search
ΔΕΥΤΕΡΑ 04.08.2025 17:19
MENU CLOSE

Η Δανία δοκιμάζει στόλο μη επανδρωμένων ρομποτικών ιστιοπλοϊκών σκαφών

16.06.2025 21:35
Untitled design (7)

Aπό απόσταση μοιάζουν σχεδόν με συνηθισμένα ιστιοφόρα, με τα πανιά τους να είναι διακοσμημένα με την κόκκινη και άσπρη σημαία της Δανίας. Αλλά αυτά τα σκάφη μήκους 10 μέτρων δεν φέρουν πλήρωμα και έχουν σχεδιαστεί για επιτήρηση.

Τέσσερα μη επανδρωμένα ρομποτικά ιστιοφόρα, γνωστά ως «Voyagers», τέθηκαν σε υπηρεσία από τις ένοπλες δυνάμεις της Δανίας για μια τρίμηνη επιχειρησιακή δοκιμή.

Κατασκευασμένα από την εταιρεία Saildrone με έδρα την Αλαμέντα της Καλιφόρνια, τα σκάφη θα περιπολούν τα δανικά και νατοϊκά ύδατα στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, όπου οι θαλάσσιες εντάσεις και οι ύποπτες δολιοφθορές έχουν κλιμακωθεί απότομα από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Δύο από τα Voyager εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα από τη μαρίνα Κόγκε, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Κοπεγχάγης. Με την ενέργεια που προέρχεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια, αυτά τα θαλάσσια drones μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα για μήνες στη θάλασσα. Η Saildrone αναφέρει ότι τα σκάφη διαθέτουν προηγμένες σουίτες αισθητήρων – ραντάρ, υπέρυθρες και οπτικές κάμερες, σόναρ και ακουστική παρακολούθηση.

Η εκτόξευσή τους έρχεται μετά από δύο ακόμη που είχαν ήδη ενταχθεί σε περιπολία του ΝΑΤΟ στις 6 Ιουνίου. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Saildrone, Richard Jenkins, συνέκρινε τα σκάφη με ένα «φορτηγό» που μεταφέρει αισθητήρες και χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη για να δώσει μια «πλήρη εικόνα για το τι υπάρχει πάνω και κάτω από την επιφάνεια» σε απόσταση περίπου 20 έως 30 μιλίων στον ανοιχτό ωκεανό. Είπε ότι οι θαλάσσιες απειλές, όπως οι ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια, η παράνομη αλιεία και το λαθρεμπόριο ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών, περνούν απαρατήρητες απλώς επειδή «κανείς δεν τις παρατηρεί». Το Saildrone, είπε, «πηγαίνει σε μέρη… όπου προηγουμένως δεν είχαμε μάτια και αυτιά».

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας αναφέρει ότι η δοκιμή στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας επιτήρησης σε υποπαρακολουθούμενα ύδατα, ειδικά γύρω από κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές, όπως καλώδια οπτικών ινών και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η κατάσταση ασφαλείας στη Βαλτική είναι τεταμένη», δήλωσε ο Αντιστράτηγος Κιμ Γιούργκενσεν, διευθυντής των Εθνικών Εξοπλισμών της Δανίας στο υπουργείο. «Θα πλεύσουν στα δανικά ύδατα και αργότερα θα ενωθούν με τους δύο που συμμετέχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ. Και στη συνέχεια θα μετακινηθούν από περιοχή σε περιοχή εντός των δανικών υδάτων».

Διαβάστε επίσης:

Το Ιράν απειλεί τα ισραηλινά κανάλια Channel 12 και Channel 14 μετά την επίθεση στην ιρανική τηλεόραση

Η ανατριχιαστική ιστορία της Ιρλανδίας: Προετοιμάζεται η εκταφή 796 βρεφών που πέθαναν σε θρησκευτικό ίδρυμα

Ξένα ΜΜΕ: Η Τεχεράνη επιδιώκει επειγόντως συνομιλίες με ΗΠΑ και Ισραήλ – Οι… αντίθετες κινήσεις των δύο πλευρών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 04.08.2025 17:18