Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σάλο προκαλεί η απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου να υφαρπάξει τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι σε όλον τον κόσμο, να δημεύσει την περιουσία του, προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο, αποβάλλοντας τους μοναχούς ως… καταπατητές, ενώ δημιουργείται και ζήτημα στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, καθώς ο Αλ Σίσι, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είχε χαιρετίσει μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί ώστε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη. “Οι μοναχοί γίνονται φιλοξενούμενοι στο σπίτι τους” λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της Μονής.
Όπως αποφασίστηκε δικαστικά, η Μονή Σινά περνά στα χέρια του αιγυπτιακού Δημοσίου, με τους μοναχούς να θεωρούνται πλέον φιλοξενούμενοι. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για μια ακόμη ιστορική άλωση που βιώνουν ο ελληνισμός και η Ορθοδοξία. Δεν υπάρχει περιθώριο απόκλισης από όσα είχαν δεσμευτεί δημοσίως Μητσοτάκης και Σίσι, σχολιάζει η Αθήνα. Πλέον, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι, οδεύει προς μετατροπή σε μουσείο, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση, στον απόηχο της επίσκεψης του αιγύπτιου προέδρου στην Ελλάδα, που διαφημίστηκε ως «ιστορική» στο πλαίσιο της «στρατηγικής συμμαχίας» Αθήνας-Καΐρου.
Αυτή η υπόθεση εξελίσσεται εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, με περισσότερες από 70 δικαστικές αποφάσεις και δεκάδες δίκες περί της ιδιοκτησίας της Μονής.
Με την απόφαση, που ελήφθη χθες, ολοκληρώνεται η πολυετής νομική διαμάχη που ξεκίνησε την εποχή της πρόσκαιρης διακυβέρνησης από την οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» από το 2014. Αν και από τότε υπήρξαν πολιτικές εναλλαγές και διαβεβαιώσεις περί σεβασμού του καθεστώτος της Μονής Σινά, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ανατροπή κάθε προηγούμενης δέσμευσης.
Οι μοναχοί πλέον οδεύουν προς έξωση, ενώ η πρόσβασή τους περιορίζεται, με το αιγυπτιακό κράτος να αναλαμβάνει την ιδιοκτησία. Η απόφαση προκάλεσε διεθνές σοκ και εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών..
Από την πλευρά της Αθήνας, είχε ζητηθεί να κλείσει η υπόθεση μέσω διακανονισμού και αναγνωριστεί η ιδιοκτησία του χώρου. Κι όλα αυτά με τον προσήκοντα σεβασμό στους συμβολισμούς και τη σημασία της για τον ελληνορθόδοξο κόσμο, αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για πολιτιστικό μνημείο της UNESCO.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για απόφαση της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης. Αναμένεται η αντίδραση από την κυβέρνηση του προέδρου Σίσι, ο οποίος είχε επισημάνει τον σεβασμό της χώρας σε κάθε θρησκεία, υπενθυμίζοντας ότι μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών, ήταν η δική του κυβέρνηση αυτή που ανέλαβε την αναστήλωση δεκάδων ορθόδοξων εκκλησιών.
Πλέον, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι σε όλον τον κόσμο, η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, σχεδόν δεκαπέντε αιώνες μετά την ίδρυση του από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό κι έχοντας επιβιώσει από αλλεπάλληλες ιστορικές περιπέτειες, σύμφωνα με απόφαση της αιγυπτιακής δικαιοσύνης, περνά στα χέρια του αιγυπτιακού Δημοσίου.
Ο αιφνιδιασμός και η αμηχανία πολλαπλασιάστηκαν δεδομένου ότι μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, στις 7 Μαΐου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Αθήνα είχε εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του «για το προσωπικό σας ενδιαφέρον – το τονίζω, το προσωπικό σας – ενδιαφέρον, το οποίο έχετε επιδείξει για την προστασία της Μονής και του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της», υπογραμμίζοντας ότι η Μονή αποτελεί «ένα σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο συνδέει τις δύο χώρες μας».
Ενδεικτικές της αμηχανίας της κυβέρνησης ήταν και οι πρώτες χαμηλών τόνων δηλώσεις που έγιναν για το θέμα, με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Λάνα Ζωχιού, να αναφέρει ότι «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε αμέσως με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση των δύο πλευρών» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να υπογραμμίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένει στην δέσμευση που έλαβε δημοσίως και κατ’ ιδίαν από τον πρόεδρο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του ΑΣΣ των δύο χωρών στην Αθήνα για την διατήρηση του λατρευτικού Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής και αναμένει άμεσα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας».
