Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», απαντούν διπλωματικές πηγές, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τη σιωπηλή στάση της Αθήνας μπροστά στο διαρκώς διογκούμενο κύμα αντιδράσεων – και κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ – για τη δραματική ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα κόμματα στη Βουλή αναφέρθηκαν στην ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ και στηλίτευσαν το γεγονός ότι η Ελλάδα καταψήφισε την αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ, ενώ επισημαίνουν το γεγονός ότι η χώρα μας δεν συνυπέγραψε την κοινή δήλωση κρατών που καταδικάζει τις ενέργειες του Ισραήλ και τον αποκλεισμό της Γάζας
Οι διπλωματικές πηγές, χωρίς καμία αναφορά στις νέες σφαγές που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες οι Ισραηλινοί, ή στα πυρά του IDF κατά αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών στην Τζενίν, υποστηρίζουν πως «η Ελλάδα διατηρεί διαρκή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία εξαρχής στήριξε ως τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστίνιων. ‘Αλλωστε. σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε εκ νέου επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουσταφά για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «με πρωτοβουλία της Ελλάδας ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το μήνα Μάιο, συζητείται αύριο στη Νέα Υόρκη το θέμα της προστασίας των αμάχων, που αποτέλεσε και προτεραιότητα της θητείας της Ελλάδας. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών».
«Η Ελλάδα συνέχισε να στηρίζει έμπρακτα την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), παρά τις καταγγελίες που υπήρξαν σε βάρος της και τη διακοπή υποστήριξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρεται στη διαρροή.
Ακόμη, όπως λένε οι ίδιες πηγές, «με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτη μέλη ανέλαβαν να παράσχουν ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα. Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχτεί σε νοσοκομεία 11 παιδιά και αναμένεται συνέχεια».
«Η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλει να εκφράζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Στο πλαίσιο αυτό συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμμετείχε στην Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ίδιο θέμα».
Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση για τη στάση της σχετικά με την εφιαλτική κατάσταση στη Γάζα, εξαπέλυσε νωρίτερα στη Βουλή η αντιπολίτευση. Τα κόμματα αναφέρθηκαν στην ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ και στηλίτευσαν το γεγονός ότι η Ελλάδα καταψήφισε την αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα και ο πρωθυπουργός που προήδρευσε στον ΟΗΕ δεν βρήκε μισή κουβέντα να πει για αυτά που συζητά όλος ο πλανήτης», είπε από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Μάντζος και διερωτήθηκε τι είναι η ισορροπημένη στάση που διατυμπανίζει η κυβέρνηση. «Τι είναι η ισορροπία; Δεν έχετε μια στάση αρχών υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι ντροπιαστική αυτή η θέση, είναι ντροπιαστική η αφωνία μας. Είναι ντροπιαστικό να μην μιλάμε με την γλώσσα της αλήθειας. Σε ποια Ευρώπη ανήκουμε; Των μικροσυμφερόντων ή της ελευθερίας και των λαών;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.
«Δυστυχώς η ηγεσία του υπουργείου και ο πρωθυπουργός είναι καθ’ έξιν υπότροποι», είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου μετά την τυπική αναφορά υφυπουργού Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου πως στο υπουργείο Εξωτερικών «με ευθύνη και συναίσθηση εργάζονται προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχουν στη Γάζα κι αυτό είναι μια ξεκάθαρη θέση».
«Κοροϊδία» χαρακτήρισε τις δηλώσεις της κυβέρνησης η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ σημειώνοντας πως πρώτη είδηση σήμερα είναι ότι 14.000 μωρά κινδυνεύουν με θάνατο λόγω υποσιτισμού και έλλειψη φαρμάκων. Η κ. Μανωλάκου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται πεισματικά να καταδικάσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ και ζήτησε να ανοίξει άμεσα ανθρωπιστικός διάδρομος.
