Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πυρά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε εκ νέου ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις με τη ηγεσία της αδιέξοδες και προτείνοντας άμεσους δασμούς 50%, «αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου 2025», καθώς παρουσιάστηκαν «ισχυρά εμπορικά εμπόδια».
Με ανάρτησή του στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε οτι η ΕΕ «δημιουργήθηκε με πρωταρχικό σκοπό να επωφεληθεί από τις ΗΠΑ στο εμπόριο», κλιμακώνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για ισχυρά εμπορικά εμπόδια στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ, τα οποία ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να συνάψουν συμφωνία. «Οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικές χειραγωγήσεις, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και πολλά άλλα, έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των 250.000.000 δολαρίων ετησίως, αριθμός που είναι εντελώς απαράδεκτος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Τραμπ, «δεν υπάρχει δασμός εάν το προϊόν χτίζεται ή κατασκευάζεται στις ΗΠΑ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν δασμοί 50% στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από 1ης Ιουνίου, λέγοντας ότι θα περιμένει μέχρι την τηλεφωνική συνδιάλεξη που θα έχουν ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκρις στις 18:00 ώρα Ελλάδας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημιουργήθηκε με πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα του ΕΜΠΟΡΙΟΥ, έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολος αντίπαλος. Τα ισχυρά εμπορικά εμπόδια, οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικές χειραγωγήσεις, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και άλλα έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ που υπερβαίνει τα 250.000.000 δολάρια ετησίως, ένα ποσό που είναι εντελώς απαράδεκτο. Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά! Ως εκ τούτου, προτείνω την επιβολή άμεσου δασμού 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναρξη ισχύος την 1η Ιουνίου 2025. Δεν θα επιβληθεί δασμός εάν το προϊόν κατασκευάζεται ή παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».
Eν τω μεταξύ, αμέσως μετά την ανακοίνωση – προαναγγελία του Αμερικανού προέδρου οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν άμεσα με πτώση στα χρηματιστήρα που φτάνει ήδη στο 2%.
Το Χρηματιστήριο του Παρισιού υποχωρούσε 2,43% γύρω στις 15:00, της Φρανκφούρτης 2,03% και του Μιλάνου 2,77%.
Ραγδαία επιδείνωση του κλίματος και στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, η οποία ακολουθεί το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών 50% στην Ευρώπη από τις αρχές Ιουνίου. Η αγορά υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.800 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφώνεται στις 1.790,98 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,04%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.837,13 μονάδες (+0,48%).
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 139,95 εκατ. ευρώ.
Νωρίτερα, με άλλη ανάρτησή του στο Truth Social, o Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε βολές κατά του CEO της Apple, Τιμ Κουκ προειδοποιώντας τον πως αν η εταιρεία του δεν φέρει την παραγωγή των iPhones που πουλάει στους Αμερικανούς πίσω στις ΗΠΑ, θα πρέπει να πληρώσει δασμούς τουλάχιστον 25%.
«Έχω ενημερώσει εδώ και καιρό τον Τιμ Κουκ της Apple ότι περιμένω τα iPhones τους τα οποία διαθέτουν προς πώληση στις ΗΠΑ, να κατασκευάζονται και να συναρμολογούνται στις ΗΠΑ, όχι στην Ινδία, ή κάπου αλλού», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Αν δεν συμβεί αυτό», προσθέτει, «ένας δασμός τουλάχιστον 25% θα πρέπει να πληρωθεί από την Apple στις ΗΠΑ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».
Οι μετοχές της εταιρείας σημειώνουν βουτιά σχεδόν 4% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: 44 νέες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου
«Μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ανακοίνωσε ο Τραμπ
Ιράν-ΗΠΑ: Ξεκινά σήμερα στη Ρώμη ο πέμπτος γύρος συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.