Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η μέση θερμοκρασία έχει ανέβει δραματικά το τελευταίο διάστημα σχεδον σε όλο τον πλανήτη. Οι ημέρες παρατεταμένου καύσωνα είναι όλο και περισσότερες, ενώ καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον υδράργυρο.
Ειδικά όσοι μένουμε στην Αθήνα γινόμαστε μάρτυρες των ασφυκτικών συνθηκών μέσα στις οποίες καλούμαστε να επιβιώσουμε.
Ωστόσο μπορουμε να προστατευτούμε από την ακραία ζέστη. Οπως αναφέρει το dw.com η Αθήνα, η Ντάκα, η Φριτάουν και το Σαντιάγο της Χιλής έχουν ένα κοινό: Όλες αυτές οι πόλεις προσπαθούν να προστατευθούν αποτελεσματικότερα.
Διορίζονται σε σχετικές θέσεις υπεύθυνοι επιστήμονες, οι οποίοι βοηθούν τις αρχές να αναλύσουν την κατάσταση, να καταρτίσουν σχέδια και να εφαρμόσουν μέτρα προστασίας. Θα μπορούσαμε να τους αποκαλούμε «αστυνόμους της ζέστης».
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το σχεδιασμό θερμοαπωθητικών πεζοδρομίων και στεγών.
Τα σχέδια ψύξης και οι στρατηγικές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι επίσης σημαντικά.
Στη Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε, οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της αστικής υπερθέρμανσης βοήθησαν με μέτρα αναδάσωσης σε αστικές περιοχές, ώστε οι χώροι πρασίνου να μπορούν να προσφέρουν δροσιά. Μια εφαρμογή συνδέει τώρα τους ανθρώπους που θέλουν να ενημερωθούν.
Η Ελένη Μυριβήλη πιστεύει ότι οι πόλεις πρέπει επειγόντως να προετοιμαστούν γι’ αυτό. Είναι ανθρωπολόγος, σύμβουλος για την Κλιματική Ανθεκτικότητα, Chief Heat Officer του Atlantic Council και πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων για την Αστική Φύση και την Κλιματική Ανθεκτικότητα.
«Συνήθως, η ζέστη αντιμετωπίζεται μόνο όταν υπάρχει μεγάλος καύσωνας, δασικές πυρκαγιές ή ξηρασία, δηλαδή μια κρίση. Μετά από αυτό, κανείς δεν ενδιαφέρεται πια», τονίζει η ειδικός.
Το καθήκον ενός επικεφαλής για την Αντιμετώπιση της Αστικής Υπερθέρμανσης δεν είναι μόνο να προετοιμάζει την πόλη για τέτοιες καταστάσεις και να προστατεύει τις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες.
Είναι επίσης να «βοηθήσει τις αρχές να καταρτίσουν σχέδια για το πώς θα δροσίσουν την πόλη μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με την κυρία Μυριβήλη.
Το ζήτημα της υπερθέρμανσης πρέπει να ενσωματωθεί εκ των προτέρων στα σχέδια κατασκευής δρόμων, πλατειών, πεζοδρομίων και κτιρίων και να ληφθεί υπόψη σε όλες τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.
«Δεν μπορώ να πω ότι το κατάφερα στην Αθήνα», παραδέχεται η κυρία Μυριβήλη, η οποία ήταν η πρώτη Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον δήμο Αθηναίων από το 2021 έως το 2023.
«Εκεί που πέτυχα ήταν στην αλλαγή της κουλτούρας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι η υπερθέρμανση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, την οικονομία, την κοινωνία. Εδώ κάτι έχει αλλάξει», λέει.
Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Atlantic Council έχει στηρίξει μέχρι στιγμής οκτώ Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης που έχουν διοριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Η Ελένη Μυριβήλη δηλώνει ευτυχής που η έννοια αυτή διαδίδεται πια περισσότερο.
Στις ΗΠΑ, στην Κένυα αλλά και σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, τη Γενεύη και το Παρίσι, υπάρχουν πλέον πολλοί αντίστοιχοι υπεύθυνοι.
«Η Ινδία ψήφισε πρόσφατα νόμο που απαιτεί από κάθε κράτος να διορίσει έναν υπεύθυνο για την υπερθέρμανση», αναφέρει η ειδικός. Διότι οι καύσωνες αυξάνονται σημαντικά παγκοσμίως.
Διαβάστε επίσης
Επίθεση σοκ στα Μέγαρα: Άνδρας μαχαίρωσε μητέρα, αδελφή και θείο – Σοβαρά τραυματίες οι πρώτες δύο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.