«Το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί μαζικούς θανάτους και τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης», σχολίασε από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου από τη ΝΔ με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να τονίζει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία και διεθνή εγκλήματα. «Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η σιωπή», ανέφερε. Εξηγήσεις για τη στάση της Ελλάδας ζήτησε η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά.
Απαντώντας στα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης ο Τάσος Χατζηβασιλείου υποστήριξε ότι η Γάζα χρειάζεται άμεσα εκεχειρία και να φτάσει άμεσα η ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους. «Για την Ελλάδα είναι αδήριτη ανάγκη η κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για λύση δύο κρατών στα όρια του 1967», είπε για να προσθέσει πως «η Ελλάδα έχει ως ύψιστη προτεραιότητά μία λύση στο θέμα της Γάζας και πολύ σωστά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση με την ιδιότητα του έντιμου συνομιλητή που η Ελλάδα ευτυχώς διαθέτει».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «χθες, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν προσβολή για τον ελληνικό λαό. Η Ολλανδία πήρε πρωτοβουλία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρξει αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ισραήλ, συντάχθηκαν πολλές χώρες με την Ολλανδία για να στείλουν ένα μήνυμα στο Ισραήλ να σταματήσει αυτή η εθνοκάθαρση και η ελληνική κυβέρνηση πήγε απέναντι» προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «απέφυγε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στη Γάζα» από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και υποστηρίζοντας ότι «γίνεται μια προσπάθεια να εκτοπιστούν από τη Γάζα εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Μιλάμε για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Για εμένα, ο Νετανιάχου πρέπει να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όλοι καταδικάσαμε το τζιχαντιστικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ. Ένα αδιανόητο χτύπημα. Όλοι θέλουμε πραγματικά να τελειώσει η δράση μιας οργάνωσης, η οποία λειτουργεί με αυτό τον τρόπο -της σκληρής τρομοκρατίας στα τζιχαντιστικά πρότυπα-, αλλά δεν μπορεί να σιωπά η διεθνής κοινότητα».Unmute
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωνε ότι «την ώρα που 24 ευρωπαϊκές χώρες τοποθετούνται ξεκάθαρα και εμφατικά απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, η Ελλάδα σιωπά. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ουδετερότητα. Είναι συνενοχή. Νομιμοποιεί τις δολοφονίες αμάχων, τους θανάτους ανυπεράσπιστων μικρών παιδιών και τον αφανισμό ενός ολόκληρου λαού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη μπροστά σε ένα έγκλημα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στην πλευρά της ανθρωπιάς, της ειρήνης, της αλληλεγγύης. Και όχι στην πλευρά των εγκλημάτων κατά αμάχων. Κύριε Μητσοτάκη σας ζητώ να καταδικάσετε το έγκλημα που συντελείται. Να σταματήσετε να αποτελείτε ευρωπαϊκή εξαίρεση, μαζί με την ακροδεξιά. Υπογράψτε άμεσα το κείμενο των ευρωπαϊκών χωρών. Σταθείτε στο πλευρό της ειρήνης, και ζητήστε ανθρωπιστική βοήθεια, εκεχειρία και δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού, υπό την ιδιότητα της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κύριε Μητσοτάκη δεν σας επιτρέπουμε να νομιμοποιείτε το έγκλημα που συντελείται στη Γάζα. Όχι στο όνομά μας».
Να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες για την κατάσταση στη Γάζα και την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους ζήτησε νωρίτερα με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» να απαντήσει ποιες ενεργητικές πρωτοβουλίες θα πάρει η Ελλάδα -και με την ειδική υποχρέωση που έχει πλέον ως μη μόνιμο μέλος του Ασφαλείας του ΟΗΕ- για να ικανοποιηθεί η κατεπείγουσα ανάγκη για άνοιγμα ανθρωπιστικών οδών, έτσι ώστε να αποσταλεί άμεση βοήθεια, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και γιατροί, για να αντιμετωπιστεί ο λιμός για τους βασανιζόμενους από την ισραηλινή αγριότητα Παλαιστινίους, για να αυξηθούν δραστικά τα κονδύλια στήριξης προς τον Παλαιστινιακό λαό, να στηριχθεί και να ενισχυθεί το έργο της UNRWA, να λειτουργήσουν ξανά τα Νοσοκομεία στη Γάζα.
