Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το διπλωματικό και δικαστικό θρίλερ για την μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και το αν αυτή δημεύεται από το Aιγυπτιακό κράτος με βάση απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου κρατήσε αρκετές ώρες, προκάλεσε σφοδρή πολιτική κρητική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κινητοποίησε ακόμη και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και έληξε, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, αργά χθες το βράδυ μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η Προεδρία της Αιγύπτου.
Σε απάντηση των διπλωματικών κινήσεων που ξεκίνησε η Ελληνική κυβέρνηση μόλις έγινε γνωστό το θέμα και αφού υπήρξε επικοινωνία του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, λίγο μετά τις 11 το βράδυ εξεδόθη ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία γίνονταν ερμηνεία της δικαστικής απόφασης και λόγος για φήμες περί κατάσχεσης της μονής και των συναφών εκτάσεων της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου εξωτερικών “δεν θα προκληθεί απολύτως καμία ζημιά στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στους συναφείς αρχαιολογικούς της χώρους, στην πνευματική της αξία, στο θρησκευτικό της καθεστώς ή στα κοιμητήρια της μονής. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο αναγνωρίζει επίσημα το καθεστώς της μονής και ότι έχει διατηρηθεί ο ιερός χαρακτήρας της.
Το υπουργείο εξωτερικών αναφερόταν επίσης στο κομμάτι της απόφασης που “αφορά στην ύπαρξη ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών που χαρακτηρίζονται ως φυσικά καταφύγια, οι οποίες βρίσκονται πολύ μακριά από τη μονή, είναι ακατοίκητες και για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδεικτικά έγγραφα ιδιοκτησίας· κατά συνέπεια θεωρούνται κρατική γη”.
Λίγα λεπτά αργότερα εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση και από την Προεδρία της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας στην οποία αναφέρονταν ότι επαναβεβαιώνεται η πλήρης δέσμευση της να διατηρήσει το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της μονής της Αγίας Αικατερίνης και να μην βλάψει αυτό το καθεστώς. Ως προς την δικαστική απόφαση η προεδρία της Αιγύπτου ανέφερε στην γραπτή της δήλωση: “Η δικαστική απόφαση συνάδει με όσα επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Μαΐου. Τονίζει επίσης τη σημασία της διατήρησης των στενών και αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφικών χωρών και λαών και της μη διατάραξης τους”.
Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της την επίσημη μετάφραση της απόφασης του αιγυπτιακού δικαστηρίου προκειμένου να υπάρξει μια συνολική εικόνα, να μελετηθεί από νομικούς και να διαπιστωθεί εάν τα όσα αναφέρονται στις βραδινές ανακοινώσεις της Αιγυπτιακής κυβέρνησης συμφωνούν με το κείμενο της απόφασης.
Όλα ξεκίνησαν όταν το site Ορθοδοξία δημοσίευσε και μάλιστα με την ένδειξη αποκλειστικό ένα κείμενο που είχε τίτλο “η Αίγυπτος κλείνει τη μονή Σίνα, δημεύει την περιουσία της και κάνει έξωση στους μοναχούς. Στο κείμενο αναφερόταν η απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά και όσα ακίνητα διαθέτει στην Αίγυπτο περνούν στα χέρια του Αιγυπτιακού Δημοσίου και το μοναστήρι μετατρέπεται σε μουσείο.
Αμέσως στην Αθήνα σήμανε συναγερμός. Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο εξωτερικών εμφανίστηκαν αρχικά να αιφνιδιάζονται από τις εξελίξεις αφού στις 7 Μαΐου στην συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου στην Αθήνα ο πρωθυπουργός είχε ευχαριστήσει δημόσιος τον πρόεδρο Σίσι για το προσωπικό ενδιαφέρον του όσον αφορά την μονή Σινά και τη διατήρηση του θρησκευτικού καθεστώτος της.
Η πρώτη αντίδραση υπήρξε από το υπουργείο εξωτερικών η εκπρόσωπος του οποίου Λάνα Ζωχίου ανέφερε ότι “οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου εργάστηκαν συστηματικά το τελευταίο διάστημα για μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τον ιερό Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της περιοχής. Είμαστε εν αναμονή της αποστολής της απόφασης του αιγυπτιακού δικαστηρίου που εξεδόθη χθες. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε αμέσως με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, η οποία εκφράστηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών στο πλαίσιο του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα»
Λίγο αργότερα υπήρξαν πληροφορίες από την κυβέρνηση ότι είχε ζητηθεί από ελληνικής πλευράς επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Σίσι.
Την ίδια ώρα προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οξύτατη δήλωση κατά της κυβέρνησης από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για πρωτοφανή και οδυνηρή διεθνή ανυποληψία και περιθωριοποίηση της Ελλάδος που τρέχει διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις.
Σε υψηλούς τόνους ήταν και η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος τόνισε ότι “το νέο αυτό σοβαρό περιστατικό, δυστυχώς, επιβεβαιώνει ότι το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή απομειώνεται επικίνδυνα, ακόμη και στις διμερείς σχέσεις με φίλιες χώρες, όπως η Αίγυπτος”.
Για προχειρότητα της κυβέρνησης στο χειρισμό ιδιαιτέρως ευαίσθητων εκκλησιαστικών θεμάτων έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γραπτή δήλωση εξέδωσε και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με ιδιαιτέρως αιχμηρό λόγο “Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω, πως σήμερα ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία βιώνουν μία ακόμη ιστορική «άλωση. Με απέραντη θλίψη και με εύλογη οργή, καλώ κάθε ελληνική και κάθε διεθνή Αρχή να αντιληφθεί το ύψιστο διακύβευμα και να προστρέξει άμεσα για την προστασία των θεμελιωδών θρησκευτικών ελευθεριών της Ιεράς Μονής του Σινά”.
Μπροστά στην θύελλα των αντιδράσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε γραπτή δήλωση υπενθυμίζοντας την δημόσια δέσμευση του Αιγύπτιου προέδρου στην Αθήνα στις 7 Μαΐου “ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραμένει στην δέσμευση που έλαβε δημοσίως και κατ’ ιδίαν από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα για την διατήρηση του λατρευτικού Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής και αναμένει άμεσα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί μεταξύ των μερών. Όταν γίνει γνωστό το επίσημο και συνολικό περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης και αξιολογηθεί σχετικά, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Από ελληνικής πλευράς δεν αναμένουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα συμφωνηθέντα”.
Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικές πηγές άρχισαν να εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για την εξέλιξη του γεγονότος και ανέφεραν ότι ίσως τελικά το κείμενο της απόφασης να μην αφορά τη μόνη Σίνα και ότι χρειάζεται αναμονή μέχρι να υπάρχει η επίσημη μετάφραση της δικαστικής απόφασης στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρχει καθαρή και σαφής εικόνα. Την συγκρατημένη αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν τελικά χθες το βράδυ οι ανακοινώσεις της Αιγυπτιακής προεδρίας και του Αιγυπτιακού Υπουργείο εξωτερικών.
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν οι 3 Τούρκοι που πυροβόλησαν όχημα της ΕΥΠ
Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για Μονή Σινά: Η απόφαση παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.