Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τελευταία ενημέρωση: 12:54 μμ
Απρόβλεπτη εξέλιξη έλαβε χώρα στη Βεγγάζη όπου μετά από λίγη ώρα από την άφιξη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για το Μεταναστευτικό, το καθεστώς του Χαλίφα Χαφτάρ απαγόρευσε την είσοδο στην ανατολική Λιβύη στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποια είναι η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν, η οποία και προέρχεται από τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ.
Την αντιπροσωπείας επικεφαλής ήταν ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ ενώ μαζί του ταξίδευε και ο Θάνος Πλεύρης.
Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την άφιξη της αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Τα αεροσκάφη που μετέφεραν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, καθώς και τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, προσγειώθηκαν κανονικά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βεγγάζης, ωστόσο οι υπουργοί, ανάμεσά τους και ο Θάνος Πλεύρης δεν βγήκαν ούτε από το αεροπλάνο στη Βεγγάζη, καθώς κρίθηκαν ότι είναι «ανεπιθύμητοι» (persona non grata) και ότι «πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος».
Υπενθυμίζεται πως η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και έφτασε στη Βεγγάζη για συνάντηση με την παράλληλη κυβέρνηση του Οσάμα Χαμάντ, η οποία υποστηρίζεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει την ανατολική και μεγάλο μέρος της νότιας Λιβύης
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Χαμάντ είχε ήδη προειδοποιήσει από τη Δευτέρα ότι κανένας ξένος επισκέπτης ή διπλωματική αποστολή θα πρέπει να εισέρχεται ή να μετακινείται στη Λιβύη χωρίς προηγούμενη έγκριση.
Αν και ο λόγος του πρωτοφανούς περιστατικού φέρεται να σχετίζεται με το γεγονός πως η ΕΕ έθεσε ως προτεραιότητα τη συνάντηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ωστόσο αφορμή για το επεισόδιο υπήρξε το αιφνιδιαστικό αίτημα του Χαφτάρ να συμμετέχουν στη συνάντηση όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης του.
Η στάση του επιτρόπου Μπρούνερ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η εντολή του περιορίζεται αυστηρά σε συνάντηση με τον ίδιο τον Χαφτάρ και μόνο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς δεν έχει αναγνωριστεί η κυβέρνηση της Βεγγάζης, πυροδότησε την αντίδραση του Χαφτάρ, ο οποίος διαμήνυσε ότι χωρίς παρουσία των υπουργών του, δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση.
Μετά το ναυάγιο, με την αποστολή της ΕΕ να εξελίσσεται σε φιάσκο, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αποχώρησε άρον – άρον με αεροπλάνα από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, ενώ ακολούθησε ένα διπλωματικό μπαράζ από τη λιβυκή πλευρά.
Ο Χαλίφα Χαφτάρ και η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ότι παραβιάστηκαν οι κανόνες που διέπουν τις επισκέψεις διπλωματών στη Λιβύη. Ο διορισμένος πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής δε σεβάστηκαν τους διπλωματικούς κανόνες και τις διεθνείς συμβάσεις». Μάλιστα, κάνουν λόγο για μια «κατάφωρη παραβίαση» και τονίζει ότι «ακυρώθηκε η άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για την επιτακτική ανάγκη να εγκαταλείψουν αμέσως το λιβυκό έδαφος».
Από τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ προέρχεται η πρώτη επίσημη αντίδραση της Κομισιόν στους στην αντίδραση του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη.
«Μόλις ολοκληρώσαμε την αποστολή μας στη Λιβύη μαζί με τους αρμόδιους για τη μετανάστευση υπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας. Στην Τρίπολη, είχαμε διεξοδικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Dbeibeh, τον υπουργό Εξωτερικών Al-Baour, τον υπουργό Εσωτερικών Trabelsi και τον υπουργό Εργασίας Al-Abed. Συζητήσαμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και επαναβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών. Η αποστολή αυτή έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία. Οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Βεγγάζη δεν μπόρεσαν τελικά να πραγματοποιηθούν», αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε ανάρτησή του στο X.
Την θέση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην ανατολική Λιβύη, εξέφρασε με δηλώσεις του απόψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές», στο Action24, χαρακτήρισε «πρωτοφανές» το περιστατικό. «Τα περιθώρια έχουν στενέψει» τόνισε, λέγοντας ότι η Αθήνα εξετάζει πιο αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Θάνο Πλεύρη.