Στην επίκαιρη ερώτησή του επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης που αρνείται, όπως αναφέρει, να καταδικάσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ, ευρισκόμενη μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας και σε καταφανώς απόλυτη αντίθεση με τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
«Τα “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, η αναβάθμιση της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας και συνολικά η στήριξη στο κράτος-κατακτητή του Ισραήλ, για να διατηρηθούν οι στρατηγικές συμμαχίες, τα ενεργειακά και άλλα σχέδια της άρχουσας τάξης, δεν απηχούν τις απόψεις του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας, που εξαρχής έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και το δικαίωμά του να έχει τη δική του πατρίδα», αναφέρει.
Με την επίκαιρη ερώτησή του ζητάει ακόμη απαντήσεις στο ερώτημα «σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να σταματήσει η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας με το κράτος του Ισραήλ, που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό, για να σταματήσει η κατοχή και η γενοκτονία», καθώς και στο ερώτημα «σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της ελληνικής Βουλής του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους».
Απαντώντας στη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης, η Ντόρα Μπακογιάννη προσπάθησε να δικαιολογήσει την κυβέρνηση, λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι «η Ελλάδα είναι μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή και δικαίως κρατιέται σε μια απόσταση, στην προσπάθειά της να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο, ένα ρόλο «κάτω από τα ραντάρ» για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε. Δεν ήταν τυχαίες οι επισκέψεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη Σαουδική Αραβία, στα ΗΑΕ, σε χώρες που παίζουν ένα ρόλο ευρύτερο στην περιοχή. Ο κ. Γεραπετρίτης είναι σε ανοιχτή γραμμή με όλους στην προσπάθεια να υποστηρίξει η Ελλάδα κάτι το οποίο αύριο το πρωί να είναι εφαρμόσιμο. Με τη λογική που σας λέω, η Ελλάδα δεν ψήφισε και την αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Διατηρεί τη δυνατότητά της να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο, οι άλλες χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα που έχουμε εμείς μέσα στο Σ.Α. Και επειδή έχω προεδρεύσει στο Σ.Α. και κάναμε τότε με πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου την πρώτη μετά από 27 χρόνια διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, ξέρω ότι πρέπει να μπορέσεις να κρατήσεις όλες σου τις πόρτες ανοιχτές, αν θέλεις να πετύχεις αποτέλεσμα».
Πάντως, η πρώην υπουργός τόνισε ότι «είναι γνωστό ότι είμαι φίλη του Ισραήλ, θεωρώ, όμως, ότι ένας έξυπνος λαός, ένας μαχητικός λαός οφείλει να αντιληφθεί ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια. Αυτό που συντελείται σήμερα στη Γάζα είναι μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή το 2025. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε απειλή λιμού. Η κατάσταση αυτή, για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται απαραιτήτως μια εκεχειρία. Πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση, να απελευθερωθούν οι όμηροι και από κει και πέρα να μπούμε σε μια κάποια λογική επίλυσης του όλου θέματος. Αντιλαμβάνομαι ότι το Ισραήλ θα πρέπει να είναι ασφαλές στα σύνορά του και επειδή δυστυχώς έχω το προνόμιο να ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη διεθνή τρομοκρατία ξέρω τι σημαίνει αυτό για ένα κράτος το οποίο απειλείται απ’ όλα του τα σύνορα. Όμως, από την άλλη πλευρά – και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον όλη η Ευρώπη τοποθετείται με αυτό τον τρόπο – πρέπει να βρεθεί μια λύση να σταματήσει αυτή η ανθρωπιστική κρίση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Διαβάστε επίσης:
Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.