Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ξεκίνησε στο Μονομελές Εφετείο η δίκη για μία από τις υποθέσεις παράτυπων ενισχύσεων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με επτά κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο, για απάτη σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς φέρονται να έλαβαν ή να συνέδραμαν ώστε κάποιοι να λάβουν επιδοτήσεις ύψους από 25.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ χωρίς να τις δικαιούνται.
Πρόκειται για προγράμματα επιδοτήσεων της περιόδου 2019-2020 για νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες, με κάποιους από αυτούς, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, να έχουν ήδη επιστρέψει τα χρήματα που έλαβαν. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και δικηγόρος και λόγω ειδικής δωσιδικίας η δίκη διεξάγεται στο Εφετείο.
Στο δικαστήριο κατέθεσε η πρώην Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησε τον αρχικό έλεγχο, Παρασκευή Τυχεροπούλου, η οποία μίλησε για μια «πατέντα» που φαίνεται να ακολούθησαν δεκάδες ΑΦΜ για να λαμβάνουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες.
Η μάρτυρας είπε της ανατέθηκε από τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού έλεγχος κάποιων ΑΦΜ τα επίμαχα έτη, μετά από ανώνυμες, κυρίως, καταγγελίες σχετικά με μη νόμιμες μεθόδους λήψης ενισχύσεων. Όπως είπε, ελέγχθηκαν ΑΦΜ που είχαν κάνει αίτηση για να λάβουν ενισχύσεις από το εθνικό απόθεμα, τα χρήματα δηλαδή που μαζεύονται για να δοθούν σε νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες. Επεσήμανε επίσης πως βασική πηγή του «κουμπαρά» είναι η μείωση δικαιωμάτων άλλων παραγωγών.
Εξειδικεύοντας σε τρεις από τις περιπτώσεις που απασχολούν τη δίκη, η μάρτυρας τόνισε πως εμφανίζονταν ιδιοκτήτες εκτάσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι εκτάσεις «έμπαιναν στο Ε9» μία χρονιά οπότε και συμπληρώνονταν αίτηση από τους ίδιους ή μισθωτές του υπόχρεου, αλλά στα προηγούμενα χρόνια οι εκτάσεις, είτε ήταν δημόσιες, είτε μοιρασμένες σε κτηνοτρόφους, είτε είχαν άλλον ιδιοκτήτη.
«Δηλαδή άλλος ιδιοκτήτης το 2019 και άλλος το 2020, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΑΑΔΕ», είπε η κ. Τυχεροπούλου, η οποία αναφέρθηκε σε έλεγχο εμφανιζόμενου ως ιδιοκτήτη έκτασης, την οποία δεν είχε δηλώσει στο Ε9. «Το πρόσωπο αυτό απεβίωσε το 2016 και δεν εμφανιζόταν ποτέ στο Ε9 οι εκτάσεις του, ωστόσο φαινόταν το 2015 να τις μισθώνει…».
Σύμφωνα με την μάρτυρα, το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαδικασία με τα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα κατά την οποία «οι κατηγορούμενοι θεμελιώνουν δικαιώματα και αυτή τη στιγμή ακόμα με τα οποία μπορούν να πληρωθούν… Κανονικά θα πρέπει να ανακληθούν…».
Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε ομοιότητες στα χαρακτηριστικά που εμφάνιζαν τα επίμαχα ΑΦΜ για να αιτηθούν δικαιώματα στο εθνικό απόθεμα, όπως τα χαμηλά μισθώματα για εκτάσεις κ.α. Τόνισε, επίσης, ότι εντυπωσιάστηκε όταν έκανε επιτόπιο έλεγχο για κάποιες πολύ μεγάλες εκτάσεις που εμφάνιζαν. «Μιλάμε για βουνά», είπε.
Σύμφωνα με τη μάρτυρα, συνολικά κατατίθενται 650.000 αιτήσεις πανελλαδικά για το συνολικό ποσό των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία μοιράζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετησίως.
Εισαγγελέας: Ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ θεώρησε ότι αχρεωστήτως καταβάλλονταν τα ποσά αυτά στους κατηγορούμενους;
Μάρτυρας: Κανονικά θα πρέπει να ανακληθούν, αλλά τα δικαιώματα αυτά είναι απόφαση υπουργού. Υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση για την επιστροφή τους στο εθνικό απόθεμα, αλλά θα έπρεπε να γίνει για όλους τους αιτούντες, δεν γινόταν να γίνει επιστροφή μόνο για τους τρεις και όταν πήγε να γίνει η διαδικασία εγκαταλείφθηκε.
Εισαγγελέας: Δηλαδή;
Μάρτυρας: Ξεκίνησε η διαδικασία το Δεκέμβριο του 2023 αλλά στη συνέχεια έγιναν κάποιες εσωτερικές ανακατατάξεις και δεν ξέρω τι έχει γίνει…
«Είχα ελέγξει κάποια ΑΦΜ για το εθνικό απόθεμα για τα έτη 2019 και 2020. Υπήρχαν καταγγελίες ανώνυμες που περιγράφαν μια μέθοδο λήψης ενισχύσεων που δεν ήταν νόμιμη. Ο κ. Βάρρας, τότε πρόεδρος του οργανισμού, ζήτησε να ελεγχθούν 99 ΑΦΜ, μετά έστειλε αλλά 200. Κράτησε περίπου δύο μήνες ο έλεγχος. Ήταν και τα συγκεκριμένα ΑΦΜ των κατηγορουμένων, γιατί είχαν κάνει αίτηση για ενισχύσεις για να λάβουν από το εθνικό απόθεμα» κατέθεσε αρχικά η κα Τυχεροπούλου και εξήγησε τι είναι το «εθνικό απόθεμα». Σύμφωνα με την ίδια, αυτό αποτελεί έναν «κουμπαρά» που μαζεύονται «τα χρήματα για νεοεισερχόμενους αγρότες. Τα χρήματα συλλέγονται με πολλούς τρόπους, ωστόσο σημαντικότερη πηγή είναι η οριζόντια μείωση όλων των δικαιωμάτων των άλλων παραγωγών».
