Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία.
Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, δήλωσε εκπρόσωπος του Ζελένσκι στο CNN.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη στάση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα Τίρανα.
Ο Μακρόν είπε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία και πάλι δεν απάντησε στην έκκληση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Για δεύτερη φορά η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν, δεν απαντά στα αιτήματα που διατύπωσαν οι Αμερικανοί, με τη στήριξη της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Στάρμερ είπε ότι ήδη οι ηγέτες «ευθυγραμμίζουν» την απάντησή τους. «Η ρωσική στάση είναι σαφώς απαράδεκτη και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά», πρόσθεσε, στην κοινή ανακοίνωσή του με τους άλλους ηγέτες. «Και ως αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρόεδρο Ζελένσκι και της συζήτησης με τον πρόεδρο Τραμπ, τώρα ευθυγραμμίζουμε και συντονίζουμε τις απαντήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», πρόσθεσε.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι «η πίεση στη Ρωσία πρέπει να διατηρηθεί», λέγοντας ότι μίλησε με τον Τραμπ μαζί με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας στο περιθώριο μιας ευρωπαϊκής συνάντησης στην Αλβανία.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για να φέρει πραγματική ειρήνη και είναι σημαντικό ο κόσμος να κρατήσει μια ισχυρή στάση», έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την κλήση.
«Η θέση μας είναι ότι εάν οι Ρώσοι απορρίψουν μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών, πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις. Η πίεση στη Ρωσία πρέπει να διατηρηθεί μέχρι να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο. Ευχαριστώ όλους στον κόσμο που βοηθούν».
Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε ζητήσει να υπάρξει «ισχυρή αντίδραση» εάν αποτύχουν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του εκτίμησε ότι η Ρωσία «δεν επιθυμεί» να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία και ότι θα πρέπει να της ασκηθεί «αυξημένη πίεση» για να πειστεί.
Διαβάστε επίσης:
Νεκροί δύο ορειβάτες, από την Ινδία και τις Φιλιππίνες, στο Έβερεστ
Γονατιστός υποδέχθηκε τη Μελόνι στην Αλβανία ο Ράμα – Πώς αντέδρασε η Ιταλίδα πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.