search
ΔΕΥΤΕΡΑ 04.08.2025 05:56
MENU CLOSE

Οργισμένο μήνυμα Νετανιάχου: «Θα απαντήσουμε στους Χούθι και στους Ιρανούς αφέντες τους»

04.05.2025 20:24
netaniaxou 88- new

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε σήμερα αντίποινα κατά των Χούθι της Υεμένης, μετά την εκτόξευση πυραύλου που έπληξε για πρώτη φορά την περιοχή του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου η αεροπορική κυκλοφορία διακόπηκε για σύντομο χρονικό διάστημα.

«Οι επιθέσεις των Χούθι προέρχονται από το Ιράν. Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση των Χούθι εναντίον του κύριου αεροδρομίου μας και στους Ιρανούς αρχηγούς της τρομοκρατίας», έγραψε ο Νετανιάχου στο X, αναδημοσιεύοντας ένα μήνυμα του Μαρτίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο αποδίδονταν επίσης ευθύνες στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις από την Υεμένη.

Νωρίτερα, σε βίντεο στην εφαρμογή Telegram ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ θα απαντήσει στους Χούθι:  «Έχουμε δράσει εναντίον τους στο παρελθόν και θα δράσουμε (και) στο μέλλον αλλά δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες (…) αυτό δεν θα περάσει με “ένα μοναδικό μπουμ” αλλά θα υπάρξουν “πολλά μπουμ”». 

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε μεγάλης κλίμακας πλήγματα εναντίον των Χούθι ώστε να τους αποτρέψει από το να θέτουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ποιες αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις 

Την ίδια στιγμή, πολλές ξένες αεροπορικές εταιρίες ανέστειλαν στη συνέχεια πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ.

Έπειτα από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς τον Ιανουάριο, ξένοι αερομεταφορείς είχαν αρχίσει να επαναλαμβάνουν τις πτήσεις προς το Ισραήλ μετά τη διακοπή τους κατά το μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενου ενός και πλέον έτους μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κρατική αεροπορική εταιρία El Al -μαζί με τις μικρότερες αντίπαλες εταιρίες Arkia και Israir- να αποτελούν σχεδόν μονοπώλιο.

Η Delta Air Lines ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη σημερινή πτήση από το αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη προς το Τελ Αβίβ και την πτήση επιστροφής από το Τελ Αβίβ αύριο, Δευτέρα. Η United ακύρωσε τις δύο καθημερινές πτήσεις της ανάμεσα στο Νιούαρκ στο Τελ Αβίβ και είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Νωρίτερα, οι σημερινές πτήσεις από το Τελ Αβίβ της Delta και της United αναχώρησαν με καθυστέρηση περίπου 90 λεπτών.

Ο όμιλος Lufthansa, που περιλαμβάνει τις αεροπορικές εταιρίες Lufthansa, Swiss, Brussels και Austrian, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ έως την Τρίτη λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

Η ITA ανακοίνωσε ότι ακύρωσε πτήσεις από την Ιταλία στο Ισραήλ μέχρι την Τετάρτη, ενώ η Air France ακύρωσε πτήσεις σήμερα, λέγοντας πως οι πελάτες μεταφέρθηκαν σε πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα.

Οι πτήσεις της TUS προς και από την Κύπρο ακυρώθηκαν έως τη Δευτέρα, ενώ οι πτήσεις της Air India από το Νέο Δελχί σταμάτησαν σήμερα.

Η Ryanair ανέστειλε πτήσεις σήμερα αλλά οι πτήσεις της παραμένουν στο πρόγραμμα για τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ. Η Wizz σταμάτησε επίσης τις πτήσεις.

Οι Aegean, Flydubai και Ethiopian δεν ακύρωσαν πτήσεις.

El Al ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει πτήσεις επαναπατρισμού στο Ισραήλ από τη Λάρνακα και την Αθήνα επιβατών που αποκλείστηκαν λόγω ακύρωσης πτήσεων ξένων αεροπορικών εταιριών.

Η επίθεση των Χούθι 

Υπενθυμίζεται πως ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τους Χούθι έπεσε κοντά στο κυριότερο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ, το Μπεν Γκουριόν, στέλνοντας μια στήλη καπνού στον ουρανό και προκαλώντας πανικό στους επιβάτες.

Οι συνδεόμενοι με το Ιράν Χούθι, που ανέλαβαν την ευθύνη για το πυραυλικό πλήγμα, έχουν εντείνει πρόσφατα τις εκτοξεύσεις πυραύλων προς το Ισραήλ, λέγοντας ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Υψηλόβαθμος διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας, ο Γιαΐρ Χεζρόνι, έδειξε στους δημοσιογράφους έναν κρατήρα που προκλήθηκε από την πρόσκρουση του πυραύλου, ο οποίος όπως δήλωσαν οι αρχές του αεροδρομίου έπεσε δίπλα σε έναν δρόμο κοντά σε χώρο στάθμευσης του τερματικού σταθμού 3.

«Μπορείτε να δείτε τη σκηνή ακριβώς πίσω μας: ένας κρατήρας έχει σχηματιστεί εκεί, διαμέτρου δεκάδων μέτρων και επίσης βάθους δεκάδων μέτρων», δήλωσε ο Χεζρόνι, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν έχον προκληθεί σημαντικές ζημιές.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πλήγμα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς είπε: «Όποιος μας πλήττει θα πληγεί επτά φορές πιο ισχυρά».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: 66χρονος, καταδικασμένος για το φόνο των παιδιών του, ο δράστης της επίθεσης κατά του Οζγκιούρ Οζέλ

Ντόναλντ Τραμπ: Δηλώνει τώρα πως δεν σκέφτεται 3η θητεία – Ποιους προτείνει ως διαδόχους του

Ρώμη: 47χρονος τουρίστας καρφώθηκε σε κάγκελο στο Κολοσσαίο – Του έκαναν περισσότερα από 80 ράμματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 04.08.2025 03:17