Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να αντεπιτεθεί στην Ουκρανία, μετά το καταστροφικό πλήγμα που κατάφερε το Κίεβο στη ρωσική αεροπορία την Κυριακή, με Ευρωπαίους αξιωματούχους άμυνας να προειδοποιούν ότι η Μόσχα συγκεντρώνει ένα τεράστιο απόσπασμα αρμάτων μάχης και πυρομαχικών.
Ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να έχει αιφνιδιαστεί από τις επιθέσεις σε πολλαπλές αεροπορικές βάσεις στην τολμηρή επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης» της Ουκρανίας – μια άκρως απόρρητη αποστολή που προετοιμαζόταν περίπου 18 μήνες, σε μια προσπάθεια της Ουκρανίας να αναχαιτίσει τη ρωσική εισβολή.
Ωστόσο, πηγή προειδοποίησε ότι ο Πούτιν «θα αντεπιτεθεί στην Ουκρανία», ενώ παράλληλα «θα εκδικηθεί τους υφισταμένους του που επέτρεψαν να συμβεί αυτή η ταπείνωση».
Η υπηρεσία ασφαλείας FSB – με επικεφαλής τον στενό σύμμαχο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, 73 ετών – αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη χρήση μιας αποθήκης δίπλα σε ένα αρχηγείο πληροφοριών στο Τσελιάμπινσκ από την Ουκρανία για την προετοιμασία των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις αεροπορικές του βάσεις.
Και το φιλορωσικό κανάλι Telegram Fighterbomb, το οποίο πιστεύεται ότι διευθύνεται από τον Λοχαγό Ιλία Τουμάνοφ του Ρωσικού Στρατού, αναγνώρισε ότι η Κυριακή «αργότερα θα ονομαστεί μαύρη μέρα για τη ρωσική αεροπορία μεγάλου βεληνεκούς», προσθέτοντας: «Και η μέρα δεν έχει τελειώσει ακόμα».
Η Ουκρανία προετοιμάζεται τώρα για την απάντηση της Ρωσίας. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι αναχαίτισε 162 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας και αντεπιτέθηκε με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed που εθεάθη σε βίντεο να καταδύεται και στη συνέχεια να εκρήγνυται σε μια πύρινη σφαίρα στο Ιζιούμ, στην περιοχή του Χάρκοβο, καθώς χτυπούσε έναν στόχο.
Ο επικεφαλής άμυνας της Γερμανίας προειδοποίησε ότι ο Πούτιν έχει ενθαρρύνει μια μαζική αύξηση των αρμάτων μάχης – έως και 1.500 κάθε χρόνο – και του πυροβολικού, που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και πιθανώς σηματοδοτώντας την ετοιμότητα για επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ.
«Υπάρχει πρόθεση και υπάρχει συσσώρευση αποθεμάτων» για μια πιθανή μελλοντική επίθεση στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη Βαλτική», δήλωσε ο στρατηγός Κάρστεν Μπρόιερ στο BBC καθώς η Ουκρανία χτύπησε βαθιά στη Ρωσία, ισχυριζόμενη ότι κατέστρεψε το 34% των στρατηγικών αεροπλανοφόρων πυραύλων κρουζ της Ρωσίας.
Ο Κρις Καβόλι, ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, επανέλαβε τις ανησυχίες σε πρόσφατα σχόλιά του, λέγοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ότι η Ρωσία αντικαθιστά στρατεύματα, άρματα μάχης και πυρομαχικά με «άνευ προηγουμένου ρυθμό», καθ’ οδόν για «να δημιουργήσει ένα απόθεμα τρεις φορές μεγαλύτερο από το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης».
Δυτικοί στρατιωτικοί και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν επίσης στην Wall Street Journal ότι Ρώσοι στρατιωτικοί μηχανικοί επεκτείνουν στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, οι οποίες αναμένεται να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τα επόμενα χρόνια.
Ο Μπρόιερ είπε ότι ο Διάδρομος Σουβάλκι, μια περιοχή που συνορεύει με τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη στη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα.
