search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.07.2025 18:57
MENU CLOSE

Προανακριτική για Καραμανλή: Αγωνία στο Μαξίμου για τη στάση των γαλάζιων βουλευτών – Φόβοι για διαρροές στην ψηφοφορία

28.05.2025 08:45
karamanlis_1503_1920-1080_2_new

Η κατάθεση από την πλευρά της Nέας Δημοκρατίας της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή ξεκλειδώνει τις διαδικασίες προκειμένου η Βουλή το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου να συζητήσει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου και να λάβει την απόφαση για σύσταση της επιτροπής μετά από μυστική ψηφοφορία και αφού στηθούν κάλπες για οκτώ πρόσωπα, δηλαδή για τον Κώστα Καραμανλή, τον Χρήστο Σπίρτζη και τους υπόλοιπους υφυπουργούς των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που «βάζει στο πλάνο» στην πρόταση του το ΠΑΣΟΚ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κατάληξη αυτή ήταν η αναμενόμενη και η δεδομένη, όμως τις τελευταίες μέρες προέκυψαν αρκετοί προβληματισμοί ανάμεσα σε βουλευτές της νέας Δημοκρατίας για το αν τελικά θα έπρεπε να υπάρξει πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης για παραπομπή του πρώην υπουργού.

Τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν όταν άρχισαν αναζητώνται οι βουλευτές που θα έβαζαν την υπογραφή τους κάτω από την πρόταση παραπομπής. Στο τραπέζι έπεσε ιδέα να υπέγραφε την πρόταση το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα έπρεπε να υπογράψει ο πρωθυπουργός, όλοι οι υπουργοί και κατά αυτή την έννοια να δοθεί μια ιδιαίτερη φόρτιση στο όλο κείμενο.

Επιπροσθέτως σε κάποιους υπήρχε προβληματισμός ότι θα έπρεπε να υπογράψει την πρόταση και ο Χρήστος Τριαντόπουλος που ήδη έχει παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο για την υπόθεση του μπαζώματος στα Τέμπη αλλά και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ο αδερφός του οποίου επίσης εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση και του έχει ασκηθεί δίωξη. Αφού εγκαταλείφθηκε το σενάριο του να υπογράψει όλη η κοινοβουλευτική ομάδα έγινα διερευνητικές κρούσεις σε βουλευτές θα ήθελαν να υπογράψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε απροθυμία από αρκετούς βουλευτές να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από την πρόταση είτε γιατί δεν ήθελαν να συνδέσουν το όνομά τους με το θέμα των Τεμπών, είτε γιατί θεωρούσαν πως η πρόταση για παραπομπή Καραμανλή είναι κυρίως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η αντιπολίτευση παρά των στοιχείων που υπάρχουν στην δικογραφία.

Τελικά επελέγη την πρόταση να υπογράψουν βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία μετέχει και ο πρώην υπουργός μεταφορών και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τη λογική ότι αυτές οι επιτροπές εξετάζουν θέματα δικαιοσύνης.

Και μπορεί το πρόβλημα των υπογραφών να λύθηκε δι’ αυτού του τρόπου, ωστόσο έντονος προβληματισμός επικρατεί ενόψει της μυστικής ψηφοφορίας που αναμένεται να γίνει μετά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την συγκρότηση της επιτροπής. Και ο προβληματισμός προέρχεται από το φόβο κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διαφωνούν με την παραπομπή του κ. Καραμανλή στην μυστική ψηφοφορία να μην ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του κόμματος τους.

Με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ με την οποία προτείνεται η παραπομπή του κ. Καραμανλή για κακούργημα είναι προφανές ότι την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που ζητεί την διερεύνηση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος θα την ψηφίσουν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Η δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας απαριθμεί σήμερα 155 βουλευτές. Αρκούν λοιπόν πέντε βουλευτές να διαφοροποιηθούν στην μυστική ψηφοφορία για να μην συγκεντρώσει τον απόλυτο αριθμό των 151 βουλευτών και άρα να μην περάσει.

Ερώτημα παραμένει πως θα κινηθούν οι τρεις βουλευτές που έχουν διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Μάριος Σαλμάς, και ο Δημήτρης Κυριαζίδης. Προς την υπερψήφιση πάντως της κυβερνητικής πρότασης φαίνεται πως κλείνει ο ανεξάρτητος βουλευτής που προέρχεται από τους Σπαρτιάτες Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ελάχιστα πιθανό ένα τελικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς μία καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης θα προκαλούσε μείζον πολιτικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης σε μια στιγμή που το κυβερνών κόμμα ανακάμπτει δημοσκοπικά. Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει και για τη στάση ορισμένων καραμανλικών βουλευτών οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη μυστική ψηφοφορία για να δείξουν την ενόχλησή τους σε μια σειρά πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα αποκτά μεγαλύτερη σημασία και η παρέμβαση που θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις 16 Ιουνίου στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού καθώς εάν υπάρξει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναφορά στο θέμα των Τεμπών θα ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Σε κάθε περίπτωση από σήμερα και μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας το Μέγαρο Μαξίμου θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους βουλευτές προκειμένου να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κάτι που όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη θα γκρεμίσει την βελτιωμένη εικόνα του κυβερνώντος κόμματος που με κόπο έχει καταφέρει να φτιάξει η Νέα Δημοκρατία τους δύο τελευταίους μήνες.

Διαβάστε επίσης

Ο Δούκας συνυπογράφει ψήφισμα για Γάζα μαζί με τις παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών

ReArm Europe: Πώς η Τουρκία «βάζει χέρι» στο ταμείο των 150 δις. για την ευρωπαϊκή άμυνα

Στα χαρακώματα για τα Τέμπη και πάλι τα κόμματα – Καταγγέλουν συγκάλυψη μετά την πρόταση της ΝΔ για την προανακριτική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.07.2025 18:56