Για μία ακόμη ιστορική «άλωση», για κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου, για υφαρπαγή και δήμευση της περιουσίας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβάδιστου Όρους Σινά, κάνει λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μετά το θέμα που έχει ανακύψει με την εν λόγω Μονή: «Ουσιαστικά, η ίδια η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε, παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες δεσμεύσεις του Αιγύπτιου Προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να καταλύσει κάθε έννοια δικαίου και, ουσιαστικά, να επιχειρήσει να σβήσει μονοκοντυλιά την ίδια την ύπαρξη της Μονής, αναιρώντας αυτή καθαυτή την όλη λειτουργία Της, το ίδιο το λατρευτικό και το πνευματικό Της έργο, ομοίως και το πολιτιστικό», δηλώνει ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Τη βαθιά ανησυχία του εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για τις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά και καλεί την αιγυπτιακή κυβέρνηση να τιμήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της για την προστασία της αυτονομίας και της κληρονομιάς του μοναστηριού, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες και θέτουν σε κίνδυνο έναν τόπο τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας.
Από τους πρώτους που αντέδρασαν ρίχνοντας βέλη κατά της κυβέρνησης ήταν ο Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας την απόφαση της Αιγύπτου να κλείσει τη Μονή Αικατερίνης Σινά. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για διεθνή ανυποληψία και περιθωριοποίηση της Ελλάδας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, «λίγες μόνο ημέρες μετά την αδιανόητη απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας στους αμυντικούς εξοπλισμούς της Ευρώπης» και κάλεσε σε παγκόσμια κινητοποίηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Η απόφαση των αρχών της Αιγύπτου να προχωρήσει στη μονομερή μεταβολή του νομικού καθεστώτος ιδιοκτησίας και λειτουργίας της Ιεράς Μονής Αικατερίνης Όρους Σινά, στη δήμευση περιουσίας και την έξωση μοναχών του αρχαιότερου εν ζωή ορθόδοξου μοναστηριού στον κόσμο, προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της θρησκευτικής ελευθερίας των ορθοδόξων χριστιανών αλλά και προσβολή ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι».
Για ανησυχητική εξέλιξη που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση, οφείλει να προβεί στην απαραίτητη ενημέρωση για τους λόγους που η αιγυπτιακή πλευρά αποκλίνει από την συνεννόηση Μητσοτάκη – Σίσι, και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να στηρίξει εμπράκτως την αυτόνομη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Όρους Σινά» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
«Η απαράδεκτη απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου για τη δήμευση της περιουσίας της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά και την έξωση των μοναχών της, προκαλεί εύλογες αντιδράσεις και ερωτηματικά» επισημαίνει, σε σχόλιό του, το ΚΚΕ και τονίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον ρόλο της ‘στρατηγικής συμμάχου’ της αιγυπτιακής κυβέρνησης στην υπόθεση και να τοποθετηθεί για τις αυθαιρεσίες του αιγυπτιακού κράτους απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες. Πόσο μάλλον, που η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Ελλάδα, που διαφημίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως ‘ιστορική’».
Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Λύση. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται “κυβέρνηση της εθνικής καταστροφής”» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, επισημαίνοντας: «Επί χρόνια μας παρουσίαζαν τον Κυρ. Μητσοτάκη ως τον “πρωθυπουργό τον διεθνών επαφών και επιτυχιών”.
Για «επιτυχίες» της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη που συνεχίζονται έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατίας. «Η Αίγυπτος προχωρά στο κλείσιμο της Ιεράς Μονής του Σινά και στη δήμευση της περιουσίας της – παρά τις υποσχέσεις του Προέδρου Σίσι προς τον κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι επί της σημερινής κυβέρνησης, η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε τζαμί. Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, με σεβασμό στην ιστορία και την πίστη του λαού μας – όχι μόνο λόγια και φωτογραφίες» ανέφερε το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
«O Ελληνισμός και η Ορθοδοξία βιώνουν μια άλλη ιστορική άλωση, η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης εισέρχεται σε σκοτεινές και δύσκολες ημέρες, υφαρπάζονται περιουσιακά στοιχεία της ιεράς μονής, είναι ένα προσωπικό βατερλώ για τον πρωθυπουργό» σημειώνει ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.
