search
ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 00:55
MENU CLOSE

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν πείθει η κυβερνητική διαχείριση – Δέχεται και «φίλια πυρά»

08.07.2025 06:01
ypourgiko 776- new

Αν η κυβέρνηση χρειαζόταν κάποια απόδειξη ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι ο καλύτερος, ήρθε η χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll στο Action 24 και το θέμα μοιάζει να… κλείνει.

Το συντριπτικό 92,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το σκάνδαλο, το 51,8% θεωρεί ότι η task force για την ανάκτηση των παρανόμων επιδοτήσεων είναι χαμένος κόπος, το 55,2% δεν πιστεύει τη δέσμευση περί επιστροφής των χρημάτων, το 51,6% διαφωνεί με την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, το 88,2% θεωρεί πολιτικά επιβεβλημένες τις παραιτήσεις των υπουργών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση και σχεδόν μοιρασμένοι είναι οι πολίτες για το ποιος έχει την ευθύνη του σκανδάλου (όλοι οι εμπλεκόμενοι ή οι υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα).

Μοναδική «ακτίνα φωτός» είναι το 47,5% που λέει ότι η ευθύνη για το σκάνδαλο είναι διαχρονική, ωστόσο, αμέσως μετά με ποσοστό 30,5% έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και δέκα μονάδες πιο κάτω βρίσκονται οι παθογένειες του κράτους: με απλά λόγια, οι περίφημες διακηρύξεις περί «βαθέως κράτους» δεν κάνουν γκελ στους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τις κυβερνήσεις ως τους κύριους υπαίτιους για το σκάνδαλο. Συνολικά, πάντως, η εικόνα από τη δημοσκόπηση είναι ανησυχητική, καθώς συνεχίζει να δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ως ένα σχεδόν αποκλειστικά «γαλάζιο» σκάνδαλο.

Η κατάσταση αυτή προβληματίζει σοβαρά Μαξίμου και Πειραιώς, που βλέπουν ότι το ένα αφήγημα μετά το άλλο αδυνατούν να πείσουν τους πολίτες ότι η ΝΔ δεν είναι σχεδόν αποκλειστικά υπαίτια για το σκάνδαλο των παρανόμων επιδοτήσεων. Πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο – που κυκλοφορεί εδώ και μέρες – να σταλούν στη Βουλή κι άλλα τμήματα της δικογραφίας, στα οποία (λέγεται) θα περιλαμβάνονται διάλογοι κι άλλων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Γιατί, όσο «αθώοι» κι αν είναι οι διάλογοι αυτοί, η εντύπωση του «γαλάζιου» σκανδάλου θα επιτείνεται δραματικά.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, φαίνεται ότι και εντός της Κ.Ο. της ΝΔ υπάρχουν έντονα διαφορετικές απόψεις σχετικά με το δέον γενέσθαι όταν (αν) το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν μέσα στη δικογραφία. Το topontiki.gr έχει γράψει για τη διελκυστίνδα στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, τόσο για το αν θα πρέπει να παραπέμψει τα δύο πρώην στελέχη της σε προανακριτική, όσο και για το πώς θα διαχειριστεί τη διαδικασία.

Πάντως, μια από τις φωνές εντός της Κ.Ο. που πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραπομπής ήταν αυτή του βουλευτή Λάρισας, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος είπε στον ρ/σ Παραπολιτικά FM ότι «το λεγόμενο μοντέλο Τριαντόπουλου είναι ένας προάγγελος αυτού που θα έρθει ως συνταγματική αναθεώρηση, επομένως όταν λέμε ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν πολιτικοί ούτε ως εισαγγελείς ούτε ως ανακριτές στη διαλεύκανση υποθέσεων στις οποίες σκοντάφτει η Δικαιοσύνη σε πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί τώρα να λέμε ότι δεν θα δεχτούμε ένα δικαστικό συμβούλιο να διερευνήσει εάν υπάρχει πράγματι εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Μακάρι να μην υπάρχει».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Χαρακόπουλος εξέφρασε μια άποψη, η οποία έχει ουκ ολίγους υποστηρικτές στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ, οι οποίοι και θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει και χαρακτηριστικά… κάθαρσης για το κυβερνών κόμμα, το οποίο, όπως παραδέχονται, αυτή την ώρα είναι «στα σχοινιά» και μια οιαδήποτε άλλη κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες καταγγελίες από την αντιπολίτευση για απόπειρα συγκάλυψης, σε μια στιγμή που οι πολίτες μόνο θετικά διακείμενοι δεν είναι έναντι της κυβέρνησης για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, εδώ φαίνεται ότι υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα: ήδη, ο Μ. Χαρακόπουλος μίλησε για καταγγελίες για… λαθροχειρίες στις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, είπε για τις αιτήσεις επιδότησης βιολογικής μελισσοκομίας ότι ««ξεπερνούν κάθε όριο και λογική». Ο προβληματισμός της κυβέρνησης είναι τι άλλο μπορεί να «σκάσει» όσο το κουβάρι του σκανδάλου θα ξετυλίγεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ένα δεύτερο «αγκάθι», δε, προέρχεται από τους κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη, οι οποίοι φέρονται να απορρίπτουν το «μοντέλο Τριαντόπουλου» για την προανακριτική και να ζητούν η διαδικασία να μην είναι fast track. O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιχείρησε να διαχωρίσει τις υποθέσεις Τριαντόπουλου και Καραμανλή από αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ, λέγοντας πως το ότι η διαδικασία αυτή «ακολουθείται σε κάποιες περιπτώσεις, που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις […] δεν σημαίνει ότι πρέπει για κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή να ακολουθείται αυτό το μοντέλο», ενώ παρέπεμψε στην κατάθεση της αίτησης του ΠΑΣΟΚ διά τα περαιτέρω…

Διαβάστε επίσης:

Νέα Δημοκρατία: Πολάκης και ΣΥΡΙΖΑ είναι βιαστικοί ή συνυπεύθυνοι;

ΣΥΡΙΖΑ: Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο Μητσοτάκη

Πολάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Πίσω λαμόγιο Τρουλλινέ που νομίζεις πως θα με λερώσεις, κρύψου στην τρύπα σου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 00:54