«Τα κράτη της Βαλτικής είναι πραγματικά εκτεθειμένα στους Ρώσους, σωστά; Και μόλις φτάσεις εκεί, το νιώθεις πραγματικά αυτό… στις συνομιλίες που κάνουμε εκεί», είπε.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι έως το 2029», εκτίμησε. «Αν με ρωτήσετε τώρα, είναι αυτό μια εγγύηση ότι δεν θα είναι νωρίτερα από το 2029; Θα έλεγα όχι, δεν είναι. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε θέση να πολεμήσουμε απόψε», είπε.
Λίγο πριν από τα σχόλια του Μπρόιερ, η Ουκρανία εξαπέλυσε μια από τις πιο τολμηρές επιθέσεις του πολέμου χρησιμοποιώντας ένα «σμήνος» από καμικάζι drones που εξαπολύθηκαν για να καταστρέψουν μερικά από τα σημαντικότερα αεροδρόμια της Ρωσίας.
Οι επιθέσεις άφησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν έκπληκτο και τα πολύτιμα πολεμικά αεροσκάφη του σε συντρίμια, αν και η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι «απέκρουσε» όλες τις επιθέσεις.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η επιχείρηση είχε «ένα απολύτως λαμπρό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι ήταν ένα «που επιτεύχθηκε αποκλειστικά από την Ουκρανία».
Είπε σε μια ανάρτηση: «Ένα χρόνο, έξι μήνες και εννέα ημέρες από την έναρξη του σχεδιασμού έως την αποτελεσματική εκτέλεση.
«Η πιο μακροπρόθεσμη επιχείρησή μας. Οι άνθρωποί μας που συμμετείχαν στην προετοιμασία της επιχείρησης αποσύρθηκαν από το ρωσικό έδαφος εγκαίρως».
«Φυσικά, δεν μπορούν να αποκαλυφθούν τα πάντα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτές είναι ουκρανικές ενέργειες που αναμφίβολα θα μείνουν στα βιβλία ιστορίας», είπε.
Όμως, καθώς ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, η Ουκρανία συνέχισε με μια σειρά από νέες νυχτερινές επιθέσεις σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους.
Η επίθεση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ακριβώς 29 χρόνια αφότου η Ουκρανία παρέδωσε δεκάδες από τα ίδια στρατηγικά βομβαρδιστικά στη Ρωσία, μαζί με έως και 2.000 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές και 176 διηπειρωτικούς βομβαρδισμούς (ICBM) σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση ότι δεν θα δεχθούν επίθεση, βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης.
Στην πιο τολμηρή επίθεσή τους μέχρι σήμερα στον πόλεμο, οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις εισήγαγαν πρώτα λαθραία στη Ρωσία 117 drones καμικάζι (FPV) – τα οποία επιτρέπουν στους πιλότους να τα ελέγχουν εξ αποστάσεως μέσω ζωντανής μετάδοσης.
Στη συνέχεια κινητές ξύλινες καμπίνες, των οποίων οι στέγες είχαν κρυφά διαμερίσματα στα οποία ήταν κρυμμένα τα μικρά ιπτάμενα όπλα, φορτώθηκαν σε πολιτικά φορτηγά που κατευθύνονταν σε εχθρικό έδαφος, με τους προσληφθέντες ντόπιους οδηγούς τους να μην γνωρίζουν τι μετέφεραν.
Οι στέγες των ξύλινων καμπινών άνοιξαν εξ αποστάσεως και τα drones FPV απογειώθηκαν.
Με τη βοήθεια καμερών τοποθετημένων στο μπροστινό μέρος, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με πυραύλους κατευθύνθηκαν κατευθείαν προς τα πανάκριβα βομβαρδιστικά αεροπλάνα της Ρωσίας.
Πλάνα από βίντεο έδειχναν κατεστραμμένα ρωσικά αεροπλάνα στις φλόγες στον διάδρομο και χθες το βράδυ ουκρανικές πηγές ασφαλείας ισχυρίστηκαν ότι κατέστρεψαν 41 αεροσκάφη αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων.
