Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Μια συνταγή της Μέσης Ανατολής, εξαιρετικά δημοφιλής σε όλη τη Μεσόγειο, χορταστική και εύκολη για να αντικαταστήσετε το κλασικό ρυζοπίλαφο.
Το παραδοσιακό παλαιστινιακό shulbato μπορεί να σερβιριστεί σαν συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο, είναι νηστίσιμο, αλλά μπορεί επίσης να εμπλουτιστεί με κύβους τυριού φέτας ή να παρουσιαστεί με λίγο στραγγιστό γιαούρτι στο πλάι για όσους δεν νηστεύουν.
2 μέτριες (420 γρ.) μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους περίπου 2 εκατοστών
75 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (180 γρ.), κομμένο σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 ώριμες ντομάτες μεσαίου μεγέθους (380 γρ.), χοντροκομμένες
2 πράσινα πιπεράκια τσίλι, ψιλοκομμένα
400 ml βραστό νερό
350 γραμμάρια πλιγούρι χοντρό
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Λίγα φύλλα κόλιανδρου, χοντροκομμένα
½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες μπούκοβο
1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C στον αέρα.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τις κομμένες μελιτζάνες με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε καλά. Απλώστε τις σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τις στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμες, βγάλτε τις και αφήστε τις στην άκρη.
3. Εν τω μεταξύ όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, βάλτε σε μια κατσαρόλα (με καπάκι) τις άλλες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ζεστάνετέ τις σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε τα κρεμμύδια και σοτάρετέ τα για περίπου 8 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
4. Συνεχίστε με το σκόρδο για άλλα 2 λεπτά και έπειτα βάλτε τον τοματοπελτέ και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα και προσθέστε τις ντομάτες, τα πιπεράκια και το νερό.
5. Αφήστε να πάρουν μια βράση και βάλτε το πλιγούρι, τα μπαχαρικά, 1 ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
6. Μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, ρυθμίστε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή, καπακώστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το έτσι για 15 λεπτά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, ξεκαπακώστε και αφήστε το έτσι στην άκρη για 10 λεπτά.
7. Βάλτε τέλος τις μελιτζάνες, ανακατέψτε απαλά, πασπαλίστε με λίγο φρέσκο κόλιανδρο και νιφάδες μπούκοβο, αν επιθυμείτε, και απολαύστε!
Διαβάστε επίσης:
Σοκολατένια μπισκοτάκια της στιγμής, με 3 υλικά
Σάντουιτς φοκάτσιας με ιταλική γέμιση
Αφράτα και fantaστικά μάφινς με αναψυκτικό πορτοκάλι
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.