αποκρύπτουν εισοδήματα. Δηλαδή, ένα τμήμα του ενοικίου «καθαρό» στην τράπεζα και ένα μικρότερο ποσόν «μαύρα». Με βάση τα ίδια στοιχεία, το ποσόν που δηλώθηκε για εισοδήματα ακινήτων άνω των 12.000 έως 35.000 ευρώ ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ το ποσόν πάνω από 35.000 ευρώ διαμορφώθηκε σε 975 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο εξετάζεται να προστεθούν ένα ή δύο κλιμάκια:
• Το πρώτο κλιμάκιο να παραμείνει στο 15% για εισοδήματα 12.000 ευρώ.
• Από 12.001 έως 25.000 ευρώ, συντελεστής 20%.
• Από 25.001 έως 35.000 ευρώ, συντελεστής 30%.
• Από 35.001 και πάνω, συντελεστής 45%.
Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θεωρείται πλέον ανέφικτη, ενώ η μείωση των συντελεστών φόρου στα ενοίκια χαρακτηρίζεται δημοσιονομικά «επώδυνη». Η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αποφύγει την καλλιέργεια πρόωρων προσδοκιών για φοροελαφρύνσεις.
Έτσι οι όποιες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα συσχετιστούν με το μοντέλο της παροχής κινήτρων. Σημειώνεται ότι η πρόταση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα για είσπραξη του φόρου από τους δήμους δεν φαίνεται να «περπατά», κάτι που δήλωσε και την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος. Από την τελευταία εκκαθάριση προκύπτει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2025 θα φέρει στα ταμεία το ποσόν των 2,3 δισ. ευρώ από 6.146.976 φορολογούμενους για τα ακίνητα που διαθέτουν.
Όπως προκύπτει, περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν φόρο, καθώς απαλλάσσονται, ενώ σε 359.494 χορηγήθηκε έκπτωση ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης των κατοικιών τους. Η έκπτωση που τους χορηγήθηκε ήταν από 10% έως 20%.
Συγκεκριμένα σε ιδιοκτήτες κατοικιών που είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους ολόκληρο το 2024 για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα και η αξία στο συμβόλαιο ήταν τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τ.μ., το ποσόν του φόρου είναι «κουρεμένο» κατά 20%, εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Η έκπτωση περιορίστηκε στο 10% για όσους έχουν ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Και οι νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια λογική.
Την ίδια ώρα ανέφικτη είναι η αγορά κατοικίας για έναν στους δύο Έλληνες, σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank. Σύμφωνα με τη μελέτη της τράπεζας, η αύξηση των τιμών των κατοικιών ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση των εισοδημάτων, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της δυνατότητας απόκτησης ιδιόκτητης στέγης. Την ίδια ώρα, η ενοικίαση καθίσταται εξίσου δύσκολη υπόθεση, με το 70% των πολιτών να δηλώνει πως τα ενοίκια δεν είναι πια προσιτά.
Όπως αναφέρει η έρευνα της Alpha Bank, η ελληνική στεγαστική πολιτική, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στηρίχθηκε κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω αντιπαροχής και οικογενειακής βοήθειας, χωρίς να υπάρχει εκτεταμένη κρατική παρέμβαση. Από το 1994, και ιδιαίτερα μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη το 2001, ο ενυπόθηκος δανεισμός άρχισε να υποκαθιστά τις αποταμιεύσεις, αυξάνοντας τη ζήτηση για κατοικίες. Αυτή η τάση ενισχύθηκε έως την οικονομική κρίση του 2008, όταν ο δανεισμός περιορίστηκε δραστικά.
Σήμερα η ζήτηση για κατοικίες διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων, οι οποίες έφτασαν τα 2,8 δισ. ευρώ το 2024, επηρεάζοντας κυρίως περιοχές υψηλής ζήτησης.
Διαβάστε επίσης:
Τροιζηνία: Αυτοκίνητο έπεσε από τον μώλο στη θάλασσα (Video)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.