Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
«Συναγερμός» έχει σημάνει στο Περιστέρι από φορείς, συλλόγους και δημοτικές παρατάξεις για την «πρωτοβουλία» της δημοτικής αρχής, να αποχαρακτηρίσει ελεύθερο χώρο που ήταν δεσμευμένος να γίνει αρχικά πράσινο και εν συνεχεία Πρωτοδικείο, ώστε να παραχωρηθεί σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής καθώς βλέπουν έναν από τους τελευταίους χώρου πρασίνου να μετατρέπεται σε… σούπερ μάρκετ. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, η δημοτική αρχή Παχατουρίδη προχώρησε σιωπηλά στον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου και την παραχώρησή του σε γνωστή αλυσίδα.
Το συγκεκριμένο οικόπεδο, που ήταν επί δεκαετίες δεσμευμένο για ανέγερση Πρωτοδικείου, αποχαρακτηρίστηκε αιφνιδιαστικά μέσα στις γιορτές, χωρίς να πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση με τους κατοίκους στις οδούς Αδάνων και Αγίου Κηρύκου, και παραχωρείται στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Όμως οι κάτοικοι της περιοχής δεν έμειναν αμέτοχοι. Συγκέντρωσαν υπογραφές, υπέβαλαν ένσταση στον Δήμο και ζήτησαν συναντήσεις με αντιδημάρχους, χωρίς ποτέ να λάβουν απάντηση. Ο χώρος που, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, θα γινόταν πάρκο για τα παιδιά, μετατράπηκε πρώτα σε εργοτάξιο και σήμερα λειτουργεί ως άτυπο πάρκινγκ – μέχρι να τσιμεντωθεί οριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Περιστέρι μέχρι στιγμής λειτουργούν άλλα τρία σούπερ μάρκετ της ίδιας αλυσίδας, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς βρίσκεται στην «κρίση» της Περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην κατοχή του το topontiki.gr, ο φάκελος που κατατέθηκε είναι ελλιπής. Κάτι που δεν πτοεί τη δημοτική αρχή, η οποία δείχνει… σίγουρη για το αποτέλεσμα.
Επιπλέον, το απόγευμα της Τετάρτης (30/4), κάτοικοι της Ανθούπολης και των γύρω γειτονιών συγκεντρώθηκαν στο οικόπεδο για να δείξουν τη διαφωνία τους για την ανέγερση σούπερ μάρκετ, αλλά και την υπεράσπιση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της περιοχής.
Όπως ανέφερε και η Ελένη Βαφειάδου στο topontiki.gr, επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου», η οποία τυχαίνει να είναι και αρχιτέκτονας, «ο δήμαρχος εδώ και χρόνια καθησύχαζε τον κόσμο ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο θα γινόταν πάρκο. Ακόμη και πριν από τις τελευταίες εκλογές, αυτό διατυμπάνιζε. Βέβαια, όλα αυτά σε προφορικό επίπεδο. Τη διαδικασία τη ξεκίνησε το Lidl, καθώς ο χώρος ήταν δεσμευμένος από το 1993. Όταν ενδιαφέρθηκε το Lidl, για να αρθεί η δέσμευση του συγκεκριμένου οικοπέδου όλα έγιναν πολύ γρήγορα από τη δημοτική αρχή».
Επιπλέον, υπογράμμισε πως δεν έγινε καμία διαβούλευση από τον δήμο. «Καμία συζήτηση, καμία ενημέρωση, ούτε καν μια εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο. Επειδή η παράταξη του Παχατουρίδη πήρε πολύ υψηλό ποσοστό στις τελευταίες εκλογές, λειτουργεί αυθαίρετα», συμπλήρωσε.
Όπως μας ενημέρωσε υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στην περιοχή. «Ο δήμος έχει προχωρήσει σε κάποιες δεσμεύσεις οικοπέδων, περίπου στις 90 περιπτώσεις. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου, προοριζόταν για Πρωτοδικείο, αλλά τελικά το Υπουργείο δικαιοσύνης έκανε πίσω», πρόσθεσε.
Η κ. Βαφειάδου εστίασε και στο γεγονός ότι οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χώρο ως πάρκο, ενώ μας ενημέρωσε πως για 10 χρόνια είχε καταληφθεί από την εταιρεία «Αττικό Μετρό».
Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε πως το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στο Περιστέρι είναι κάτω από 1%, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι είμαστε κάτω και από τον δήμο Αθηναίων. Δεν υπάρχουν χώροι πρασίνου στην περιοχή. Με αυτό που έκανε ο δήμαρχος, προκάλεσε τις αντιδράσεις ακόμη και δικών του ψηφοφόρων».
Τέλος, επισήμανε το γεγονός ότι μιλάμε για μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, ενώ στο σημείο θα δημιουργηθεί επιπλέον κίνηση και επιβάρυνση. «Όλα αυτά γίνονται χωρίς σχέδιο, ενώ η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει τι είναι προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Αττική: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί την Κυριακή λόγω αγώνα
ΓΣΕΕ: «Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του συνδικαλιστή της Hellenic Train Κώστα Γενιδούνια»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.