Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται η προοπτική της συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, όπως δείχνει η περίπτωση της Προανακριτικής.
«Αν δεν μπορούν να τα βρουν σε επιμέρους, ωστόσο κρίσιμα, επίδικα πώς θα τα βρουν συνολικά;» είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί τις τελευταίες μέρες στον δημόσιο διάλογο, μετά και την αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα σε ό,τι αφορά την πρόταση Προανακριτικής, που έφερε ρήγμα στη συνεργασία η οποία είχε ανακοινωθεί μια εβδομάδα νωρίτερα (στις 15 Μαΐου).
Σε ό,τι αφορά το τυπικό κλείσιμο της συνεργασίας, χθες αναμενόταν ο ΣΥΡΙΖΑ να στείλει την τελική πρότασή του στη Νέα Αριστερά, προκειμένου η Κοινοβουλευτική Ομάδα της να την αξιολογήσει και να αποφανθεί αν συμφωνεί ή όχι. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε τελικά στο κατηγορητήριό του τον Μητσοτάκη, θεωρείτο σχεδόν προεξοφλημένο ότι η Νέα Αριστερά θα πει «όχι», έχοντας διατυπώσει καθαρά και σε όλους τους τόνους την εναντίωσή της σε αυτή την επιλογή, ουσιαστικά για λόγους πολιτικής και νομικής σοβαρότητας.
Θέση της Νέας Αριστεράς είναι ότι η Προανακριτική έπρεπε να επικεντρωθεί στον Κ. Καραμανλή, για τον οποίο η δικογραφία προσέφερε σοβαρές ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικών αδικημάτων, σε αντίθεση με την περίπτωση του πρωθυπουργού, για τον οποίο δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ποινικό αδίκημα. Η αρχική συνεργασία εξελίχθηκε μάλιστα σε κόντρα, με στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως ο Νίκος Παππάς, να προβάλλουν έντονα το επιχείρημα ότι όσοι επικεντρώνουν στον Καραμανλή καλύπτουν τον Μητσοτάκη, που είναι βασικός υπεύθυνος, με την Πατησίων να απαντά ότι όσοι θέλουν να παραπέμψουν τον Μητσοτάκη χωρίς στοιχεία, στην ουσία «τον μετατρέπουν από θύτη σε θύμα» και στην ουσία τον «αμνηστεύουν».
Την περασμένη Πέμπτη, μία εβδομάδα μετά την πρώτη συνάντηση, οπότε οι δύο πλευρές έστειλαν μήνυμα συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φάμελλου – Χαρίτση, όπου εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ότι αποφάσισαν πως θα βάλουν στο κάδρο και τον Μητσοτάκη, χωρίς, όπως λένε από τη Νέα Αριστερά, να είναι σε θέση εκείνη τη στιγμή να τοποθετηθεί για το ποια είναι τα ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τον πρωθυπουργό.
Από την Πατησίων, όπου θεωρούν ότι υπήρξε σαφής μεταστροφή σε σχέση με την πρώτη συνάντηση, την οποία απέδωσαν στις εσωτερικές πιέσεις Πολάκη και Παππά, εξέπεμψαν την έντονη ενόχλησή τους με διαρροή την επόμενη μέρα. Εκεί αναφερόταν, με μια χροιά αγανάκτησης, ότι «τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι των διαρροών, των διαστρεβλώσεων και των βυζαντινισμών». Δινόταν, επίσης, απάντηση στο επιχείρημα στο οποίο πάτησε ο Σωκράτης Φάμελλος για να αιτιολογήσει τη νέα απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η Προανακριτική θέτει ερωτήματα και με βάση τη δικογραφία προκύπτουν ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και για τον πρωθυπουργό. Στην Προανακριτική «δεν τίθενται ερωτήματα», αλλά «προτείνεται η διερεύνηση της τέλεσης συγκεκριμένων αδικημάτων από συγκεκριμένα πρόσωπα», απαντούσε η Πατησίων, ενώ στο κυριακάτικο σημείωμά του ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού», τονίζοντας παράλληλα ότι η Νέα Αριστερά επιλέγει στάση «μαχητικής υπευθυνότητας» και δεν θα επιτρέψει να εμφανιστεί ο Μητσοτάκης ως θύμα.
