Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Μηνύματα στο εσωτερικό της Τουρκίας και μία απάντηση στους εθνικιστές και την αντιπολίτευση επιχείρησε να στείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.
Ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να δείξει ότι κρατά τις θέσεις του και δεν υπαναχωρεί στο Κυπριακό.
Η επίσκεψή του στα Κατεχόμενα έγινε σε μια περίοδο που οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στο δρόμο διαδηλώνοντας ενάντια σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ερντογάν, αντιστεκόμενοι στις επιταγές της Άγκυρας.
Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «δύο κράτη» στην Κύπρο, «κυριαρχική ισότητα» και «ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας και να είμαστε εποικοδομητικοί στους τομείς συνεργασίας που προβλέπεται να ξεκινήσουν σε διάφορους τομείς μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών στο νησί, οι οποίοι αποφασίστηκαν στην άτυπη συνάντηση με διευρυμένη συμμετοχή, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις 17-18 Μαρτίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στην κατεχόμενη Λευκωσία.
«Ο τουρκοκυπριακός λαός αργά ή γρήγορα θα εξασφαλίσει την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητάς του και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στο νησί, του οποίου είναι ισότιμος εταίρος», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Ερντογάν εμφανίστηκε σταθερός μεν στις θέσεις του, ωστόσο απέφυγε να δείξει ότι έχει διάθεση να αφήσει το δαχτυλίδι της επανεκλογής στον Ερσίν Τατάρ.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν τελικά ο Ερντογάν να στηρίξει στις εκλογές του ψευδοκράτους τον Τουφάν Ερχιουμάν.
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω διπλωματικών πηγών καταδίκασε την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι «την ώρα που καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την επανεκκίνηση των ατύπων συζητήσεων και τον ορισμό της κας María Angela Holguín Cuéllar ως Προσωπικής Απεσταλμένης, κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη».
Την επόμενη της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ταξίδεψε στο Ισραήλ.
Σε μία περίοδο που οι σχέσεις Τελ Αβίβ – Άγκυρας είναι στο ναδίρ, η Λευκωσία ενισχύει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.
Νετανιάχου και Χριστοδουλίδης αντάλλαξαν ιδιαίτερα θερμές δηλώσεις, ενώ η κοινή ανακοίνωση του γραφείο του Νετανιάχου και του υπουργού Ενέργειας Έλι Κοέν για κάποιους δημιούργησε ερωτήματα, σε σχέση με τη ρόλο της Ελλάδας.
«Κατά τη διπλωματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Κυριακή, 4 Μαΐου 2025), μεταξύ του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας Eli Cohen και του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου, συμφωνήθηκε ότι το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας (έργο IMEC) που θα συνδέει τις δύο χώρες – και, στο μέλλον, θα συνδέει την Κύπρο με την Ευρώπη – θα υπογραφεί φέτος», αναφέρεται στην ανακοίνωση με τίτλο «σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του οράματος IMEC υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».
«Η πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια, δεδομένου ότι το Ισραήλ θεωρείται “νησιωτικό κράτος” με την ενεργειακή έννοια και δεδομένου ότι ο διάδρομος υποδομών θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης», σημειώνεται.
Στην ισραηλινή ανακοίνωση, το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης μπαίνει στο πλαίσιο του IMEC κατά βάση και όχι ως ευρωπαϊκό σχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή η σύνδεση του παραπέμπεται στο μέλλον. Χωρίς μάλιστα να γίνεται καμία αναφορά ή έστω σύνδεση στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Μπορεί ο Νετανιάχου τάχθηκε υπέρ μίας νέας συνάντησης κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, όμως σύμφωνα με διπλωμάτες ερμηνεύουν την συγκεκριμένη «παράλειψη» ως πιθανή «εγκατάλειψη» ή υποβάθμιση του σχεδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Διαβάστε επίσης:
Η Ρωσία λέει πως απέτρεψε επιδρομή της Ουκρανίας στη Μόσχα – Κατέρριψε 26 drones
Ισραήλ: Περαιτέρω κλιμάκωση από την κυβέρνηση Νετανιάχου – Απόφαση για επέκταση επίθεσης στη Γάζα
Σικελία: Ξεκίνησε η ανάσυρση του βυθισμένου σούπεργιοτ, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.