Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Συρόμενη πίσω από τις εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει ή να διαχειριστεί τις συνέπειες από την συμμετοχή της Τουρκίας στον «Κανονισμό SAFE», που προωθούν οι ευρωπαίοι εταίροι και, κυρίως να προλάβει τα χειρότερα.
Ο φόβος και η δυσφορία της Αθήνας δεν κρύβονται πλέον, με τον Νίκο Δένδια να μιλάει μάλιστα για… «Κανονισμό της Κερκόπορτας» και να τονίζει την ανάγκη να τεθεί ως όρος της συμμετοχής αυτής η ακύρωση από την τουρκική βουλή του casus belli εναντίον της Ελλάδας.
Έχοντας αιφνιδιαστεί σε ένα ακόμα πεδίο, ο υπουργός Άμυνας κατέφυγε και σήμερα σε μεγαλοστομίες, με «προειδοποιήσεις» και «μηνύματα» προς την Ευρώπη και εμμέσως προς την Τουρκία, τα οποία όμως είναι αβέβαιο εάν έχουν κάποια σημασία.
Όπως είπε κ. Δένδιας από τον Μυστρά όπου παρευρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, «για να υπάρξει η ευρωπαϊκή άμυνα οφείλει να εδράζεται σε κοινές αρχές και κοινή αντίληψη κινδύνου για το ευρωπαϊκό πρότυπο. Θα πρότεινα να ονομασθεί Κανονισμός της Κερκόπορτας, ο Κανονισμός SAFE».
Από την πλευρά του βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επέμεινε στο ότι η έγκριση της συμμετοχής της Τουρκίας απαιτεί ομοφωνία των εταίρων.
«Δεν ήταν αυτονόητος ο όρος της ομοφωνίας για συμφωνία με τρίτες χώρες για το πρόγραμμα SAFE. Δεν ήταν η κρατούσα άποψη στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ήταν μια ελληνική διπλωματική επιτυχία» είπε ο κ. Μαρινάκης, αλλά ο κ. Δένδιας δεν έδειξε σήμερα να συμμερίζεται την εκτίμηση ότι αυτός ο όρος θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση διαπιστώνει πως υπάρχουν προσπάθειες να παρακαμφθεί η απαίτηση, όπερ σημαίνει ότι οι πανηγυρισμοί της Αθήνας ίσως να μην ανταποκρίνονται στα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο ή μπορεί να προκύψουν στη συνέχεια.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Για να υπάρξει η Ευρώπη οφείλει να εδράζεται σε κοινές αρχές και κοινή αντίληψη απειλής για το πρότυπο της ζωής αλλιώς αυτοϋπονομεύεται. Και τι νόημα έχει ο εσωτερικός ευρωπαϊκός διάλογος σήμερα για τους κινδύνους που η μουσουλμανική αδελφότητα δημιουργεί στην Ευρώπη όταν η ίδια Ευρώπη επιδοτεί όσους με το αξιακό πλαίσιο της μουσουλμανικής αδελφότητας και απειλούν και κατέχουν ευρωπαϊκό χώρο. Θα πρότεινα να ονομαστεί κανονισμός της κερκόπορτας ο κανονισμός SAFE, εφόσον επιχειρηθεί από ορισμένους εταίρους να εφαρμοστεί με τεχνάσματα ώστε να μην απαιτείται ομοφωνία των μελών της ΕΕ για τη συμφωνία με τρίτες χώρες.
Και μάλιστα αν αυτό συμβεί χωρίς να ακυρώσει η τουρκική βουλή το casus belli εναντίον της Ελλάδας παρά την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού και κατά παράβαση των νομικά ορθών αιτιάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Στ μεταξύ προκαλεί εντύπωση το ότι έχει… ανοίξει η όρεξη της Άγκυρας.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Euroniews Turkish, αναφέρουν ότι η Άγκυρα ζητά βελτίωση των όρων συμμετοχής τουρκικών εταιρειών στο πρόγραμμα «Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη (SAFE)».
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτές οι πηγές «η Τουρκία παρακολουθεί προσεκτικά τη διαδικασία σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα και η Άγκυρα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ενώπιον των μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και έχει μεταφέρει τα αιτήματά της για τη βελτίωση των όρων συμμετοχής σε κοινά έργα προμηθειών στο πλαίσιο του SAFE». Πρόσθεταν δε με απαιτητικό ύφος ότι «η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει ένα τεστ ειλικρίνειας για την ΕΕ».
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης από Ερέτρια: «Κάθε μέρα εργαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή σας λίγο καλύτερη»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.