search
ΤΡΙΤΗ 12.05.2026 22:59
MENU CLOSE

Ερυθρά Θάλασσα: Νέα επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο – Ένοπλοι φρουροί ανταπέδωσαν τα πυρά, μάχη για να αποτρέψουν ρεσάλτο των Χούθι

07.07.2025 21:16
eternity C 998- new

Επίθεση για δεύτερη φορά σε λίγες ώρες δέχθηκε εμπορικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων από ένοπλες ομάδες που επέβαιναν πάνω σε μικρά πλοιάρια, στα ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ένοπλοι φρουροί που επέβαιναν στο πλοίο, προσπαθούσαν να αποτρέψουν ρεσάλτο των ανταρτών Χούθι πάνω στο «ETERNITY C», που πλέει ακυβέρνητο.

Η επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε από επανδρωμένα ταχύπλοα, που εξαπέλυσαν ρουκετοβόλα κατά του πλοίου, καθώς και από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία εξερράγησαν με την πρόσκρουσή τους πάνω στο πλοίο. Χτυπήθηκε η γέφυρα του πλοίου και το μηχανοστάσιο.

Δύο αγνοούμενοι

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο μέλη πληρώματος έπεσαν νεκρά, γεγονός το οποίο δεν έχει επιβεβαίωσει η εταιρεία προς το παρόν, η οποία μιλά για δύο τραυματίες και δύο αγνοούμενους.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, δεν υπάρχουν Ελληνες ναυτικοί στο πλοίο ελληνικών συμφερόντων.

Το πλήρωμα αποτελείται συνολικά από είκοσι δύο (22) άτομα, εκ των οποίων είκοσι ένας (21) είναι υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας (1) υπήκοος Ρωσίας. Επίσης, επί του πλοίου επέβαιναν τρία (3) μέλη της ομάδας ένοπλης ασφάλειας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Reuters, η διαχειρίστρια εταιρεία Cosmoship management με έδρα τον Πειραιά το πλοίο που δέχθηκε την επίθεση είναι το Eternity C.

Επίσης, το Reuters δεν αναφέρεται σε νεκρούς, αλλά μόνο σε δύο τραυματισμένα μέλη του πληρώματος και άλλα δύο που αγνοούνται.

Η γέφυρα του πλοίου χτυπήθηκε, δήλωσε αξιωματούχος της Cosmoship, προσθέτοντας ότι οι οι τηλεπικοινωνίες είχαν επηρεαστεί και η επικοινωνία με το πλήρωμα ήταν δύσκολη.

Μεγάλες οι ζημιές στο πλοίο

Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχει ένας τραυματίας και τρεις εγκλωβισμένοι ναυτικοί στο μηχανοστάσιο του πλοίου, το οποίο πλέει ακυβέρνητο, ενώ οι ζημιές είναι μεγάλες.

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία Λιβερίας δέχθηκε επίθεση με βάρκες και drones 49 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης, όπως δήλωσε νωρίτερα η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey.

Η Ambrey δήλωσε ότι οι μηχανές του πλοίου φέρεται να είχαν απενεργοποιηθεί και ότι είχε αρχίσει να παρασύρεται. Το πλοίο είναι αυτή τη στιγμή ακυβέρνητο και έχει μηδενική ταχύτητα.

Το δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι al-Masirah που πρόσκειται στους Χούθι ανέφερε την επίθεση, αλλά οι αντάρτες δεν έχουν αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη.

Στο πλοίο επέβαιναν και ένοπλοι φρουροί ξένης υπηκοότητας που φαίνεται πως ανταπέδωσαν τα πυρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοπλοι άνδρες ασφαλείας του πλοίου επιχειρούσαν να αποτρέψουν με πυρά ρεσάλτο των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι με τα σκάφη τους κάνουν κύκλους γύρω από το πλοίο.

Υπενθυμίζεται πως οι Χούθι είχαν επιτεθεί στο  ελληνόκτητο πλοίο Magic Seas την Κυριακή, ενός πλοίου Ultramax που ανήκει στην ελληνική Stem Shipping, στην πρώτη επίθεση τους από τον Δεκέμβριο, επειδή «κατέπλευσε σε ισραηλινά λιμάνια στο παρελθόν».

Οι Χούθι βύθισαν το πλοίο της All Sea Marines στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, το πλοίο της All Sea Marines αγνόησε την απαγόρευση των Αρχών της Υεμένης για πλοία που σχετίζονται σε ισραηλινά λιμάνια και επιχείρησε να περάσει την Ερυθρά Θάλασσα με την προστασία βαριά οπλισμένων μισθοφόρων, μέχρι και με αντιαρματικούς πυραύλους.

Διαβάστε επίσης:

Κένυα: Δέκα νεκροί, δεκάδες τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Κουκουλοφόροι με ματσέτες στο πλευρό της αστυνομίας

Τέξας: Timelapse βίντεο αποκαλύπτει πώς φούσκωσε το ποτάμι Γκουανταλούπε – Νέες βροχές απειλούν τις πληγείσες περιοχές

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 12.05.2026 22:59