Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η αγωνία για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ συνοδεύεται φέτος από ένα ακόμη πιο πιεστικό πρόβλημα: την εξεύρεση οικονομικά προσιτής φοιτητικής κατοικίας. Η διαδικασία που άλλοτε σήμαινε νέα αρχή και ανεξαρτησία, έχει μετατραπεί σε οικονομικό γολγοθά για χιλιάδες οικογένειες. Οι τιμές στα ενοίκια μικρών διαμερισμάτων θυμίζουν πλέον… τουριστική σεζόν αιχμής.
Η ετήσια έρευνα του E-Real Estates σκιαγραφεί μια σκληρή πραγματικότητα: κατοικίες έως 50 τ.μ. με μίσθωμα έως 300 ευρώ είναι σχεδόν ανύπαρκτες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα, μόλις 1,04% των διαθέσιμων διαμερισμάτων στο κέντρο εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία – ποσοστό κατακόρυφα μειωμένο από το 12,47% του 2022.
Η κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στην πρωτεύουσα. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, 7 στα 10 διαμερίσματα έως 50 τ.μ. έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ, ενώ τα φθηνά σπίτια αφορούν σχεδόν αποκλειστικά παμπάλαια ακίνητα κάτω των 30 τ.μ., με ελάχιστες ή καθόλου ανακαινίσεις.
Ακόμη και παραδοσιακά πιο οικονομικές περιοχές, όπως τα δυτικά προάστια της Αθήνας, εμφανίζουν ραγδαία αύξηση τιμών: 8 στις 10 κατοικίες κοστολογούνται άνω των 400 ευρώ, ενώ το 50% ξεπερνά τα 500 ευρώ. Στον Πειραιά, καμία κατοικία δεν προσφέρεται κάτω από 300 ευρώ και 7 στα 10 ξεπερνούν τα 500 ευρώ – εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με το 11,7% του 2022.
Οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο οικονομικές – είναι βαθιά κοινωνικές. Όλο και περισσότερες οικογένειες καλούνται να καταβάλουν ενοίκια που αντιστοιχούν στο 50% ή και περισσότερο του μηνιαίου εισοδήματός τους. Το αποτέλεσμα; Πιεστικές αποφάσεις: αναγκαστική συγκατοίκηση, αλλαγή πόλης ή ακόμα και εγκατάλειψη σπουδών.
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του E-Real Estates, προειδοποιεί: «Αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση, η φοιτητική στέγη θα εξελιχθεί σε παράγοντα αποκλεισμού από την εκπαίδευση».
Η φοιτητική στεγαστική κρίση αντικατοπτρίζει τις βαθιές στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς ακινήτων: ελάχιστη προσφορά, αυξημένη ζήτηση και κυριαρχία της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), που έχει «εξαφανίσει» τα διαθέσιμα διαμερίσματα μικρής επιφάνειας.
Η Ελλάδα στερείται σοβαρών πολιτικών κοινωνικής κατοικίας, με αποτέλεσμα η φοιτητική στέγη να γίνεται είδος πολυτελείας. Αν δεν υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα, κίνητρα για φθηνές μισθώσεις και έλεγχος της τουριστικής εκμετάλλευσης, η πρόσβαση στη γνώση θα εξαρτάται όλο και περισσότερο… από το πορτοφόλι.
Διαβάστε επίσης:
Ακίνητα, καταθέσεις και εμβάσματα στο φως: 930 υποθέσεις «μαύρου» χρήματος εξετάζουν οι Αρχές
ΑΑΔΕ: Πρόστιμα ύψους 138 εκατομμυρίων ευρώ για 8,3 χιλιάδες εικονικά τιμολόγια
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.