«Όλα τα πιθανά σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι, οι ροές είναι πολύ μεγάλες. Εδώ μιλάμε για αυξανόμενη και συνεχιζόμενη ροή μεταναστών νότια μας, τα δίκτυα των λαθροδιακινητών δεν υποκύπτουν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι ροές είναι πάρα πολλές, από τον Ιανουάριο ξεπερνούν τις 7.000 στην Κρήτη», υπογράμμισε.
«Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα κράτησης» τόνισε ακόμη ο κ. Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αποπομπή των Ευρωπαίων διπλωματών από τον στρατάρχη Χαφτάρ είναι ενδεικτική των προθέσεών του και αποτελεί, ουσιαστικά, την απάντησή του στις πιέσεις να κλείσει την στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι μονόδρομος για την Ελλάδα να στέλνει στη φυλακή ή να απελαύνει στις χώρες τους, τους παράνομους μετανάστες.
«Δεν νομίζω ότι ήταν μία θετική στάση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί μέσα σε αυτή την εξαιρετικά περίεργη κατάσταση να βρει μία λύση, όπως έχει επιχειρήσει και με άλλους γείτονες στα νότια και στα ανατολικά, σε ένα περίπλοκο θέμα όπως το μεταναστευτικό. Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης που έχει έδρα την Βεγγάζη να χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητα πρόσωπα τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.
Η Κομισιόν δεν θεωρεί ότι έγινε κάποιο λάθος, καθώς όλο αυτό το διάστημα, η αποστολή αυτή οργανώνεται με βάση τους κανόνες και σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο. Για αυτό τον λόγο ήταν επικεφαλής ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης που εργαζόταν όλο αυτό το διάστημα με τους διπλωμάτες, τους Ευρωπαίους, τους εκπροσώπους από την ελληνική, ιταλική και την κυβέρνηση της Μάλτας, προκειμένου να έχουν σε μια δύσκολη στιγμή ένα βήμα συνεννόησης και ένα βήμα διαλόγου.
Ο Χαλίφα Χαφτάρ και η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη ελέγχουν ουσιαστικά τα σημεία εισόδου από τα οποία εισέρχονται οι μετανάστες στη χώρα. Κατά συνέπεια, θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους πλέον αρμόδιους για να διαπραγματευτούν το θέμα της μετανάστευσης, παρά η κυβέρνηση Ντμπέιμπα.
«Η προγραμματισμένη επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακυρώθηκε.
Η απόφαση ελήφθη μετά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπενίνα στη Βεγγάζη και ενημερώθηκαν για την ανάγκη άμεσης εγκατάλειψης του λιβυκού εδάφους και ότι θεωρούνται ανεπιθύμητοι.
Αυτό που συνέβη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών εθίμων και των διεθνών συνθηκών και πράξεων που δείχνουν ασέβεια προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και παραβίαση των λιβυκών νόμων.
Οι υπουργοί δεν ακολούθησαν τις οργανωμένες διαδικασίες εισόδου, μετακίνησης και διαμονής ξένων διπλωματών, οι οποίες αναφέρονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η λιβυκή κυβέρνηση.
Η λιβυκή κυβέρνηση τιμά για άλλη μια φορά όλους τους διπλωμάτες, τα μέλη διεθνών αποστολών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, σεβόμενοι την κυριαρχία της Λιβύης.
Πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τη λιβυκή νομοθεσία, τις συνθήκες και τα οργανωμένα διεθνή έθιμα για τις επισκέψεις διπλωματικών αντιπροσωπειών και να συναλλάσσονται με την λιβυκή κυβέρνηση σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που ορίζεται σε συμβάσεις, συνθήκες και διεθνή έθιμα».
Ο Θάνος Πλεύρης επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο μετά τις 19:00 και ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό. Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει προγραμματισμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ίδιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.
Νωρίτερα, είχαν ολοκληρωθεί οι επαφές της ευρωπαϊκής αποστολής στην Τρίπολη της Λιβύης με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για τις μεταναστευτικές πιέσεις στην Κρήτη.
Κατά την πρώτη συνάντηση στην Τρίπολη με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουν τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η Κρήτη όπως υπογραμμίστηκε δέχεται τεράστια πίεση από την ανατολική Λιβύη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει, τόνισε τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά όσο και ο κ. Πλεύρης στη δήλωσή του μετά την συνάντηση.
«Είμαστε εδώ, αντιπροσωπεία της ΕΕ, με τον Επίτροπο Μπρούνερ. Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την ανατολική ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Στη Λιβύη υπολογίζεται ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρία έως τέσσερα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες», σύμφωνα με εκτιμήσεις της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και μελών της κυβέρνησής του με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους -μεταξύ των οποίων και ο Θάνος Πλεύρης.