Για «χαστούκι στις θρησκευτικές ελευθερίες διεθνώς» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά, Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, σχολιάζοντας την απόφαση του αιγυπτιακού Εφετείου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κεραυνός εν αιθρία και για τη Μονή Σινά και για την ελληνική κυβέρνηση και για όσους ήξεραν το θέμα. Δηλαδή η Ιερά Μονή σύρθηκε σε μία δικαστική διαμάχη, με την όποια φονταμενταλιστικοί κύκλοι των Αδελφών Μουσουλμάνων, μήνυσαν την Ιερά Μονή για 71 καταπατήσεις ακινήτων, τα οποία κατά τη γνώμη τους ήταν περιουσία κρατική της Αιγύπτου.
Η πρωτόδικη δίκη ατυχώς καταδίκασε το μοναστήρι, αλλά στην Εφετειακή δίκη το μοναστήρι, με τη βοήθεια της ελληνικής κυβερνήσεως προέβη σε μια συμφωνία ώστε το θέμα να λυθεί εξωδικαστικά, ώστε εξωδικαστικά δηλαδή να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό κείμενο και να μην προχωρήσει η δίκη.
Και ενώ το Δεκέμβριο δυο επιτροπές, μια από την Αίγυπτο και μια από την Ελλάδα, ειδικά εξουσιοδοτημένες, η μια από το Μοναστήρι και η άλλη από την Αίγυπτο του μοναστηριού ήταν από την ελληνική κυβέρνηση, απαρτιζόταν από ανθρώπους της ελληνικής κυβέρνησης και επαΐοντες κατέληξαν σε ένα κείμενο τέλος πάντων, τον Δεκέμβριο, το οποίο από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα μας έλεγαν ότι μας έλεγαν από την Αίγυπτο ότι προχωρούν στην υπογραφή του κειμένου αυτού και περιμέναμε μέχρι τον Μάιο.
Δέχτηκε τρεις αναβολές για να μη βγει η δίκη, τέσσερις και φτάσαμε στις 28 Μαΐου αναίτια, απρόκλητα και χωρίς λόγο να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και τελικά να εκδοθεί μια δικαστική απόφαση λεόντειος για την Αίγυπτο, η οποία δικαστική απόφαση καταδικάζει με δικαστικό τρόπο, δημεύει την περιουσία της Μονής, την μετατρέπει σε κρατική περιουσία και την υπαγάγει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Αιγύπτου.
Οι δε μοναχοί από ιδιοκτήτες της Μονής από τον 5ο αιώνα, γιατί σημειωτέον, στις 71 αυτές δίκαιες περιλαμβάνεται και το κτίριο της Μονής, οι μοναχοί γίνονται φιλοξενούμενοι στο σπίτι τους και η πρώτη μονή σε σε διάρκεια, ιστορική διάρκεια και συνεχούς λειτουργίας από τον 5ο αιώνα, μετατρέπεται ξαφνικά σε ένα οιονεί μουσείο, διότι οι μοναχοί το μόνο που θα μπορούν να κάνουν είναι να λειτουργούν, τα υπόλοιπα ανήκουν στην αρχαιολογική υπηρεσία».
Ως προς τη δυνατότητα έφεσης, απάντησε πως: «Έχει τρίτο βαθμό παρόμοιο με αυτό που έχουμε εμείς στον Άρειο Πάγο, δηλαδή αναίρεση κατ’ ουσίαν για λόγους κακοδικίας.
Όταν βαδίζεις σε έναν δρόμο στον οποίο συμπορεύεσαι και με την ελληνική και με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, με μια βεβαιότητα ότι αφού συμφωνήσαμε θα πάνε προς τα εκεί τα πράγματα και ξαφνικά ανατρέπονται όλα, τα βάζεις όλα σε καινούργια προοπτική.
Δηλαδή θέλω να πω, οι μοναχοί εκεί είναι με βίζα, με άδεια παραμονής ενός έτους. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτή θα ανανεώνεται; Είναι γύρω στους 20 πατέρες. Ύστερα από αυτό και ύστερα από αυτό θα μπορεί να ζει κάποιος με βεβαιότητες;
Σημειωτέον ότι το μοναστήρι είναι το σταυροδρόμι των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Είναι παγκόσμιας σημασίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το μοναστήρι είναι κειμηλιοφυλακείο, όχι του Βυζαντίου, της ανθρωπότητας, γι’ αυτό και είναι και υιοθετημένο από την UNESCO.
