search
ΚΥΡΙΑΚΗ 10.08.2025 11:45
MENU CLOSE

Οι ιμπεριαλιστές μοιράζουν τη Μέση Ανατολή για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

21.06.2025 08:24
aris evaggelidis

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις με τη νέα επίθεση του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, με την στήριξη και συνενοχή των ΗΠΑ -ΕΕ -ΝΑΤΟ αυτή τη φορά ενάντια στο Ιράν, οδηγούν ολόκληρη την περιοχή σε πολεμική ανάφλεξη με θύμα του λαούς.

Το ΚΚΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη νέα επίθεση που πραγματοποιήθηκε με το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όμως πραγματικός στόχος είναι η επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Είναι γελοίο το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές σε Ισραήλ, ΗΠΑ, ΕΕ κ.ο.κ, δηλαδή πως το Ισραήλ είναι σε “αυτοάμυνα” ή πως δε μπορούν να επιτρέψουν στο Ιράν το πυρηνικό πρόγραμμα γιατί είναι “ταραχοποιός και τρομοκράτης” της περιοχής, την ώρα που το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ, που είναι το μόνο που έχει πυρηνικά όπλα στην περιοχή, μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο:

 Διεξάγει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, με 60.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες σφαγιασμένες γυναίκες, παιδιά και γέροντες, με σκοπό να θάψει δια παντός την λύση των δυο κρατών. Σήμερα, πάνω από 2 εκ. Παλαιστίνιοι στη Γάζα επιβιώνουν σε συνθήκες λιμού και απόλυτης εξαθλίωσης, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις, οι δολοφονίες και η επέκταση των παράνομων εποικισμών και στην Δυτική Όχθη.

– Έχει εισβάλει στον Λίβανο, βομβαρδίζοντας ανηλεώς τη Βηρυτό, με χιλιάδες αθώα θύματα, δολοφονώντας πολιτικούς ηγέτες κ.α, ενώ συνεχίζει να κατέχει εδάφη στο νότιο Λίβανο.

– Έχει εισβάλει και κατέχει νέα εδάφη στην νότια Συρία -πλέον των υψιπέδων του Γκολάν που κατέχει από το 1967- με σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Άσαντ και στην άνοδο στην εξουσία των Τζιχαντιστών, με τους οποίους φαίνεται πως αναπτύσσει αγαστή συνεργασία.

– Μαζί με τις ΗΠΑ βομβάρδισε την Υεμένη, προκαλώντας εκατόμβες νεκρών.

Είναι προφανές πως ΗΠΑ-Ισραήλ και σύμμαχοί τους θεωρούν πως έχουν ιστορική ευκαιρία να ξεμπερδέψουν με το καθεστώς του Ιράν. Τα πραγματικά κίνητρα και οι στοχεύσεις τους είναι:

– Να επιβάλλουν επανασχεδιασμό του χάρτη ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, ώστε να αναδειχτεί το Ισραήλ σε βασική δύναμη σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τις στοχεύσεις της ισραηλινής αστικής τάξης και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουν να προωθήσουν εκ νέου τις “Συμφωνίες του Αβραάμ”, εντάσσοντας και άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία κ.α.

 Να βάλουν στο χέρι τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές του Ιράν, σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πολύτιμα μέταλλα, ουράνιο κ.α. Επιπρόσθετα έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία ο έλεγχος του Περσικού Κόλπου και ιδιαίτερα των στενών του Ορμούζ, από τα οποία περνά πάνω από το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

– Να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του ινδικού εμπορικού δρόμου (IMEC) που θα περνάει από τα ισραηλινά λιμάνια και θα διευκολύνει τις ΗΠΑ στους σχεδιασμούς τους για «τράβηγμα» της Ινδίας και στους ανταγωνισμούς τους με την Κίνα και το Ιράν. Σήμερα το Ιράν αποτελεί σημαντικό κρίκο του κινέζικου “Νέου Δρόμου του Μεταξιού” και έχει υπογράψει στρατηγική συμφωνία βάθους δεκαετιών και ύψους εκατοντάδων δις με την Κίνα.                      

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση Τραμπ, ετοιμάζεται να επέμβει στρατιωτικά κατά του Ιράν στο πλευρό του Ισραήλ. Έχει πάει προ πολλού περίπατο το ανέκδοτο περί “ειρηνοποιού Τραμπ”. Η άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ μπορεί να διαμορφώσει όρους γενίκευσης του πολέμου, να ανοίξει τις ορέξεις και άλλων ιμπεριαλιστικών αρπακτικών που καραδοκούν να αρπάξουν μερίδιο από την λεία του Ιράν, την ώρα που έρχονται στην επιφάνεια σχέδια και σενάρια μέχρι και για διαμελισμό της χώρας. Παραμένει ακόμα αναπάντητο το ερώτημα σε τι βαθμό θα εμπλακούν η Κίνα, η Ρωσία, ακόμα και το Πακιστάν, για να προασπισθούν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων και τις στρατηγικές τους επιδιώξεις στην περιοχή.

Το μεγάλο θύμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και σχεδιασμών είναι οι λαοί τις περιοχής για τους οποίους προμηνύονται νέα μεγάλα βάσανα, προσφυγιά και εξαθλίωση. Αυτό δείχνει η πικρή πείρα των αντίστοιχων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Και το κρίσιμο ζήτημα είναι οι λαοί να οργανώσουν την πάλη τους, υπερασπίζοντας τα δικά τους αυτοτελή συμφέροντα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και το κάθε ιμπεριαλιστικό μπλοκ, να ανοίξουν τον δρόμο της αντεπίθεσης, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, με κατεύθυνση ριζικές, επαναστατικές αλλαγές.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του ΕυρωΝΑΤΟικού τόξου (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛ. ΛΥΣΗ. κ.α) που καλύπτουν τον εγκληματικό ρόλο του κράτους του Ισραήλ στο όνομα του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, ενώ στηρίζουν διαχρονικά τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με ένα κράτος – τρομοκράτη. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι μέρος των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας – Ισραήλ περιλαμβάνει σενάρια και προσομοιώσεις επίθεσης στο Ιράν. Η πολιτική τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα αισθήματα και τις απόψεις της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Παλαιστίνης και εναντιώνεται στους νέους πολέμους.

Το ΚΚΕ καλεί πλατιά τον λαός μας να δυναμώσει τον αγώνα του, ιδιαίτερα τώρα που πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εμπλοκής της χώρας μας σε πολεμικές περιπέτειες. Να απαιτήσει την άμεση διακοπή των στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και να εκφράσει ακόμα πιο μαζικά την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, στους λαούς του Ιράν, του Λιβάνου, της Συρίας, της Υεμένης και σε όλους τους λαούς της περιοχής.

*Ο Άρης Ευαγγελίδης, είναι μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Τα στρατόπεδα της (παγκόσμιας) σύρραξης

Η κυνική αλαζονεία του Μητσοτάκη και η ύβρις στους συγγενείς

Ο ανυπόφορα τοξικός και στρεψόδικος κ. Φλωρίδης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10.08.2025 11:38