Στο μεταξύ, για το έτερο θέμα των ημερών, τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης για τη Γάζα, σε κυριακάτικη διαρροή της Πατησίων αφήνεται να εννοηθεί ότι υπήρξε «αμφιταλάντευση» του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το αίτημα για διακοπή στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, στο κοινό κείμενο που υπογράφτηκε μετά την πρωτοβουλία Κουτσούμπα.
Όλων αυτών, είχε προηγηθεί η κοινή κοινοβουλευτική ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς για την απόλυση του Κώστα Γενιδούνια από την Hellenic Train.
Πάντως, από τις αρχές της εβδομάδας οι τόνοι έπεσαν, καθώς φαίνεται ότι αμφότερες οι πλευρές δεν ήθελαν να βαρύνουν περαιτέρω το κλίμα με τον κίνδυνο να «κάψουν» την προοπτική της συνεργασίας τους στο μέλλον.
Συνεργασία για την οποία, πάντως, από τη Νέα Αριστερά ξεκαθαρίζουν (ακόμη και κοινοβουλευτικά στελέχη που το προηγούμενο διάστημα έδειξαν ότι ανήκουν σ’ εκείνους που την επιθυμούν) ότι νοείται μόνο με όρους αυτονομίας και δεν υπάρχει περίπτωση επανένωσης, συμμετοχής στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.
Φαίνεται λοιπόν πως η υπόθεση της συνεργασίας των δύο κομμάτων, τα στελέχη των οποίων συνυπήρξαν για χρόνια κάτω από την ίδια κομματική στέγη, δεν είναι εύκολη, αλλά κανείς δεν θέλει και να την καταδικάσει, μέσα στο δύσκολο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τα δύο αυτά κόμματα.
Και μάλλον θα υπάρξουν αρκετά ακόμη επεισόδια που θα καταγράφουν μια κίνηση μπρος – πίσω (με τον κίνδυνο να μεγεθυνθεί η σύγχυση στον κόσμο για το τι ακριβώς κάνουν, τι θέλουν και πού το πάνε).
Μην ξεχνάμε κι ένα κομβικό επεισόδιο που είχε προηγηθεί, όταν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά, στις τρεις από τις τέσσερις ψηφοφορίες είχε στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία, τη Λούκα Κατσέλη, αλλάζοντας στάση στην τελευταία ψηφοφορία, οπότε απείχε. Εκείνη τη στιγμή, η Νέα Αριστερά είχε ανάγκη να προτάξει τις δικές της εσωκομματικές ανάγκες συσπείρωσης και να εκπέμψει τα δικά της μηνύματα. Κατ’ αντιστοιχία, μπορεί να πει κανείς ότι το ίδιο κάνει τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος έδειξε να προτάσσει το εσωτερικό κλίμα, εν όψει και του συνεδρίου, έστω και αν αυτό καταγράφηκε ως αλλαγή στάσης εν τω μέσω της πορείας.
Το σίγουρο είναι ότι από τη Νέα Αριστερά περιμένουν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να δουν καταρχάς τα πολιτικά μηνύματα που θα εκπέμψει αλλά και το κατά πόσο η ηγεσία θα βγει ενδυναμωμένη για να μπορεί να επιβληθεί στο εσωτερικό ή το αντίθετο.
Αντιστοίχως και από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν τι θα προκύψει από το προγραμματικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς, αν θα καταγραφούν διαλυτικά ή συσπειρωτικά φαινόμενα, ποια τάση θα υπερισχύσει κ.ο.κ. Σε ό,τι αφορά το συνέδριο της Νέας Αριστεράς, πάντως, αν και αρχικώς είχε ειπωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, φαίνεται να μετακινείται για τις αρχές ή τα μέσα Ιουλίου, λόγω δυσκολίας να βρεθεί χώρος, όπως λένε από την Πατησίων.
Διαβάστε επίσης:
Ελεύθερα τα 15 μέλη της Νέας Αριστεράς που ύψωσαν παλαιστινιακή σημαία στην Ακρόπολη
Μαρκογιαννάκη: Η ΝΔ προτιμά να ακροβατεί συνταγματικά και να γίνει μία fast track προανακριτική
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.