search
ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 07:14
MENU CLOSE

Ηράκλειο: Σημαντικές ζημιές σε αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες και ελιές, από την χαλαζόπτωση – Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

29.04.2025 21:16
XALAZI_KRHTH

Αγροτικές περιοχές των δήμων Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα – Πεδιάδας, για μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, επισκέφθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρο Τζεδάκη.

Μαζί του ήταν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Νικόλαο Δασκαλάκη, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Ιωάννης Ζηδιανάκη,οι αντιδημάρχοι του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων Αντώνης Λυδατάκης και Γιώργος Κριτσωτάκης και ο αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Κουρλετάκης.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές, κυρίως σε αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες και ελιές. Ειδικά τα αμπέλια, σε κάποια χωριά εμφανίζουν εικόνα ολοκληρωμένης καταστροφής, ενώ σημαντικές ζημιές παρατηρούνται και στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς τα δένδρα βρισκόταν στο ευαίσθητο στάδιο λίγο πριν την άνθηση.

Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει τις πρώτες επισκοπήσεις στις πληγείσες περιοχές, ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης για εκείνες τις περιπτώσεις που καλύπτονται ασφαλιστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, δήλωσε: «Η έντονη χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας δημιούργησε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε αρκετούς δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, όπως Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Ηρακλείου, Βιάννου αλλά και περιοχές του Νοτίου Ρεθύμνου. Είναι επιτακτική ανάγκη να τρέξει γρήγορα η διαδικασία, να δηλωθούν οι ζημιές του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατό τα παράγωγά μας, επίσης ζητάμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να στηρίξει και τις καλλιέργειες που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. όπως για παράδειγμα την ελαιοκαλλιέργεια, επειδή βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και όχι της καρπόδεσης. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική αγροτική παραγωγή, για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και βέβαια χρειάζεται η τροποποίηση του κανονισμού της ΕΛΓΑ, που ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και δεν έχει πραγματικά ανταποδοτικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας».

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή (Video)

Από οικόπεδα… χωράφια: Τι απαντά το ΣτΕ για τις απαγορεύσεις δόμησης και το μπλόκο στην επέκταση των οικισμών

Κιλκίς: Φυλάκιση 2 ετών και 4 μηνών με αναστολή στον κτηνοτρόφο που σκότωσε με καραμπίνα επίδοξο ληστή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 07:13