search
ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 01:34
MENU CLOSE

Στο Άγιο Όρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην ατζέντα και η κατάσταση στη Μονή Εσφιγμένου – Ο ηγούμενος Βαρθολομαίος μιλάει στο topontiki.gr

04.07.2025 07:00
Untitled-design-4

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Περιβόλι της Παναγίας, topontiki.gr παρακολουθεί με συνέπεια τα όσα συμβαίνουν στην Αθωνική πολιτεία και ιδίως σε σχέση με τη Μονή Εσφιγμένου. Διότι, μετά τη συνάντησή του με την Ιερά Επιστασία, το προσκύνημα στο Πρωτάτο και στην Ιερά εικόνα του «Άξιον εστίν», θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν στην παρακείμενη μονή Εσφιγμένου, στις Καρυές.

Εκεί βρίσκεται εξόριστη η αναγνωρισμένη από το Πατριαρχείο αδελφότητα, η νομότυπη, θα λέγαμε. Το κτίσμα της παλαιάς μονής, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, παραμένει υπό κατάληψη από παλαιοημερολογίτες, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό έχουν αναρτήσει επιγραφή «Ορθοδοξία ή θάνατος».

Είναι, όμως, έτσι; Αυτοί που διαβιούν στις Καρυές δεν είναι ορθόδοξοι; Για να χαρτογραφήσουμε την κατάσταση, βρεθήκαμε στο «αντιπροσωπείον» των Καρυών, αλλιώς κονάκι ή μετόχι, στην αγιονορείτικη διάλεκτο, μετά από ευγενική πρόσκληση των Εσφιγμενιτών. Η αδελφότητα θέλησε να μας ξεναγήςει, όχι μόνο στο μικρό και διακριτικό κτίσμα, αλλά κυρίως στο λόγο της εξορίας των μοναχών που το επανδρώνουν. Έχοντας ήδη ασχοληθεί με το θέμα topontiki.gr,  όφειλε να αφουγκραστεί την πραγματική διάσταση…της διάστασης και να τη μεταφέρει, μετά από πραγματική αυτοψία.

Όπως είχαμε περιγράψει σε άλλο, αναλυτικό κείμενο, στον ίδιο ιστότοπο, όλα ξεκίνησαν το 1972, με την άρση των αναθεμάτων εναντίον του Πάπα, από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Αυτό θεωρήθηκε προδοσία της ορθοδοξίας από ομάδα Εσφιγμενιτών και έκτοτε να κατέλαβαν τη μονή, αρνούμενοι να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Αθηναγόρα (φυσικά, στη συνέχεια, και τον Δημήτριο και τον Βαρθολομαίο). Από τότε, μετά από επεισόδια, συγκρούσεις και εκατέρωθεν επιθέσεις, η κατάληψη παγιώθηκε, όπως και η άρνηση επικοινωνίας με την επίσημη Εκκλησία. Κάτι τέτοιο τους απέκλεισε αμέσως από μέλη της Ελληνορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας.

Το κυπαρίσσι στην αυλή του «αντιπροσωπείου» της μονής Εσφιγμένου, το οποίο φύτεψε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προς επικύρωση της αποδοχής της αδελφότητας η οποία διαμένει σε αυτό, ως της μοναδικής νόμιμης 

Συνάντηση με τον ηγούμενο

Στην άφιξή μας, στο λιμάνι της Δάφνης, ευγενικά μας περίμενε ο πατέρας Δανιήλ, ο οποίος μας οδήγησε στο κελί μας (ένα είδος δωμάτιου φιλοξενίας). Το απόγευμα συναντήσαμε τον καθηγούμενο Βαρθολομαίο, ο οποίος γλαφυρά μας περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας: «Η Ιερά Κοινότητα ( η μοναστική διοίκηση, τρόπον τινα) επέδειξε μια ανοχή και σιωπηλή αποδοχή της κατάστασης, για σαράντα χρόνια, περίπου. Λιγο πριν, το 1999, υπήρξε μια πρώτη αντίδραση στην κατάληψη, η οποία ολοκληρώθηκε τρία έτη αργότερα. Τότε, το 2002, με κοινή απόφαση Επιστασίας και Εισαγγελέως, κηρύσσονται έκπτωτοι οι καταληψίες και απαιτείται η επανεγκατάσταση των «νομίμων μοναχών». Το 2005 αναγνωρίσθηκε από την Κοινότητα και την πολιτεία, η κοινότητα των Κατσουλιέρηδων, ως μοναδικά αναγνωρισμένη εσφιγμενίτικη αδελφότητα και της παραχωρήθηκε το αντιπροσωπείο, ως επίσημη έδρα της μονής». Ο ίδιος διαδέχθηκε, ως καθηγούμενος, τον πατέρα Χρυσόστομο Κατσουλιέρη και θεωρείται ως μόνος αρμόδιος για τη διοικητική επικοινωνία του μοναστηριού. «Και τότε, τι είναι όλοι αυτοί εκεί κάτω στο παραθαλάσσιο κτίσμα, την παραδοσιακή μονή Εσφιγμένου;», είναι η απορία μας.