Η προσπάθεια μετατροπής ενός ζωντανού χώρου σε μουσείο, είναι εγκληματική. Αν δηλαδή είναι άσχημο το ότι η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας έγιναν τζαμιά, εμείς έχουμε το αντίθετο. Μετατρέπουμε ένα ζωντανό χώρο λατρείας σε μουσείο.
Είναι καθήκον κάθε ανθρώπου, πρόκειται για για καταπάτηση ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων. Διότι η δήμευση δεν είναι θρησκευτικό δικαίωμα, η ιδιοκτησία δεν είναι θρησκευτικό δικαίωμα. Είναι καταπάτηση ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων που πρέπει κάθε πολιτισμένος άνθρωπος να σταθεί απέναντι.
Είμαστε στην περίοδο της ενημέρωσης, περιμένουμε να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης, της ελληνικής κυβέρνησης και είναι όλα ανοιχτά».
Με την απόφαση του δικαστηρίου, απορρίπτεται το αίτημα του 90χρονου Αρχιεπισκόπου Σινά Δαμιανού να αναγνωριστεί ως νόμιμος ιδιοκτήτης του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής – καθώς το μοναστήρι δεν είναι νομικό πρόσωπο – με το επιχείρημα ότι δεν διαθέτει… τίτλους ιδιοκτησίας, είτε επειδή τα έγγραφα που επικαλέστηκε δεν θεωρήθηκαν νόμιμα!
Στην απόφαση αναφέρεται ότι υπήρξε παρέμβαση (κατά των συμφερόντων της Μονής) από το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτισμού, όπως και του προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Απόφαση Εφετείου
Αριθμός υπόθεσης: 226/228 για το έτος 2015 – Εφεση 32
Ημερομηνία: Τετάρτη, 28 Μαΐου 2025
Δικαστήριο: Πολιτικό Δικαστήριο
Σύνθεση Δικαστηρίου:
Πρόεδρος: Αμπντέλ Μουσταφά Αλάα Ελ-Ράζεκ
Μέλη: Αχμέτ Χασανίν, Αμπού Αμίρ Ελ-Λέιλ
Γραμματέας: Μοχάμεντ Ελ-Σαΐντ Χελμί
Διατάξεις της Απόφασης:
Αποδοχή της έφεσης ως προς το τύπο.
Απόρριψη της έφεσης που ασκήθηκε από πρόσωπο χωρίς έννομη ιδιότητα (εννοεί τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό)
Αποδοχή της παρέμβασης του Υπουργού Πολιτισμού και του Προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Απόρριψη της αγωγής του (Αρχιεπισκόπου Δαμιανού) ως προς την Αιγυπτιακή Αρχή Χαρτογράφησης και την Υπηρεσία Χαρτογράφησης Νότιας Σινά, λόγω έλλειψης νόμιμης ιδιότητας των εναγομένων.
Ακύρωση της πρωτοβάθμιας απόφασης ως προς το δευτερεύον αίτημα, και έκδοση νέας απόφασης, ήτοι:
Αποδοχή του δευτερεύοντος αιτήματος των εναγόντων.
Απόρριψη του ισχυρισμού περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των εναγόντων.
Απόρριψη της κύριας αγωγήςως ασκηθείσας από μη δικαιούχο πρόσωπο.
Απόρριψη του αιτήματος του εναγομένου για απόκτηση κυριότητας επί αμφισβητούμενης γης με χρησικτησία.
Αποδοχή του αιτήματος για αποβολή του εναγομένου από τα υπόλοιπα ακίνητα.
Ειδικότερες Διατάξεις
Πρώτον:
Απόρριψη της αγωγής αναφορικά με συγκεκριμένα τεμάχια γης, λόγω έλλειψης απόδειξης κατοχής ή νομίμου χρήσης από τον εναγόμενο.
