search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.09.2025 10:21
MENU CLOSE

Πόλεμος για την Ουκρανία: Στήριξη Μητσοτάκη στην άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών – Πιέζουν για ειρήνη, προειδοποιώντας με «σκληρές κυρώσεις» τη Ρωσία

10.05.2025 13:40
mitsotakis_oukraniko

Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών, όπως προτείνεται από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από ειδική αίθουσα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της «συμμαχίας των προθύμων», που συγκάλεσαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ, ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε: «Χρειαζόμαστε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, ως πρώτο βήμα προς μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία».

Με παρόμοια λόγια τοποθετήθηκε στην τηλεδιάσκεψη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας.

«Έρχονται σκληρές κυρώσεις αν η Ρωσία δεν δεχθεί την εκεχειρία»

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρίντριχ Μέρτς έστειλαν μήνυμα «για σκληρές κυρώσεις» στη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία 30 ημερών.

Στη συνέντευξή του στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και LCI, ο γάλλος πρόεδρος, επιπλέον, τη διεξαγωγή «άμεσων διαπραγματεύσεων» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Σε περίπτωση εκεχειρίας 30 ημερών «ξεκινάμε άμεσες συνομιλίες Ουκρανίας- Ρωσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», πρόσθεσε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε στη συνέντευξή του στην Bild και ο γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δηλώνοντας πως θα υπάρξει «μαζική ενίσχυση των κυρώσεων» αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνηθεί την 30ήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία

«Εάν το Κρεμλίνο δεν ανταποκριθεί θα υπάρξει μαζική ενίσχυση των κυρώσεων και θα συνεχιστεί η μαζική βοήθεια προς την Ουκρανία. Σε πολιτικό επίπεδο, φυσικά, αλλά και σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλες δηλώσεις από την πλατεία Μαϊντάν, ο Μακρόν είπε ότι «αυτό που συμβαίνει με την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία είναι μια ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή άμυνα και τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της ασφάλειάς μας. Προφανώς για την Ουκρανία, αλλά και για όλους μας. Είναι μια νέα εποχή. Είναι μια Ευρώπη που βλέπει τον εαυτό της ως δύναμη».

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας επισκέφτηκαν την πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο ​προκειμένου να αποτίσουν «φόρο τιμής στους υπερασπιστές της Ουκρανίας που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου υπό την ηγεσία της Ρωσίας».

Νωρίτερα σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρώπης κατηγόρησαν τον Πούτιν πως «εμποδίζει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μίας διαρκούς ειρήνης».

«Μαζί με τις ΗΠΑ, καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για συνομιλίες με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρεται στη δήλωση τους.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, να συζητήσουμε την τεχνική εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και να προετοιμαστούμε για μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία. Είμαστε σαφείς ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την παράνομη εισβολή της και η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να ευημερήσει ως ασφαλές, σίγουρο και κυρίαρχο έθνος εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της για τις επόμενες γενιές», προσθέτουν οι τέσσερις ηγέτες.

Επιπλέον, δηλώνουν ότι είναι «έτοιμοι να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό» με στόχο «την αντιμετώπιση των τεχνικών όρων εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και την προετοιμασία μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας».

«Σταματήστε αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο»: Μήνυμα Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε χθες Παρασκευή νέο μήνυμα προς τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας να βάλουν τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, καθώς πιέζει για την επίτευξη 30ήμερης εκεχειρίας.

Ενόψει της περιοδείας που ξεκινά τη Δευτέρα σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ, ο Τραμπ ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο για «ενδεχομένως σημαντικά» αεροπορικά πλήγματα τις επόμενες ημέρες.

«Έχω ένα μήνυμα και για τις δύο πλευρές: Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε Πούτιν και Ζελένσκι. «Σταματήστε αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο! Αυτό είναι το μήνυμά μου και στους δύο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο προειδοποίησε μέσω ανάρτησης στον ιστότοπό της ότι έλαβε πληροφορίες για ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες. «Η πρεσβεία, όπως πάντα, συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν αμέσως ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση που σημάνει συναγερμός» για αεροπορικά πλήγματα, αναφέρει το προειδοποιητικό μήνυμα.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Τοξικό νέφος χλωρίου στην Καταλονία έκλεισε στα σπίτια τους 160.000 ανθρώπους (Videos)

Φρέντι Μπελέρης: Την Κυριακή οι «κρίσιμες εκλογές» στην Αλβανία για την ελληνική μειονότητα

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Ινδία και Πακιστάν – Παγκόσμια ανησυχία μετά τη νυχτερινή «ανταλλαγή» πυραύλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.09.2025 10:18