Εδώ ο Βαρθολομαίος αγριεύει: «Μόνον μοναχοί δεν είναι. Αποτελούν μέρος της οργάνωσης Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, η οποία παριστάνει την παλιομερολογίτικη οργάνωση, ενώ πρόκειται για σχισματικούς. Γιατί, άλλωστε, όλο το Άγιον Όρος δεν τηρεί το παλαιό ημερολόγιο;», είναι η ρητορική ερώτησή του. «Όλα ξεκίνησαν από τέσσερις πατρινούς, μοναχούς να τους κάνει ο Θεός, οι οποίοι σιγά σιγά πήραν υπό την επιρροή τους τη μονή, εκμεταλλευόμενοι ένα κενό εξουσίας. Κράτησαν  μόνον κάτι ανήμπορα γεροντάκια. Άρχισαν να συρρέουν διάφορα μέλη της οργάνωσης, δίχως επίσημη έγκριση και υποβολή των ονομάτων στο «μοναχολόγιο» της Αθωνικής πολιτείας. Ξέρετε, δεν είναι μπάτε σκύλοι, αλέστε το Άγιον Όρος. Έχει αρχές και κανόνες, καταγράφονται όλοι οι μοναχοί. Οι συγκεκριμένοι εισδύουν παρανόμως, από το λιμανάκι της πίσω πλευράς, το οποίο γενικώς εξυπηρετεί κάθε παράνομη δραστηριότητά τους. Η πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τις 36 δικαστικές αποφάσεις εναντίον των καταληψιών, διότι το Όρος είναι αυτοδιοίκητο, όχι όμως αυτόνομο». Αυθόρμητη ερώτηση: « Και γιατί δεν επεμβαίνει η πολιτεία;». Ανάλογα αυθόρμητη και μονολεκτική απάντηση: «Έλα, ντε!». Τη στιγμή εκείνη μας επιδεικνύει την αφιερωματική πλάκα του Βαρθολομαίου, ένα είδος πιστοποίησης της αποδοχής της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τα πρόσφατα επεισόδια

Σήμερα η Εσφιγμένου φιλοξενεί στο κονάκι των Καρυών 23 μοναχούς και είναι φανερή η διάθεση απόλυτου «ευτρεπισμού» ( έτσι αποκαλείται ο ευπρεπισμός στην αγιονορείτικη διάλεκτο) της μικρής έκτασης που περιβάλλει το κεντρικό οικοδόμημα, με όλους τους απαραίτητους χώρους για τη θρησκευτική λατρεία. Το μάτι πέφτει σ’ ένα διπλανό, ετοιμόρροπο κτίσμα, όπου αναγνωρίζει κάποιος τον τόπο παλαιότερων και πρόσφατων επεισοδίων. Στις 22 Μαϊου αυτού του χρόνου, ήταν η τελευταία φορά που ακούσαμε για επεισόδια, όταν δύο κουκουλοφόροι μοναχοί θέλησαν να το καταλάβουν. Οι καταληψίες, θέλοντας να επεκτείνουν την παρουσία τους σε ό,τι σχετίζεται με τη μονή, έστειλαν δύο μέλη τους να διαβιώσουν στα γκρεμίδια, με σαφή κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, σε ενδεχόμενη κατάρρευση του κτηρίου. Όταν κάποιοι από τους μοναχούς θέλησαν να καθαρίσουν τον χώρο από τα αγριόχορτα, για το ενδεχόμενο θερινής πυρκαγιάς, δέχτηκαν επίθεση από τους καταληψίες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

Ο ηγούμενος Βαρθολομαίος συσχετίζει τον τρόπο δράσης, με αυτόν που χρησιμοποιούν ακροδεξιές οργανώσεις, πραγματοποιώντας έναν άμεσο συσχετισμό με τους υποκινητές όλων αυτών των ενεργειών, ενδεχομένως και με την κρυφή τροφοδοσία του υπό κατάληψη μοναστηριού.
Επιμένοντας στην ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας για την αποκατάσταση της τάξης, είναι εύκολο να συμπεράνει κάποιος ότι το ζήτημα ετέθη υπ’ όψη του πρωθυπουργού. Πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, αφού κάθε παρέμβαση των Αρχών θα θεωρηθεί βίαια ενέργεια, κάτι που δεν ταιριάζει στον αγιονορείτικο μοναχισμό. Τι θα γίνει όμως στο εσωτερικό του ρημαγμένου κτίσματος, στην περίπτωση σεισμού, για παράδειγμα ( η επίσκεψή μας «συνδυάστηκε» με τον τελευταίο ισχυρό σεισμό, κάτι που μας κατέστησε μετόχους των υπαρκτών κινδύνων);

Ή πάλι, πόσο μπορεί να παραμείνει εξόριστη η αναγνωρισμένη από το Πατριαρχείο αδελφότητα; Οι καλόγεροι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές τελούν κανονικότατα τα λατρευτικά τους καθήκοντα, σε απολύτως ασφαλές περιβάλλον, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε με την αγρυπνία το βράδυ της Πεντηκοστής, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κάποιος πρέπει να προσευχηθεί «υπέρ υγείας του Όρους και των διαβιούντων εν αυτώ». Σε άλλη περίπτωση, ενδεχομένως να υπάρξουν θύματα…

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο Πικέρμι: Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν νερό σε φοβισμένο σκυλάκι (Video)

Σε ύφεση η φωτιά σε Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα – Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, εκκενώθηκαν οικισμοί, δεκάδες απεγκλωβισμοί

Επανήλθαν οι κατάπλοι στο λιμάνι της Ραφήνας – Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 01:12