Δεύτερον:
Απόρριψη της αγωγής για θρησκευτικές εγκαταστάσεις και μνημεία, όπως:
Εκκλησία του Προφήτη Ααρών
Μονή Αγίας Αικατερίνης και περίβολος
Εκκλησία Μοναστηριού Μποστάν
Εκκλησία Αγίου Θεοδώρου
Εκκλησία Αγίου Στυλιανού και παρακείμενες μοναχικές κατοικίες
Εκκλησία της Αγίας Τριάδας
Δωμάτια στο Όρος Σινά (Γεωγραφική Θέση 1 και 2)
Εκκλησίες: Αγίου Ιωάννη, Αγίου Γρηγορίου, Αγίου Παντελεήμονα, Αγίας Άννας, Αγίας Οικονομίας, του Λίθου του Μωυσή, κ.ά.
Τρίτον:
Απόρριψη της αγωγής για ακίνητα με ιδιωτικά προσύμφωνα πώλησης, επειδή δεν αποδείχθηκε επαρκώς η νομική εγκυρότητα των συμβάσεων και ο πραγματικός έλεγχος των τεμαχίων από τον ενάγοντα.
Τέταρτον:
Αποδοχή του αιτήματος για αποβολή του εναγομένου από τα υπόλοιπα ακίνητα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά σε έκθεση εμπειρογνωμόνων κατατεθειμένη στο δικαστήριο, και περιλαμβάνουν γεωργικές εκτάσεις και κτιριακές υποδομές.
Πέμπτον:
Επιβολή καταβολής αποζημίωσης υπέρ των εναγόντων, λόγω της παράνομης χρήσης των ακινήτων από τον εναγόμενο και επιμερισμός των δικαστικών εξόδων και αμοιβών δικηγόρου (75 αιγυπτιακές λίρες) μεταξύ των διαδίκων, με ευθύνη κάθε εκκαλούντος για τα έξοδα της έφεσης του άλλου…
Ωστόσο, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Al Ahram υπό τον τίτλο «Τελική απόφαση για αμφισβητούμενες εκτάσεις στο Νότιο Σινά» δίνει διαφορετική εκδοχή στην ανάγνωση της δικαστικής απόφασης και κατά συνέπεια στα έννομα αποτελέσματά της. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι μοναχοί θα επωφεληθούν να είναι φιλοξενούμενοι στη Μονή για να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και παράλληλα ότι όσα οικόπεδα και κτίρια χρησιμοποιούσε η Μονή και είχε σχετικά έγγραφα, δεν μπορούν να καταπατηθούν από άλλους- και συνεπώς μπορούν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν, ενώ όσα ήταν «αμφισβητούμενα», περνούν όλα στο Αιγυπτιακό Δημόσιο.
Το δημοσίευμα της Al Ahram αναφέρει, ειδικότερα ότι «Το Εφετείο Ισμαηλίας, στο Κυβερνείο του Σινά, εξέδωσε χθες την απόφασή του σχετικά με την αγωγή που κατατέθηκε σχετικά με αμφισβητούμενα οικόπεδα στο Κυβερνείο του Νότιου Σινά. Η απόφαση εκδόθηκε υπό την προεδρία του Συμβούλου Alaa Mustafa Abdel Razek και τη συμμετοχή των Συμβούλων Hassanein Ahmed Al-Wasif και Amir Hassan Abu Al-Leil. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι μοναχοί της Μονής της Αγίας Αικατερίνης δικαιούνται να επωφεληθούν από το μοναστήρι και τους θρησκευτικούς αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, με το κράτος να κατέχει αυτούς τους χώρους ως δημόσια περιουσία. Αυτό λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι μοναχοί διαμένουν εκεί με τη θρησκευτική τους ιδιότητα και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετουργίες υπό την ηγεσία του επισκόπου της μονής, ο οποίος διορίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα Αρ. 306 του 1974. Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων επιβλέπει αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Τοπικής Μονάδας της Πόλης της Αγίας Αικατερίνης και της μονής σχετικά με ορισμένα οικόπεδα που χρησιμοποιούνται από τους πιστούς της μονής πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακυρώνοντας έτσι οποιαδήποτε καταπάτηση αυτών των εκτάσεων. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπόλοιπα αμφισβητούμενα οικόπεδα αποτελούν φυσικά καταφύγια, τα οποία αποτελούν όλα δημόσια κρατική περιουσία και δεν μπορούν να διατεθούν ή να αποκτηθούν με παραγραφή. Δεν έχουν εκδοθεί συμβάσεις σχετικά με αυτά από την αρμόδια αρχή.
Διαβάστε επίσης:
Μονή Σινά: Παγωμένη η κυβέρνηση από την απόφαση της Αιγύπτου για μετατροπή της σε μουσείο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.