Η Τρίπολη κάνει λόγο για «μάχη απέναντι σε συμμορίες» και «θύλακες χάους», διαβεβαιώνοντας ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η μεταβατική κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να υπογράψει επίσημη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να θεσμοθετηθεί και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την επισήμως αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Libya Observer, η Τρίπολη φιλοξένησε σήμερα υψηλού επιπέδου υπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών Εσωτερικών και εκπροσώπων ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών, με αντικείμενο τις αυξανόμενες προκλήσεις που συνδέονται με τη μη νόμιμη μετανάστευση. Στο επίκεντρο βρέθηκε η επιτακτική ανάγκη για μια συλλογική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου ζητήματος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούννερ· ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Αθανάσιος Πλεύρης· ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι· ο Υπουργός Εσωτερικών, Ασφάλειας, Μεταρρυθμίσεων και Ισότητας της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι· ο Πρέσβης της ΕΕ στη Λιβύη, Νικόλα Ορλάντο· καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Κόλπο, Πρέσβης Στέφανο Σαννίνο.
Ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά τόνισε ότι η Λιβύη δίνει μια πραγματική μάχη απέναντι σε συμμορίες και ένοπλες ομάδες που αποκομίζουν κέρδη από το μεταναστευτικό ζήτημα και εμπλέκονται σε εμπορία ανθρώπων και οργανωμένο έγκλημα. Υπογράμμισε ότι τα εν λόγω δίκτυα αποτελούν άμεση απειλή για την τοπική, αλλά και τη διεθνή ασφάλεια.
Ο Ντμπεϊμπά επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση της μετανάστευσης, δίνοντας έμφαση στην πρακτική συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Το σχέδιο αυτό, όπως είπε, αντικατοπτρίζει τη σαφή πολιτική βούληση για την οικοδόμηση βιώσιμων λύσεων.
Παράλληλα, δήλωσε ότι το σχέδιο συνδέεται με μια μεγάλης κλίμακας εθνική εκστρατεία που προετοιμάζεται με την υποστήριξη αρκετών φιλικών χωρών. Η εκστρατεία στοχεύει στη διάλυση των δικτύων διακίνησης, την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων και την αποκατάσταση της τάξης σε περιοχές που εκμεταλλεύεται το οργανωμένο έγκλημα.
Ο Λίβυος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης συνδέεται άμεσα με το ευρύτερο ζήτημα της ασφάλειας, υποστηρίζοντας πως η επέκταση της κρατικής εξουσίας και η διάλυση θυλάκων ανομίας συμβάλλουν αποφασιστικά στον έλεγχο των συνόρων και στη μείωση παράνομων δραστηριοτήτων.
Πρόσθεσε ότι το όραμα της κυβέρνησης υπερβαίνει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και περιλαμβάνει την οικοδόμηση ισχυρών θεσμών που σέβονται την κυριαρχία της χώρας και προασπίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κάλεσε, δε, σε διεθνή συνεργασία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την κοινή ευθύνη, αντί για προσωρινές λύσεις.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Εμάντ Αλ-Τραμπέλσι, ανακοίνωσε ότι το εθνικό σχέδιο θα ξεκινήσει με την ενίσχυση του εθελοντικού επαναπατρισμού και θα περιλαμβάνει την απέλαση όσων εισήλθαν παράνομα στη χώρα και έχουν προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας ή κοινωνικής συνοχής. Εκτίμησε ότι σήμερα βρίσκονται στη Λιβύη τρία έως τέσσερα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες.
Ο Αλ-Τραμπέλσι τόνισε ότι η κατάσταση απαιτεί σοβαρή διεθνή συνεργασία και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να υπογράψει επίσημη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να θεσμοθετηθεί και να διαχειριστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό ζήτημα. Στόχος είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών και η ενίσχυση της σταθερότητας στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης παρουσίασε το σχέδιό του για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η ενίσχυση της ασφάλειας εντός και εκτός των πόλεων, η ασφάλεια και ο έλεγχος των συνόρων για την αποτροπή εισροής μεταναστών, η απέλαση όσων βρίσκονται ήδη στη χώρα χωρίς νόμιμο καθεστώς και η τακτοποίηση της κατάστασης όσων είναι απαραίτητοι για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.
Διαβάστε επίσης:
Ο Καιρίδης αντικαθιστά τον Πλεύρη ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ της ΝΔ
ΟΠΕΚΕΠΕ – ΠΑΣΟΚ: «Εκκωφαντική» απραξία της ΕΑΔ απέναντι στο σκάνδαλο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.