Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τα ελληνικά ξενοδοχεία, που καλούνται να διαχειριστούν καλύτερα το νερό και την ενέργεια. Οι φυσικοί πόροι, ειδικά στα νησιά, είναι περιορισμένοι, και η αλλαγή του κλίματος κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Για τον λόγο αυτό, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επενδύουν σε πιο «πράσινες» λύσεις, όχι μόνο για να προστατεύσουν το περιβάλλον, αλλά και για να παραμείνουν ανταγωνιστικές διεθνώς.
Το 2024, οι συνολικές επενδύσεις στα ξενοδοχεία της χώρας ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Από αυτές, σχεδόν το 1/5 πήγε σε έργα που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συστήματα όπως φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και «έξυπνοι» μετρητές ενέργειας γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.
Όμως, η σωστή διαχείριση του νερού παραμένει δύσκολη. Μόνο το 32% των ξενοδοχείων έχει εγκατεστημένα συστήματα που παρακολουθούν την κατανάλωση, και μόνο το 60% έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για μείωση της χρήσης. Όπως είπε στο συνέδριο του World Sustainable Hospitality Alliance ο Glenn Mandziuk, επικεφαλής του οργανισμού, «η κατανάλωση νερού στα ξενοδοχεία είναι περίπου οκταπλάσια από αυτή μιας κατοικίας», κάτι που απαιτεί άμεσα μέτρα.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επεσήμανε ότι για να προστατευτούν οι φυσικοί πόροι χρειάζεται συνεργασία του κράτους, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα μεγάλα ξενοδοχεία υιοθετούν πιο εξελιγμένες τεχνολογίες, ενώ τα μικρότερα κάνουν πιο απλές και φθηνές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΤΕΠ, τα ξενοδοχεία χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτά που έχουν οργανωμένα προγράμματα εξοικονόμησης και εκείνα που δεν κάνουν σχεδόν τίποτα συστηματικά.
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένας ακόμα τομέας που χρειάζεται δουλειά. Μόνο το 25% των μονάδων εφαρμόζει κανονική ανακύκλωση. Στον Δήμο Χερσονήσου, πάντως, έχουν δοκιμάσει κάτι καινούριο: τα δημοτικά τέλη για τα απορρίμματα καθορίζονται ανάλογα με τον όγκο που παράγει κάθε επιχείρηση. Έτσι δίνεται ένα κίνητρο για μείωση των σκουπιδιών.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε ότι «η ελληνική ξενοδοχία έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα για το περιβάλλον, αλλά για να πετύχουμε τους στόχους χρειάζεται προσπάθεια από όλους».
Τέλος, το ΞΕΕ σε συνεργασία με το ΤΕΕ και το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει ένα νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων με βάση τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη προβολή των ξενοδοχείων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και θα ενισχύσει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό.
Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς βιώσιμες λύσεις. Με επενδύσεις, τεχνολογία και συνεργασία, ο κλάδος μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστικές εταιρείες: Συνάντηση με την Επίτροπο Maria Luís Albuquerque – Τι συζητήθηκε
ΟΛΠ: Η Πλωτή Δεξαμενή «Πειραιάς ΙΙ» επιστρέφει δυναμικά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.