Αυτά, λένε, περιλαμβάνουν τα Tu-95 και Tu-22M με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας, καθώς και το αεροσκάφος επιτήρησης A-50 ‘Mainstay’.
Τα ‘Mainstays’ είναι κρίσιμα για τον συντονισμό των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και των αεράμυνων, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό θα έχει παρεμποδίσει σοβαρά την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν.
Η Μόσχα έχει σταματήσει εδώ και καιρό να παράγει οποιοδήποτε από αυτά τα αεροσκάφη, που σημαίνει ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα μπορούσαν να αντικατασταθούν.
Υπάρχουν μόνο περίπου 120 Tu-95 και Tu-22M σε λειτουργία και είναι ζωτικής σημασίας για τις νυχτερινές βομβαρδιστικές επιδρομές του Πούτιν στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε χθες το βράδυ ότι η επιχείρηση κατέστρεψε το ένα τρίτο των στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας και είχε διεξαχθεί κάτω από τη μύτη της μυστικής υπηρεσίας της.
Είπε: «Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το “γραφείο” της επιχείρησής μας σε ρωσικό έδαφος βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην έδρα της FSB σε μία από τις περιοχές τους.
«Συνολικά, χρησιμοποιήθηκαν 117 drones στην επιχείρηση, με αντίστοιχο αριθμό χειριστών drones να εμπλέκονται, και χτυπήθηκε το 34% των στρατηγικών αεροπλανοφόρων κρουζ που σταθμεύουν σε αεροπορικές βάσεις. Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο».
Εκτίμησε ότι η επίθεση στα αναντικατάστατα βομβαρδιστικά του Πούτιν «αναμφίβολα θα μείνει στα βιβλία της ιστορίας».
Ο στρατιωτικός blogger Roman Alekhin δήλωσε ότι το περιστατικό θα μείνει στην ιστορία ως «το Περλ Χάρμπορ της Ρωσίας» – μια αναφορά στην ιαπωνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ το 1941 που ώθησε την Ουάσιγκτον να εισέλθει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αλλά οι ειδικοί έκαναν επίσης συγκρίσεις με την επιδρομή της SAS το 1942 στο αεροδρόμιο Sidi Haneish στην Αίγυπτο, όταν οι επίλεκτοι Βρετανοί κομάντος έθεσαν εκτός δράσης 40 αεροσκάφη Luftwaffe χρησιμοποιώντας τζιπ εξοπλισμένα με πολυβόλα.
Ενώ η επίθεση δεν ήταν μια καθοριστική στιγμή στον Πόλεμο της Ερήμου, ενίσχυσε σημαντικά το βρετανικό ηθικό και διέσπασε την εφοδιαστική αλυσίδα του Άξονα στη Βόρεια Αφρική.
Ήταν επίσης ένα από τα καθοριστικά γεγονότα που βοήθησαν στη σφυρηλάτηση του θρυλικού status της SAS.
Ο πρώην πιλότος της RAF και στρατιωτικός αναλυτής Mikey Kay δήλωσε στο BBC: «Οι Ρώσοι δεν θα περίμεναν ποτέ κάτι τέτοιο. Θέλω να πω, είναι ιδιοφυές, αν σκεφτεί κανείς μόνο την καταστροφική επίδραση που είχε στα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν».
Ο Philip O’Brien, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο St Andrews, δήλωσε ότι η επιδρομή ήταν «η πιο αξιοσημείωτη και επιτυχημένη επιχείρηση του πολέμου».
Δήλωσε στους Times: «Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη ρωσική στρατηγική αεροπορική ισχύ, το οποίο είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η ρωσική αντίδραση, ωστόσο μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι βίαιη».
Διαβάστε επίσης:
Γάζα: 51 νεκροί από τα ξημερώματα της Δευτέρας από ισραηλινά πυρά
«Ξύπνησε» η Αίτνα – Έτρεχαν πανικόβλητοι οι τουρίστες (videos)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.