Περιγράφοντας τα την «πατέντα» όπως τη χαρακτήρισε την οποία εφάρμοζαν όλα τα ύποπτα ΑΦΜ σημείωσε: «Αυτά ήταν ενδείξεις ύποπτες. Ήταν ίδια τα στοιχεία αυτά με όλα τα ΑΦΜ που είχαμε ελέγξει. Εμφάνιζαν μια πατέντα. Τα μισθωτήρια ήταν πολύ χαμηλά ας πούμε. Αν δείτε κανονικά μισθωτήρια έχουν άλλα μισθώματα. Τόσο μεγάλα μεγέθη συνάντησα μόνο στην ομάδα των ΑΦΜ που αιτούνταν από το εθνικό απόθεμα για βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Είχα εντυπωσιαστεί γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει για τι εκτάσεις μιλάμε, μέχρι που πήγα σε επιτόπιο έλεγχο…είναι ολόκληρα βουνά!»
Στη συνέχεια η ίδια σημείωσε ότι με βάση τον έλεγχο που έκανε εμφανίζονταν ιδιοκτήτες που έβαζαν στο Ε9 κάποιες εκτάσεις, έκαναν αίτηση για το εθνικό απόθεμα, αλλά μια χρονιά νωρίτερα, οι εκτάσεις αυτές είτε δεν ανήκαν σε κάποιον, είτε είχαν χρησιμοποιηθεί σε κατανομή βοσκότοπων είτε υπήρχε άλλος ιδιοκτήτης.
«Όταν έμπαινες στη αίτηση της μίας χρονιάς έβλεπες έναν ιδιοκτήτη αλλά την προηγούμενη ίσχυε κάτι άλλο. Εμφανίζονταν αγροτεμάχια τη μια χρονιά και πηγαίνοντας πίσω στο Ε9 δεν τους ανήκαν στον παρελθόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εκτάσεις με τις οποίες έκαναν τις αιτήσεις τους, εμφανιζόταν μόνο τη χρονιά που πήγαιναν να κάνουν το μισθωτήριο και να αιτηθούν το εθνικό απόθεμα. Σε έναν από τους ιδιοκτήτες δεν εμφανιζόταν σε κανένα Ε9 η συγκεκριμένη έκταση. Μετά διαπιστώσαμε ότι είχε πεθάνει το 2016. Όμως, ο ίδιος φαινόταν να έχει κάνει ενοικιαστήριο το 2015 και να τις νοικιάζει αλλά δε φαινόταν κάπου αλλού. Αυτά ήταν ισχυρή ένδειξη ότι βρισκόταν στην ίδια ομάδα όλων των περιπτώσεων που εντοπίσαμε ως εκείνη τη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Τυχεροπούλου.
Αναφερόμενη στην έρευνά της για το 2020 η Π. Τυχεροπούλου σημείωσε ότι «έμαθα ότι τα συγκεκριμένα ΑΦΜ διατηρούνταν σε ένα excel για κάποιο λόγο ξεχωριστά. Δεν είχαν την αντίστοιχη πορεία που θα μπορούσε να έχουν μέσα στο σύστημα. Τελευταία ανακάλυψα ότι υπήρχε και ένσταση των ελεγχόμενων για να αλλάξουν αυτά τα αποτελέσματα» σημείωσε η μάρτυρας και πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας «έχει ελέγξει τα ίδια ΑΦΜ. Υπήρχε μια διαδικασία που οι συγκεκριμένοι ήταν πάντα στο σύστημα πληρωμών δεν είχαν βγει οριστικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις από τη στιγμή που υπήρχε έντυπο ελέγχου θα είχαν απομακρυνθεί, δεν θα τους είχαν αποδοθεί δικαιώματα και δεν θα είχαν πληρωθεί».
«Διαπίστωσα ότι το σύστημα γεννούσε έντυπα που αρχικά είχαν το όνομα το δικό μου και μετά είχε σαν “μάσκα” κάποιες περιφερειακές διευθύνσεις» δήλωσε σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κα Τυχεροπούλου και πρόσθεσε:
«Εγώ από τη στιγμή που καταχώρησα στο σύστημα δεν είχα άλλη δουλειά», είπε και συμπλήρωσε πως «το εντυπωσιακό σε αυτή την πληθώρα των ΑΦΜ είναι ότι ήταν τεράστιες εκτάσεις και δεν υπάρχει συνοριακή επιακάλυψη. Ο κλήρος στην Ελλάδα είναι μικρός και είναι δύσκολο να μην υπάρχει συνοριακή επικάλυψη, ειδικά έτσι όπως σχεδιάζονται στο σύστημα, να μην πέσει ο ένας πάνω σε άλλο. Το εντυπωσιακό σε αυτές τις δηλώσεις είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα γειτονικό, ήταν πολύ καθαρά σχεδιασμένες. Στο ΚΥΔ (Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων) βλέπουν αν υπάρχει επικάλυψη…μέχρι το 2019 δεν μπορούσαν να δουν αν υπήρχαν δασικές εκτάσεις. Μπορούσαν να δουν αν έχουν δηλωθεί από άλλον».
Διαβάστε επίσης:
Αττική Οδός: Σύγκρουση φορτηγών – Καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Ελευσίνα – Ένας τραυματίας
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.