Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Υπέροχα αφράτα κεφτεδάκια που σερβίρονται με πουρέ ψητής μελιτζάνας (μπεγιεντί), ο οποίος παρασκευάζεται με την τεχνική της σάλτσας μπεσαμέλ, δηλαδή του καβουρδισμένου αλευριού σε βούτυρο με κρύο γάλα.
Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί σκέτο, περιχυμένο με το καυτό του λάδι ή με μια απλή σάλτσα ντομάτας, δίπλα σε σπιτικό τζατζίκι, ρύζι ή τηγανητές πατάτες.
Για τον πουρέ
4 μεγάλες μελιτζάνες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 φλιτζάνια γάλα
50 γραμμάρια τριμμένο τυρί που λιώνει όπως τσένταρ, γκούντα κτλ.
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τους κεφτέδες
500 γραμμάρια κιμάς (μίγμα μοσχάρι – χοιρινό)
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
½ φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού ή τρίμμα φρυγανιάς
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
1. Αρχικά ετοιμάστε το μίγμα για τα κεφτεδάκια ανακατεύοντας όλα τα υλικά και ζυμώνοντας καλά με τα χέρια σας. Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για λίγη ώρα, να ανακατευτούν τα αρώματα.
2. Στη συνέχεια για να ετοιμάσετε τον πουρέ μελιτζάνας, πλύντε, στεγνώστε τις μελιτζάνες και ψήστε τες στο φούρνο, στους 200ο C μέχρι να μαλακώσουν. Χαράξτε τις όπως είναι χλιαρές ή κρύες αν δεν βιάζεστε και ξύστε το εσωτερικό της μελιτζάνας με ένα μαχαίρι ώστε να αφαιρεθεί ο πουρές, με προσοχή και να διαχωριστεί από τη σκληρή φλούδα. Λιώστε με ένα πιρούνι και αφήστε τον πουρέ στην άκρη.
3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και σοτάρετέ το για λίγο ώστε να ψηθεί ελαφρά και να μυρίσει. Προσθέστε το κρύο γάλα σιγά – σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα. Μόλις πήξει ελαφρά και δημιουργούνται σταθεροί στρόβιλοι, ρίξτε τον πουρέ μελιτζάνας, τα μπαχαρικά και το τυρί. Ανακατέψτε καλά και αφήστε την άκρη. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε ανάλογα.
4. Στο μεταξύ πλάστε τον κιμά σε κεφτεδάκια και ψήστε τα σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, γυρίζοντάς τα κι απ’ τις δύο μεριές, να ψηθούν καλά.
5. Σερβίρετέ τα σε μια πιατέλα πάνω από τον πουρέ μελιτζάνας. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο από το λάδι που έχετε τηγανίσει τα κεφτεδάκια, αφού το καθαρίσετε πρώτα από τα υπολείμματα ή να φτιάξετε μια πρόχειρη σάλτσα με το λαδάκι, λίγο πελτέ και μερικές κουταλιές σάλτσα ντομάτας.
Συμβουλή
Διαβάστε επίσης:
Vegan μπανανόψωμο με στροβίλους κανέλας και επικάλυψη κραμπλ
Σολομός αλά Φλορεντίν, «ξαπλωμένος» σε κρεβάτι από σπανάκι
Πανεύκολα και υγιεινά ρολάκια ενέργειας με χουρμάδες και ινδοκάρυδο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.